Χαλκίδα Δεκεμβρίου ανοιχτά καταστήματα

Χαλκίδα: Ποιες Κυριακές του Δεκεμβρίου θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Τις Κυριακές του Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ανακοίνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εν όψει των γιορτών που πλέον πλησιάζουν. Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα που σημαίνει τις ημερομηνίες 12 και 19 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, […]

Τις Κυριακές του Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά ανακοίνωσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εν όψει των γιορτών που πλέον πλησιάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται, τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα που σημαίνει τις ημερομηνίες 12 και 19 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν και την τελευταία Κυριακή της χρονιάς. Παρά ταύτα, φέτος η συγκεκριμένη μέρα πέφτει 26 Δεκεμβρίου και θεωρείται υποχρεωτική αργία.

Αναλυτικά οι διευκρινήσεις της ΕΣΕΕ:

Σε συνέχεια πολλών ερωτημάτων που δεχόμαστε από Εμπορικούς Συλλόγους ενόψει της κατάρτισης των εορταστικών τους ωραρίων, σας γνωστοποιούμε τι ισχύει σχετικά με τις φετινές τελευταίες Κυριακές του χρόνου.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, όπως ισχύει, προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε 8 καθορισμένες Κυριακές τον χρόνο, μεταξύ των οποίων και:

  • Οι δύο Κυριακές πριν την ημέρα των Χριστουγέννων.
  • Η τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Καταρχήν, σε ότι αφορά τις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, εκεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν κανονικά την 12η και η 19η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Η τελευταία Κυριακή του έτους ωστόσο συμπίπτει με την 26η Δεκεμβρίου, 2η ημέρα των Χριστουγέννων, η οποία προστέθηκε στις υποχρεωτικές αργίες δυνάμει του άρθρου 42 ν. 4554/2018. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η Κυριακή που συμπίπτει με αργία μετατίθεται, κατά το άρθρο 16 ν. 4177/2013, μόνο στις περιπτώσεις των πρώτων Κυριακών των εκπτώσεων και όχι για τις λοιπές εκ του νόμου καθοριζόμενες Κυριακές.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετάθεση της τελευταίας Κυριακής του έτους σε άλλη Κυριακή, όταν αυτή συμπίπτει με επίσημη αργία του Κράτους, δεν επιτρέπεται, ούτε προβλέπεται κάτι διαφορετικό στο νέο πλαίσιο για τις επίσημες αργίες που καθορίστηκε με το άρθρο 60 ν. 4808/2021.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα νομοθετικά δεδομένα που επί του παρόντος έχουμε στην διάθεσή μας, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την 26η Δεκεμβρίου 2021.

 

Πηγή: lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top