Χαλκίδα Σεμινάρια Εργαστήρια Ιστορία Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης

Χαλκίδα: Σεμινάρια – Ερηγαστήρια Ιστορίας της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης

Με ενεργό παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκίδας μέσω της Ιστορίας της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης, η Κατερίνα Αναστασίου συνεχίζει και φέτος τα σχετικά σεμινάρια–εργαστήρια, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κανήθου (στο Αλσύλλιο, πάνω από την πλαζ Αστέρια) και το Χώρο Πολιτισμού Αθηνά (πλησίον του Θεάτρου Παπαδημητρίου – Πυροσβεστικής). Η Ιστορία της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης […]

Με ενεργό παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Χαλκίδας μέσω της Ιστορίας της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης, η Κατερίνα Αναστασίου συνεχίζει και φέτος τα σχετικά σεμινάρια–εργαστήρια, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κανήθου (στο Αλσύλλιο, πάνω από την πλαζ Αστέρια) και το Χώρο Πολιτισμού Αθηνά (πλησίον του Θεάτρου Παπαδημητρίου – Πυροσβεστικής).

Η Ιστορία της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης παρουσιάζεται με έναν ενθουσιώδη, πρωτότυπο και προσιτό τρόπο, καθώς η προσέγγιση που εφαρμόζεται ευελπιστεί τόσο στην απόκτηση γνώσης και την ενίσχυση των αισθητικών κριτηρίων όσο και στην απελευθέρωση, μέσω της εξωτερίκευσης σκέψεων και συναισθημάτων. Τα σεμινάρια–εργαστήρια, με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν εμπράκτως στην πληρέστερη κατανόηση του προσωπικού παρόντος και του κοινωνικού συγκείμενου, στην εμβάθυνση του ψυχικού κόσμου και την αυτογνωσία, στην πνευματική ανάταση και ενδυνάμωση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών, καθώς και στη συγκρότηση συλλογικού πνεύματος στο πλαίσιο των κοινωνικών σχέσεων.

Κάθε σεμινάριο–εργαστήριο (με διάρκεια δύο διδακτικών ωρών, δηλαδή 90 λεπτών) περιλαμβάνει αναφορά στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πλαίσιο της εκάστοτε εποχής, ανάλυση και ερμηνεία των αντίστοιχων καλλιτεχνικών ρευμάτων–τεχνοτροπιών, σταδιακή παρουσίαση των σημαντικότερων αλλά και λιγότερο γνωστών δημιουργών των εικαστικών τεχνών, εμβριθή ανάλυση έργων τέχνης, όπως και ανάδειξη τόσο σφαιρικών όσο και ειδικών θεματικών του πολυδιάστατου και σύνθετου πεδίου του πολιτισμού στο δυτικό ευρωπαϊκό χώρο.

Στα φετινά τμήματα διερευνούνται οι εξής θεματικές: (α) ροκοκό, (β) ρομαντισμός και νεοκλασικισμός, (δ) ρεαλισμός και ιμπρεσιονισμός. Τονίζεται ότι τα σεμινάρια–εργαστήρια απευθύνονται σε όλες και όλους, καθώς δεν απαιτούνται σχετικές γνώσεις από την πλευρά των συμμετεχουσών και συμμετεχόντων.

 

Η Κατερίνα Αναστασίου είναι Υποψήφια Διδακτόρισσα του Τμήματος Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, με υποτροφίες έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και το Τμήμα Δημοσιογραφίας: Συντάκτες και Ρεπόρτερς του Δημόσιου ΙΕΚ Χαλανδρίου.

Ως ρεπόρτερ/ δημοσιογράφος έχει συνεργαστεί με ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά, τόσο τοπικής όσο και πανελλαδικής εμβέλειας. Διατηρούσε τη στήλη «Εικαστικός Χάρτης» στην εβδομαδιαία, πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα «Η Εποχή» και επίσης αποτύπωνε δημοσιογραφικά την πολιτιστική παραγωγή της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής επί σειρά ετών.

Για πρώτη φορά δίδαξε Ιστορία της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Χαλκιδέων. Έκτοτε –μετά από την παρότρυνση των μαθητριών και μαθητών της– πραγματοποιεί εισηγήσεις/ σεμινάρια/ εργαστήρια σε τοπικούς συλλόγους και πολιτιστικούς χώρους της πόλης, αναλύοντας και συνθέτοντας την ενδιαφέρουσα Ιστορία της Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης, μέσω μιας διεπιστημονικής, δημοκρατικής, συμμετοχικής, αλληλοδραστικής και εμψυχωτικής προσέγγισης, που έχει σχέση με τις σπουδές και τα επιστημονικά πεδία που διερευνά.

Πληροφορίες και συμμετοχές:

Τηλέφωνο: 6977568586 (προτεινόμενες μέρες και ώρες επικοινωνίας: καθημερινά 19.00–22.00)

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κανήθου:
Ξύλινο Σπίτι, Αλσύλλιο Κανήθου, Χαλκίδα (πάνω από την πλαζ Αστέρια) facebook: https://www.facebook.com/experpolsyl/

Χώρος Πολιτισμού Αθηνά:
Σιώκου 5, Χαλκίδα (πλησίον Θεάτρου Παπαδημητρίου–Πυροσβεστική) www.polyhoros-athena.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top