Αιδηψός Διασκέδαση Διαμονή Shopping
Photo: Πένη Θεοδοσίου

Η αριστοκρατική Αιδηψός, ένας προορισμός με ιστορία – Προτάσεις για Διασκέδαση, Διαμονή, Shopping

Καλοκαίρι 2023 Αφιέρωμα στην Αιδηψό | Διαμονή & Διασκέδαση | Φαγητό | Παραλία Αγίου Νικολάου H Αιδηψός διαθέτει, αρκετούς μήνες τον χρόνο, προτάσεις για διασκέδαση, καθώς δεν αποτελεί πλέον αγαπημένο προορισμό μόνο των ηλικιωμένων ή όσων έχουν την ανάγκη των ιαματικών λουτρών αλλά και των νέων που αντιλαμβάνονται την αξία του τόπου και επισκέπτονται ολοένα και περισσότερο την μεγαλύτερη λουτρόπολη […]

Καλοκαίρι 2023
Αφιέρωμα στην Αιδηψό | Διαμονή & Διασκέδαση | Φαγητό | Παραλία Αγίου Νικολάου

H Αιδηψός διαθέτει, αρκετούς μήνες τον χρόνο, προτάσεις για διασκέδαση, καθώς δεν αποτελεί πλέον αγαπημένο προορισμό μόνο των ηλικιωμένων ή όσων έχουν την ανάγκη των ιαματικών λουτρών αλλά και των νέων που αντιλαμβάνονται την αξία του τόπου και επισκέπτονται ολοένα και περισσότερο την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδος και μία από τις διασημότερες στην Ευρώπη.

Photo: Πένη Θεοδοσίου
Η ιστορία των Λουτρών Αιδηψού
Photo: Πένη Θεοδοσίου

Στις δεκαετίες του ΄10 και του ΄20 και κυρίως τη δεκαετία του 30’ που υπήρξε η Belle Epoque της Αιδηψού, η λουτρόπολη συνιστά ένα από τα κυριότερα τουριστικά κέντρα του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, όπου σφυρηλατείται η τουριστική ιδέα και αναπτύσσεται η κυριότερη πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας. Στη μεγάλη ανάπτυξη της Αιδηψού συνέβαλε και η ανάδειξη διεθνώς των λουτροπόλεων σε κέντρα τουρισμού κατά τον Μεσοπόλεμο. Πλήθος πολυτελών ξενοδοχείων και υδροθεραπευτηρίων ανεγείρονται από πρωτοπόρους επιχειρηματίες και γύρω από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις αναπτύσσονται άλλες μικρότερες που έδωσαν ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου και της περιοχής.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Προσωπικότητες του επιστημονικού, πολιτικού, εφοπλιστικού, βιομηχανικού και καλλιτεχνικού κόσμου συρρέουν στη λουτρόπολη. Η Μαρίκα Κοτοπούλη φιλοξενείται στο «Θέρμαι Σύλλα», ενώ ο εθνικός ποιητής Κωστής Παλαμάς γράφει στίχους και γράμματα στη Ραχήλ (Ελένη Κορτζά), αγναντεύοντας τη θάλασσα από το ξενοδοχείο «Ηράκλειον». Ο λογοτέχνης Μενέλαος Λουντέμης διανύει την εφηβεία του εδώ, εργαζόμενος και γράφοντας το «Καληνύχτα Ζωή». Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Μιχαλακόπουλος, ο Καφαντάρης, ο Τζον Θεοτόκης, απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην κοσμοπολίτικη Αιδηψό.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής, της τέχνης και του πλούτου, όπως ο Ωνάσης που άραξε στον κόλπο της Αιδηψού με τη θαλαμηγό του «Χριστίνα», ο Τσώρτσιλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας, ο Ομάρ Σαρίφ, ευχαριστιούνται τη διαμονή τους και διασκεδάζουν, ενώ απ’ τη λουτρόπολη περνούν και οι εγχώριοι Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Ψαθάς, Φωκίωνας Δημητριάδης.

Photo: Πένη Θεοδοσίου
Αρχιτεκτονική της Αιδηψού

Το βασικό δομικό υλικό σχεδόν όλων των κτιρίων των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα ήταν η φυσική ντόπια πέτρα της Αιδηψού – είτε όντας εμφανής είτε υπό τον σοβά – που έχει βασικά ερυθροκίτρινη απόχρωση λόγω της περιεκτικότητας σε θειάφι και είναι πορώδης λόγω των θερμών μεταλλικών υδάτων που τη διατρέχουν. Ανάλογα με την πηγή και το είδος της, μπορεί να είναι περισσότερο άσπρη, κόκκινη ή κίτρινη.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Η παραδοσιακή αιδηψιώτικη πέτρα, που είναι μοναδική στον κόσμο, είναι απολίθωμα των ιαματικών, δηλαδή προϊόν στερεών αποθέσεων που αφήνει το νερό με το πέρασμα των αιώνων. Έπαιξε κυρίαρχο ρόλο λοιπόν στην αρχιτεκτονική των κτιρίων, αφού χρησιμοποιήθηκε ευρέως και σαν φυσικός διάκοσμος, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις ίδιες τις ιαματικές πηγές, που διακοσμούνται φυσικά με τα απολιθώματά που δημιουργεί το νερό.

Photo: Πένη Θεοδοσίου
Αναψυκτήριο – περίπτερο ΚΥΜΑ

Το ξύλινο οκταγωνικό κτίριο ΚΥΜΑ, κατασκευάστηκε το 1933 πάνω σε εξέδρα μέσα στη θάλασσα και αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο της Αιδηψού ως τόπο τουριστικού προορισμού, ειδικά στην εποχή της μεγάλης ακμής των λουτροπόλεων της Στερεάς Ελλάδας. Φτιαγμένο σε μια εξέδρα ξύλινη, ενώ ολόγυρά της μια βεράντα την περιβάλλει και την αγκαλιάζει, το ΚΥΜΑ λειτούργησε σαν χώρος διασκέδασης, σύμφωνα με το πρότυπο κάθε περιόδου. Σταθερό στοιχείο λειτουργίας του «ΤΟ ΚΑΦΕΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ», που ανήκε αρχικά στο ξενοδοχείο ΙΣΤΙΑΙΑ κι έφερε το όνομά του πριν μετονομαστεί σε ΚΥΜΑ. Την περίοδο των πρώτων χρόνων λειτουργίας του και ιδιαίτερα λίγα χρόνια πριν το ’40 και την περίοδο του καλοκαιριού, άρχισε να διασκεδάζει τους θαμώνες του το «ΚΥΜΑ». Ιστορείται ότι τον χώρο γέμισε με τις μελωδίες του και ο ΕΝΤ BIANCO με την ορχήστρα του.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Η ομάδα του Ghetto Magazine περπάτησε την παραλία και τα δρομάκια των Λουτρών Αιδηψού, εξερεύνησε τις επιλογές και παρουσιάζει τις καλύτερες προτάσεις της για  Διαμονή, Διασκέδαση και Shopping σε μια λουτρόπολη που έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την αριστοκρατική της υπόσταση που προέρχεται από το παρελθόν και πορεύεται αγέρωχα στο σήμερα. 

Διασκέδαση

Apollon Music Café

Το Απόλλων βρίσκεται στο ωραιότερο κομμάτι του δρόμου προς το «Θέρμαι Σύλλα» και προσφέρει μια πανοραμική θέα, στη γωνία που ενώνει τα δύο κομμάτια της Παραλίας της Αιδηψού. Στεγάζεται σε ένα κτήριο κτισμένο το 1930 και προσφέρει καφέ, χειροποίητα γλυκά, artigianale παγωτά και μοναδικά cocktails. Η θαλασσινή αύρα και το δροσερό αεράκι θα σας λούσει στο σημείο που βρίσκεται το Apollon Music Café και θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία καφέ και ποτού που όμοιά της δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

Τηλ. 2226 022553

 

Istiaia Café Bistrot

Στο Café Bistrot του Ξενοδοχείου Istiaia ο χρόνος γυρίζει πίσω και μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Στο μεγαλεπήβολο κτήριο του 1908 με πέτρινη αρχιτεκτονική που βασίζεται στην πέτρα Αιδηψού θα αισθανθείτε πραγματικά πρωταγωνιστής της belle époque. Η διακόσμηση στο εσωτερικό του Istiaia Café Bistrot εστιάζει σε αντικείμενα που προέρχονται από τα ταξίδια των ιδιοκτητών ανά τον κόσμο. Η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και το φαντασιακό ταξίδι στο παρελθόν ενισχύεται με την εικαστική παρέμβαση των posters στους τοίχους που συνομιλούν με την ιστορία της τέχνης. Σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον του Istiaia Café Bistrot ο καφές, οι γαστρονομικές επιλογές σε γεύμα ή δείπνο, τα δροσιστικά cocktails αποκτούν μια άλλη διάσταση, δημιουργώντας μια εμπειρία που απαραίτητα χρειάζεται να ζήσετε.

Τηλ. 2226 024444

 

Me Gusta

Me Gusta σημαίνει αυθεντικό club με μουσικές που παραπέμπουν στη dance διάθεση της Αιδηψού. Το αρχοντικό Me Gusta είναι το μοναδικό club της περιοχής και φιλοξενεί τον κόσμο που διασκεδάζει μέχρι το πρωί. Τα 20 χρόνια λειτουργίας του μαρτυρούν ιστορία και οι μουσικές αποδεικνύουν την ταυτότητά του καθώς τα deejay set αναδεικνύουν mainstream ακούσματα, rnb, house, και ψαγμένη ηλεκτρονική μουσική. Είναι φημισμένο για τις live βραδιές με γνωστούς καλλιτέχνες από την ελληνική σκηνή που απογειώνουν τo μουσικό κοινό. Η Αιδηψός έχει νυχτερινή ζωή γιατί έχει club και το Me Gusta είναι το στολίδι της.

Τηλ. 6974948315

 

Novus Café

Ο καλύτερος espresso και cappuccino στα Λουτρά Αιδηψού φτιάχνεται με την καλύτερη διάθεση στο Novus Café. Πρόκειται για το ιδιαίτερο χαρμάνι Capri της ετικέτας Dimello που είναι ιδανικός για freddo ή caldo. Εκτός του μυρωδάτου καφέ δοκιμάσαμε και finger food όπως club sandwiches και burgers, ενώ μας εξέπληξε ευχάριστα η επιλογή σε burger ψαριού και vegan burger λαχανικών. Το βραδάκι ο χώρος μετατρέπεται με jazz και light house μουσικές και φαντάζει ιδανικός για ένα ποτάκι με θέα το απέραντο γαλάζιο του Βόρειου Ευβοϊκού μπροστά στα μάτια μας.

Τηλ. 2226 023003

 

Twenty

Το Twenty, το πιο γνωστό café bar στην Παραλία της Αιδηψού, στεγάζεται στο ομορφότερο κτήριο της πόλης, με τη λαξευμένη ερυθρά πέτρα Αιδηψού να εντυπωσιάζει ως ο κύριος διάκοσμος. Ο espresso από το brand Hausebrandt σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και η ποικιλία σε brunch ομορφαίνουν τα πρωινά μας. Το βράδυ μουσικές από όλα τα είδη με έμφαση στο chill out και το lounge αποτελούν την καλύτερη αφορμή για να αφεθούμε στη μαγεία του Twenty, παραγγέλλοντας ένα από τα φημισμένα του signature cocktails. Το Twenty αντικατοπτρίζει δίχως άλλο τον παλμό και το σφυγμό της διασκέδασης στην καρδιά της Αιδηψού.

Τηλ. 2226 069088

 

Διαμονή

Hotel Αρέθουσα

Στην ανακαινισμένη οδό Θερμοποτάμου, με άμεση πρόσβαση και θέα στη θάλασσα, μας φιλοξένησε το Hotel Αρέθουσα. Η φιλοξενία του συνδύασε το φιλικό περιβάλλον με την άνεση των δωματίων εξασφαλίζοντάς μας μια όμορφη διαμονή. Το ξενοδοχείο λειτουργεί από το 2000 και έχει μοναδικό μέλημα τη φροντίδα των επισκεπτών, εστιάζοντας στη δημιουργία μιας πολυτελούς εμπειρίας. Μας εντυπωσίασε εκτός του ευδιάθετου προσωπικού, το πρωινό, το οποίο πρωτοτυπεί με καθημερινές γαστρονομικές εκπλήξεις. Διαθέτει 24 δωμάτια ανακαινισμένα, μοντέρνα διακοσμημένα και ευρύχωρα, εξασφαλίζοντας στιγμές χαλάρωσης και ευχαρίστησης. Για τη διαμονή μας  επιλέξαμε ένα από τα 6 οικογενειακά δωμάτια, δηλαδή τις σουίτες, τα οποία έχουν 55 τ.μ. χώρο με δύο ξεχωριστά δωμάτια, μεγάλη βεράντα και μπάνιο με μπανιέρα, αποτελούν μια αποκλειστική επιλογή που μόνο το Ξενοδοχείο Αρέθουσα προσφέρει σε ολόκληρη την Αιδηψό και είναι κατάλληλα για οικογένειες, αλλά και για αυτούς που επιθυμούν έξτρα άνεση στη διαμονή τους.

Τηλ. 6936920846

 

Avra Spa Hotel

Το 1926 χτίσθηκε στην Αιδηψό το ΑVRA SPA HOTEL, το ιαματικό ανάκτορο της Αιδηψού στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης. Ένα στολίδι για τον τόπο που αργότερα φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας,, ο Ομάρ Σαρίφ,, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο Avra Spa Hotel μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας μία μοναδική εμπειρία πρωτοποριακής, απολαυστικής, αναζωογονητικής και εξατομικευμένης ιαματικής περιποίησης, με την ευεργετική δράση του ιαματικού νερού, σε συνδυασμό με βιολογικά προϊόντα, στο πρόσωπο, στο σώμα και στα άκρα, με άμεσο αποτέλεσμα την ευεξία, χαλάρωση και την οριστική λύση σε κάθε αισθητικό, ειδικό πρόβλημα με τον πιο φυσικό και υγιεινό τρόπο. Το Ξενοδοχείο έχει 75 δωμάτια, στα οποία περιλαμβάνονται μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και σουίτες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε θέματα καθαριότητας και υγιεινής των δωματίων, ενώ οι μεγάλες ντουλάπες στα δωμάτια διευκολύνουν την πολυτελή διαμονή μας. Το café του Avra  Spa Hotel μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε παγωμένο freddo, το πρωί, δίπλα στη θάλασσα και cocktails το βράδυ, όταν πέφτει το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.

Τηλ. 2226 022226

 

Shopping

Αργώ

Το Αργώ στην Παραλία της Αιδηψού αποτελεί ένα εξαιρετικό χώρο για κομψοτεχνήματα και χειροποίητα είδη, ιδανικά είτε για τον εαυτό μας, είτε για δώρα στους αγαπημένους μας. Το ελληνικό χειροποίητο κόσμημα αποθεώνεται στο Αργώ και το βρίσκουμε σε πολλές εκφάνσεις. Η συλλογή του Αργώ συμπληρώνεται με επιλεγμένα έργα τέχνης και αληθινή κεραμική, τα οποία μέσα από την καλαισθησία των ιδιοκτητών του απευθύνονται σε ανθρώπους με γούστο. Αργώ σημαίνει χειροτεχνία και αισθητική για όλο τον κόσμο.

Τηλ. 2226 060123

 

De Sola De Key

To De Sola De Key, ομορφαίνει τον εμπορικό δρόμο της Ερμού στην Αιδηψό και μεταμορφώνει την εμπειρία shopping. Μας προτείνει επιλεγμένα χειροποίητα κομμάτια με εστίαση στα ελληνικά σανδάλια, τα καπέλα από ελληνικές καπελοποιίες αλλά και μια μεγάλη γκάμα από artisanal τσάντες. To look του καλοκαιριού ολοκληρώνεται στο De Sola De Key με βαμβακερά πλεκτά, ρούχα παραλίας, αλλά και design χειροποίητα κοσμήματα. Οι προτάσεις τους είναι ιδιαίτερα καλόγουστες κάτι που υποδηλώνει η πολύχρονη εμπειρία τους στο αντικείμενο.

Τηλ. 2226 301084

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top