Σκουπίδια δίπλα σε δέντρα, φυτά, λουλούδια. Σκουπίδια δίπλα από γήπεδα και ανοιχτούς χώρους άθλησης! Πάνω σε πεζούλια, όπου στραγγίζει το περιεχόμενό τους προσελκύοντας και όσους ψάχνουν γωνία για σωματική ανακούφιση. Αυτοσχέδια καλάθια απορριμμάτων που ξεχειλίζουν και μετατρέπονται σε «installation» για τον σύγχρονο καταναλωτισμό και τα απομεινάρια του.
Όλα τα παραπάνω και μια μυρωδιά που κυριαρχεί αλλά δυστυχώς δεν αποτυπώνεται φωτογραφικά, συνθέτουν την αποκαρδιωτική εικόνα που συναντούν πολίτες που περπατούν και βρίσκονται σε ένα πάρκο αναψυχής και άθλησης, καθημερινά, γύρω από τα γήπεδα και τα πάρκα του Βούρκου στη Χαλκίδα.
Τις εικόνες που βλέπουμε τις δημοσίευσε ο Γιώργος Ράζος στο facebook.
Στο δεύτερο μεγαλύτερο και κεντρικότερο πάρκο – ανοιχτό χώρο αθλητισμού της πόλης, η κατάσταση είναι δυσάρεστη και αποκρουστική. Σε έναν χώρο που τα παιδιά και οι νέοι συγκεντρώνονται, αυτό που συναντούν, δυστυχώς, τους προμηνύει και το μέλλον στο αστικό περιβάλλον που ζουν και αναπνέουν. Διότι, όποια και να είναι η παιδεία ενός νέου, όταν συνεχώς και μόνιμα συναντάει κατάσταση παρακμής, σε αυτή θα μάθει, θα συνηθίσει και αυτή την κατάσταση θα διαιωνίζει.
Και ναι, σε αυτό το σκηνικό που συναντάμε στις εικόνες στον Βούρκο στη Χαλκίδα, ευθύνη έχουν δύο πλευρές. Όχι με την ίδια βαρύτητα όμως.
Από τη μία πλευρά λοιπόν, είναι αυτός ο ασυνείδητος πολίτης, που πετάει με ευκολία κάθε είδος σκουπιδιού όπου βρει. Γιατί μια πόλη είναι οι πολίτες της. Δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο στον οποίο συζεί με τους υπόλοιπους πολίτες μιας κοινότητας. Και επειδή τέτοιοι πολίτες μπορεί να υπάρχουν πολλοί, σε κάθε οργανωμένη κοινότητα, έρχονται η πολιτεία και οι νόμοι της, να επιδείξουν στον κάθε ανεγκέφαλο πολίτη το σωστό, να του το επιβάλλουν και εάν δεν συμμορφωθεί να τον τιμωρήσουν, διότι προκαλεί ένα δημόσιο κακό. Πρώτα από όλα όμως, θα πρέπει να έχουν λειτουργήσει με τρόπο τέτοιο, ώστε να διαμορφώσουν την παιδεία, η οποία δεν θα παράγει τέτοιους ανεγκέφαλους πολίτες. Αν αυτό μοιάζει ουτοπικό για την Ελλάδα το δέχομαι ως αντίλογο. Τότε λοιπόν, οι κάθε Αρχή θα πρέπει να φροντίζει ώστε αυτή η κατάσταση να μην είναι το σύνηθες, για να μην μπολιάσει στην συνείδηση κανενός.
Και εδώ ερχόμαστε στην δεύτερη πλευρά. Την Δημοτική Αρχή. Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει, ειδικά από τότε που ανέλαβε αντιδήμαρχος καθαριότητας ο κ. Πάνος, η εικόνα της καθαριότητας της πόλης έχει αλλάξει. Το έργο του και η προσπάθεια του είναι μεγάλη. Και την έχουμε εκθειάσει, όποτε έχουμε κρίνει ότι χρειαζόταν. Αυτή για παράδειγμα είναι η πιο πρόσφατη (Καρναβάλι Χαλκίδα: Οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας ανταποκρίθηκαν και καθάρισαν άμεσα την πόλη).
Η καθαριότητα μιας πόλης όμως, είναι καθημερινός αγώνας. Το τι έγινε εχθές, σταματάει να ισχύει σήμερα, και πάλι από την αρχή. Στις εικόνες στον Βούρκο συναντάμε αυτοσχέδιους κάδους σκουπιδιών. Γιατί; Ποιος τα τοποθέτησε εκεί;
Υπάρχει έλλειψη; Ποιες είναι οι υποδομές καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων; Υπάρχει έλλειψη προσωπικού; Η κατάσταση αυτή που βλέπουμε στις εικόνες, επικρατεί πολύ συχνά. Πώς γίνονται οι καθαρισμοί στα πάρκα και στους ανοιχτούς χώρους άθλησης; Με ποια συχνότητα; Ποια είναι τα μέτρα που τηρούνται για τους ασυνείδητους πολίτες; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που δημιουργούνται βλέποντας αυτές τις εικόνες.
Μια τέτοια κατάσταση, πέρα από το πολύ σημαντικό ζήτημα της δημόσιας υγείας, τίθεται και αυτό της δημόσιας εικόνας. Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού και της υποδοχής τουριστών.
Είναι λοιπόν τραγικό να γεμίζουν τα πάρκα της πόλης και οι χώροι άθλησης μας με σκουπίδια.
Το πιο απαράδεκτο όμως είναι, όταν τα απορρίμματα αυτά, αρχίσουν να μολύνουν την συνείδηση και τις σκέψεις μας. Τότε ίσως η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.