Χαλκίδα Μυστικά υποβρύχια κατασκοπεία

Χαλκίδα: Μυστικά υποβρύχια κάνουν νυχτερινές περιπολίες και κατασκοπεία

Ξένες μυστικές υπηρεσίες κάνουν νυχτερινές περιπολίες με υποβρίχια στον πορθμό του Ευρίπου, στην θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Χαλκίδας Την αποκάλυψη έκανε η γνωστή αγγλική εφημερίδα Daily Mail, η οποία…

Ξένες μυστικές υπηρεσίες κάνουν νυχτερινές περιπολίες με υποβρίχια στον πορθμό του Ευρίπου, στην θαλάσσια περιοχή της παραλίας της Χαλκίδας

Την αποκάλυψη έκανε η γνωστή αγγλική εφημερίδα Daily Mail, η οποία κάνει λόγo για κατασκοπεία και έρευνα μιας υπόθεσης η οποία διεξάγεται πολλά συναπτά έτη και συνδέεται με την κατασκοπεία του 1989 στον Τάμεση, όπου και τότε στον λονδρέζικο ποταμό, μυστικές υπηρεσίες έκαναν κατασκοπεία με υποβρύχια και η εφημερίδα μάλιστα είχε αποκαλύψει και φωτογραφία!

Μόνο τυχαία δεν είναι όπως όλα δείχνουν η σύνδεση της ρωσίδας κατασκόπου Ιρίνα Αλέντροβνα Σμίρεβα με την Εύβοια.

Δεν είναι λίγες οι φωνές κατοίκων της Χαλκίδας για περίεργες κινήσεις στην παραλία της πόλης. Μάλιστα μαρτυρίες κάνουν λόγω για έντονους θορύβους οι οποίοι ακούγονται αργά την νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες, εδώ και δύο εβδομάδες περίπου.

Επίσης, η στάθμη του νερού της θάλασσας στην παραλία της Χαλκίδας έχει ανέβει αρκετά τις τελευταίες ημέρες και οι ειδικοί θεωρούν πως εξηγείται εξαιτίας του μεγάλου όγκου των υποβρυχίων.

Από τις Ελληνικές αρχές και την κυβέρνηση δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη αντίδραση σε αυτή την ομολογουμένως συνταρακτική αποκάλυψη!

Τέλος, η εφημερίδα αποκαλύπτει πως οι μυστικές περιπολείες των υποβρυχίων γίνονται ακολουθώντας την ροή των ακατάστατων νερών του πορθμού του Ευρίπου, αλλλάζοντας κατεύθυνση ανά 6 ώρες.

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου, δηλαδή την Πρωταπριλιά, αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση, ενώ σε αρκετές χώρες είναι σύνηθες να κάνουν και φάρσες.

Πρωταπριλιά: Οι ρίζες του εθίμου με τα ψέματα

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Η δεύτερη εκδοχή μας πάει στον Μεσαίωνα, όταν οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή δημιούργησε προβλήματα στο λαό, καθώς ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου δημιουργεί συναισθηματικές φορτίσεις και αντιδράσεις. Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.

Όπως αναφέρει το SanSimera.gr, από τους Κέλτες και τους Γάλλους το έθιμο μεταλαμπαδεύτηκε σ’ όλο τον κόσμο, με προεξάρχουσες τις εφημερίδες στις αρχές του 20ου αιώνα και στη συνέχεια τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που συχνά μεταδίδουν πολύ επιτυχημένες ειδήσεις – φάρσες. Με την εξάπλωση του Ίντερνετ, η Πρωταπριλιά έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια. Τα λεγόμενα «hoax» είναι οι πιο συνηθισμένες διαδικτυακές φάρσες. Πρόκειται για κατασκευασμένες ιστορίες με περίτεχνο τρόπο που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη κι ένα γνώστη του θέματος, το οποίο πραγματεύονται.

Ο εορτασμός της Πρωταπριλιάς στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά, ενώ στον τόπο μας πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών.

Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, στον ελληνικό χώρο το να λέμε ψέματα αποτελεί συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top