Λουτρά Αιδηψού γαστρονομικό οδοιπορικό
Photo: Πένη Θεοδοσίου

Γαστρονομικό οδοιπορικό στα Λουτρά Αιδηψού

Καλοκαίρι 2023 Αφιέρωμα στην Αιδηψό | Διαμονή & Διασκέδαση | Φαγητό | Παραλία Αγίου Νικολάου Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό και γλυκό στα Λουτρά Αιδηψού, ένα αληθινό θέρετρο με καλό φαγητό και μια αίγλη που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο Μια περιοχή της Βόρειας Εύβοιας που η φύση προίκισε απλόχερα με ιαματικά νερά πολύτιμα για τη […]

Καλοκαίρι 2023
Αφιέρωμα στην Αιδηψό | Διαμονή & Διασκέδαση | Φαγητό | Παραλία Αγίου Νικολάου

Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό και γλυκό στα Λουτρά Αιδηψού, ένα αληθινό θέρετρο με καλό φαγητό και μια αίγλη που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Μια περιοχή της Βόρειας Εύβοιας που η φύση προίκισε απλόχερα με ιαματικά νερά πολύτιμα για τη σωματική υγεία και ευεξία του επισκέπτη, αλλά και με τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση που προσφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής στους πολυάριθμους επισκέπτες που επιλέγουν την ευρύτερη περιοχή της Αιδηψού κάθε χρόνο για τις διακοπές τους, δημιουργούν ένα ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Photo: Πένη Θεοδοσίου
Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες και η γονιμότητα των εδαφών της βορείου Ευβοίας προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αγροτικών προϊόντων, ενώ δεν είναι λίγα τα εδέσματα που ένας επισκέπτης οφείλει να δοκιμάσει ερχόμενος στην περιοχή. Το Λάδι και οι Ελιές πρώτα, καθώς το ποιοτικό λάδι είναι άφθονο στη βόρεια Εύβοια. Το Μέλι λόγω της μεγάλης και εύφορης περιοχής θεωρείται από τα πιο αγνά και άριστης ποιότητας, ενώ γίνεται και ευρεία παραγωγή βασιλικού πολτού. Στις πεδιάδες της βόρειας Εύβοιας, ευδοκιμούν πολλά είδη αμπελιού κι έτσι υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες. Ξεχωρίζουν τα οινοποιεία Βρυνιώτη και Κουτσογιωργάκη. Τα ξηρά σύκα «Ταξιάρχης Β. Εύβοιας» προέρχονται από συκόδεντρα της ποικιλίας Σμυρνέικη που καλλιεργούνται αποκλειστικά σε αυτήν τη γεωγραφική ζώνη Στην Αιδηψό είναι γνωστές για την ποιότητά τους οι χειροποίητες χυλοπίτες, καθώς και ο τραχανάς ξινός και γλυκός που έχουν ως βάση τους το φρέσκο γίδινο γάλα Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γλυκά στην Αιδηψό είναι οι λουκουμάδες, παραδοσιακοί, με μέλι και καρύδια ή πιο μοντέρνοι με σοκολάτα.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Επιβάλλεται, επίσης, η δοκιμή γιαουρτιού με μέλι ή γλυκών του κουταλιού που παράγονται στην περιοχή καθώς και παραδοσιακών γλυκών ταψιού με ή χωρίς τη συνοδεία παγωτού. Οι κουραμπιέδες, τέλος, με το φρέσκο βούτυρο και τα καβουρντισμένα αμύγδαλα τυλιγμένα στην ζάχαρη, είναι το πλέον διάσημο γλύκισμα.

Photo: Πένη Θεοδοσίου

Το Ghetto Magazine επισκέφτηκε τα εστιατόρια, τα φαγάδικα, τις ψαροταβέρνες, τα ζαχαροπλαστεία της Αιδηψού και σας τα παρουσιάζει με περηφάνια, επισημαίνοντας ότι στην Αιδηψό υπάρχουν εκπληκτικές επιλογές που χαρακτηρίζουν ένα αληθινό θέρετρο με μια αίγλη που παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

 

Yiasemi Seafood Restaurant

Μια κουζίνα που σέβεται την πρώτη ύλη, περιμένοντας υπομονετικά τους αγαπημένους ψαράδες της πόλης της Αιδηψού. Άλλωστε, γι’ αυτό στο Yiasemi Seafood Restaurant καλείται ελεύθερη κουζίνα, όπου αγωνιά κάθε ημέρα για τους νέους καρπούς της Θάλασσας. Εδώ ο ορισμός φρέσκο, ζωντανό και απλό είναι μονόδρομος. Οι πρασινάδες είναι, με μεγάλη φροντίδα, μελετημένες, από βιολογικά πιστοποιημένες φάρμες, με ιδιαίτερα βότανα. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από μια τέτοια κουζίνα, οι ωμοί πειραματισμοί, αλλά και οι μοναδικές μακαρονάδες θαλασσινών, γνωστές πια από την κουζίνα του «Ελλήνων γεύσεις», όπου ο Γιάννης, μας κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον, δουλεύοντας αυστηρά ψάρια και όστρακα τα τελευταία 7 χρόνια. Η απαλή μουσική  προτρέπει τον κόσμο να σιγοτραγουδά, αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα ή τον ερωτόδρομο του φεγγαριού. Τα τραπεζάκια επάνω και μέσα στη θάλασσα μας επιτρέπουν να απολαύσουμε, εκτός από εκλεκτούς μεζέδες, πλούσια αποστάγματα τσίπουρου, ούζου και ιδιαίτερων κρασιών από τον τόπο μας, απαραίτητο συστατικό της ελληνικής φιλοξενίας.

Τηλ. 22263 01388

 

Capitol

Capitol σημαίνει λαχταριστό γλυκό, αυθεντικό βιοτεχνικό παγωτό, σπιτικοί λουκουμάδες και αληθινός καφές. Το χειροποίητο παγωτό ξεχωρίζει σε ολόκληρη την Παραλία της Αιδηψού και μας το προσφέρουν σε 24 διαφορετικές γεύσεις από τις οποίες δεν ξέρουμε ποια να πρωτοδιαλέξουμε. Αξίζει να δοκιμάσουμε τα γλυκά του ταψιού με το γαλακτομπούρεκο και το εκμέκ να δικαιολογούν τη φήμη τους, ενώ μια μπάλα παγωτό απλά τα απογειώνει. Το παγωτό μηχανής με γάλα ημέρας του Capitol και με γεύσεις βανίλια, σοκολάτα ή ανάμεικτο έρχεται να μας θυμίσει μιαν άλλην εποχή που το αυθεντικό κυριαρχούσε και μας υπόσχεται ότι η γεύση του θα χαραχτεί στη μνήμη μας.

Τηλ. 2226 024764

 

Captain Cook

Το Captain Cook είναι ο πιο όμορφος χώρος για να γευματίσει ή να δειπνήσει κάποιος, καθώς βρίσκεται στο ωραιότερο κομμάτι των Λουτρών Αιδηψού στον γραφικό δρόμο λίγο πριν το διάσημο ξενοδοχείο «Θέρμαι Σύλλα». Η κουλτούρα του self service κυριαρχεί, ενώ είναι ένα μαγαζί με ιστορία από το 1991 αποτελώντας μια επιτυχημένη οικογενειακή επιχείρηση. Το βασικό συστατικό του δεν είναι άλλο από το αυθεντικό ελληνικό φαγητό που βασίζεται στην αγνή παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και τις  ντόπιες πρώτες ύλες. Η αποθέωση της ελληνικότητας έχει όνομα στο φαγητό των Λουτρών Αιδηψού και λέγεται Captain Cook.

Τηλ. 2226 023852

 

Ζαχαροπλαστείο Deux Amis

Δυο φίλοι ζαχαροπλάστες με εμπειρία χρόνων στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής δημιούργησαν με όπλο το ασίγαστο μεράκι και την πλούσια φαντασία τους το γνωστότερο Ζαχαροπλαστείο της Αιδηψού, το φημισμένο Deux Amis. Ξεχωρίζει το τμήμα gelateria με ολόφρεσκο παγωτό, αλλά και τα σιροπιαστά που βγαίνουν και γίνονται ανάρπαστα, όπως το γαλακτομπούρεκο, η πορτοκαλόπιτα και η καρυδόπιτα. Στο Ζαχαροπλαστείο Deux Amis θα πάρουμε το πρωινό μας με αχνιστά σφολιατοειδή και θα ρουφήξουμε δροσιστικές γουλιές από τον καφέ της εταιρείας samba αγναντεύοντας τα ferry boat που αρμενίζουν τον Βόρειο Ευβοϊκό.

Τηλ. 2226 023168

 

Mom’s Burgers Crepes

Mom’s σημαίνει ένα street εστιατόριο που αποπνέει τον κοσμοπολίτικο αέρα του ιδιοκτήτη. Τα must πιάτα του Mom’s είναι το burger Al Capone με μοσχαρίσιο μπιφτέκι 200 γραμμαρίων, cheddar, bacon, καραμελωμένα κρεμμύδια, μαρούλι, αυγό, μαγιονέζα, πίκλα και το Cosa Nostra με διπλό μοσχαρίσιο μπιφτέκι αυγό μάτι, bacon, ρόκα και barbeque sauce. Πρέπει απαραίτητα να δοκιμάσετε μια specialite που έρχεται από το Μιλάνο και ετοιμάζεται στην ελληνική εκδοχή της και δεν είναι άλλη από την περίφημη τυλιχτή κρέπα του Mom’s με παγωτό μπουγάτσα, ή σε cheesecake με τη nucrema να ρέει. Αξίζει να ζητήσετε τα custom made πράγματα τα οποία βγαίνουν ανάλογα με το mood της βραδιάς, ενώ στο ηλιοβασίλεμα υπάρχει το Aperol spritz που θα κάνει το βράδυ πιο δροσερό. Για παραγγελία στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο ψάξτε το μενού στο efood.

Τηλ. 6980359229

 

Palatino

Το Palatino είναι το αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο των Λουτρών Αιδηψού που παραπέμπει στα ταξίδια του ιδιοκτήτη στη Νότια Ιταλία και το ristorante που επισκέπτονται επώνυμοι Ιταλοί και chef της γείτονας χώρας. Η pizza και η pasta απογειώνονται με ανώτερα υλικά, όπως τρούφα, μορταδέλα και pistachio. Προτιμήσαμε στα ζυμαρικά την arrabiata με καυτερή πιπεριά και τη σιτσιλιάνα με ψητή πιπεριά Φλωρίνης. Η pizza που διαλέξαμε ήταν η ναπολετάνα που εμπεριείχε το μεγαλείο της απλότητας και η marinara που μας ταξίδεψε. Η burratina την οποία χρησιμοποιούν τόσο σε σαλάτα όσο και σε πίτσα ολοκλήρωσαν ένα δείπνο με πραγματικά αληθινό ιταλικό ταμπεραμέντο το οποίο απλά βρήκαμε στην Αιδηψό.

Τηλ. 6988612943

 

Ελλάδος Γεύσεις

Το εστιατόριο που σίγουρα θα σταματήσεις για να μιλήσεις με τον ιδιοκτήτη, για να χαζέψεις την ατμόσφαιρα, αλλά και για να συναναστραφείς ωραίο κόσμο που καθημερινά το επισκέπτεται δεν είναι άλλο από το Ελλάδος Γεύσεις. Αέρας και αύρα κοσμοπολίτικη, υπέροχη κουζίνα, παραδοσιακά μαγειρεμένα πιάτα, συνθέτουν ένα χώρο που φαντάζει περισσότερα από ένα απλό εστιατόριο. Γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι διαλέγουν τραπέζι με μοναδικό ενδιαφέρον το καλύτερο συστατικό της ελληνικής εστίασης, να φάνε καλά.

Τηλ. 6949770107

 

Τα Κοχύλια

Τα Κοχύλια αποτελούν μια σίγουρη επιλογή για φαγητό στην Παραλία της Αιδηψού. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Κούτρας έχει επιμεληθεί ένα μενού με μαγειρευτά και κρεατικά που κρατάνε ζωντανές τις παραδοσιακές γεύσεως. Τα Κοχύλια έχουν ιστορία 40 χρόνων και ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση. Εκεί θα βρούμε πληθώρα θαλασσινών αλλά και ολόφρεσκα ψάρια. Δοκιμάστε την ψητή σαρδέλα στα κάρβουνα, την τηγανητή κουτσομούρα που πραγματικά λιώνει στο στόμα, αλλά και το ξακουστό σαγανάκι γαρίδα που μας το φτιάχνουν κόκκινο ή λευκό. Τα Κοχύλια αποτελούν μια στάση για φαγητό που σίγουρα θα σας αποζημιώσει σε νοστιμιά.

Τηλ. 2226 023478

 

Εστιατόριο Ψαροταβέρνα Νούφαρα

Η αποθέωση της ελληνικής κουζίνας με γνώμονα την εμμονή στην ποιότητα και τη διατήρηση της παράδοσης, σημαίνει Εστιατόριο Ψαροταβέρνα Νούφαρα. Μια ιστορία που ξεκινά από το 1980 έρχεται στο τραπέζι μας σε όλη την απλότητα και όλο το μεγαλείο της παραδοσιακής γαστρονομίας. Θαλασσινά και κρεατικά συνθέτουν ένα πλούσιο μενού στο οποίο προστίθεται και μια ποικιλία από μαγειρευτά που μετατρέπουν το γεύμα ή το δείπνο μας σε κάτι μαγικό. Και όλα αυτά στο  Εστιατόριο Ψαροταβέρνα Νούφαρα μπροστά στη θάλασσα με την αύρα της να μας λούζει.

Τηλ. 2226 022752

 

Η Στοά του γύρου

Η ομάδα της στοάς του γύρου βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο χώρο της εστίασης δημιουργώντας το ολοκαίνουργιο αυτό μαγαζί στα Λουτρά Αιδηψού. Το μυστικό τους δεν είναι άλλο από τη διατήρηση της ποιότητας σε υψηλό επίπεδο και έτσι όλα τους τα είδη είναι χειροποίητα και παραδοσιακά δια χειρός του ιδιόκτητη Γιώργου Χαραλάμπους. Τα δυνατά πιάτα που ξεχωρίσαμε είναι η σαλάτα γύρος με γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο, σως και mix σαλάτα, ενώ η πίτα τους είναι χωριάτικη με αυθεντικό κουρκουμά.  Ο παραδοσιακός χειροποίητος  γύρος είναι φτιαγμένος από τα παλιά κάτι που σήμερα σπανίζει, το σουβλάκι φτιάχνεται στο χέρι και οι μερίδες είναι πλούσιες με όλα τα συνοδευτικά. Όλα στη στοά του γύρου είναι καμωμένα με αγάπη και μεράκι, φτιαγμένα από ανθρώπους που μας δείχνουν την καρδιά τους.

Τηλ. 2226 022660

 

Ψητοπωλείο Τυλιχτά Μπερδέματα

Το ψητοπωλείο που μένει ανοιχτό μέχρι τις πρωινές ώρες δεν είναι άλλο από τα Τυλιχτά Μπερδέματα. Στα 6 χρόνια λειτουργίας του έχει κατακτήσει και τον πιο απαιτητικό πελάτη, τηρώντας την παράδοση του κλασικού ψητοπωλείου.  Με αγνές πρώτες ύλες και ντόπια κρέατα μας ετοιμάζει φρέσκο μυρωδάτο γύρο, χειροποίητο κεμπάπ, γεμιστό μπιφτέκι που λιώνουν στο στόμα. Επίσης ετοιμάζουν και πιάτα κρεατικών στη σχάρα με κάρβουνο για όλους αυτούς που επιθυμούν να νιώσουν την παράδοση της περιοχής. Το Ψητοπωλείο Τυλιχτά Μπερδέματα αποτελεί τη γρήγορη και ποιοτική επιλογή για φαγητό με βάση το κρέας που θα λατρέψει ο ουρανίσκος μας.

Τηλ. 2226 771667

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top