Χαλκίδα βροντές χιόνι

Χαλκίδα: Γιατί ακούμε βροντές μαζί με το χιόνι – Τι είναι τα thundersnows

Οι ”χιονοκαταγίδες” δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού ή ενός θερμού μέτωπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον. Φαινόμενο με βροντές και χιονιά παρατηρείται στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει σε πολλούς το γεγονός ότι κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας Barbara, ακούγονται βροντές μαζί με την έντονη χιονόπτωση. Ακούστηκαν έντονα και στη […]

Οι ”χιονοκαταγίδες” δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού ή ενός θερμού μέτωπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον. Φαινόμενο με βροντές και χιονιά παρατηρείται στην Ελλάδα τις τελευταίες ώρες.

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει κάνει σε πολλούς το γεγονός ότι κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας Barbara, ακούγονται βροντές μαζί με την έντονη χιονόπτωση. Ακούστηκαν έντονα και στη Χαλκίδα και σε πολλά χωριά της Εύβοιας.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο στην ιστοσελίδα news247.gr.

Όταν έχουμε καταιγίδες σε χειμερινές συνθήκες, μερικές φορές μπορούν να προκαλέσουν έντονες χιονοπτώσεις με πολύ δυνατές και επαναλαμβανόμενες βροντές. Έτσι εκτός από τις βροντές που ακούμε τη νύχτα κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης, παρατηρούμε ότι ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός και αυτό συμβαίνει επειδή το φως αντανακλά τις νιφάδες χιονιού.

Είναι ενδιαφέρον ότι το χιόνι που περιέχεται μέσα στη καταιγίδα δρα για να εμποδίσει τον ήχο της βροντής. Ενώ η βροντή από μια τυπική καταιγίδα μπορεί να ακουστεί πολλά μίλια μακριά, η βροντή κατά τη διάρκεια μιας χιονοκαταιγίδας ακούγεται μόνο εάν βρίσόμαστε σε απόσταση 2 έως 3 μιλίων από τον κεραυνό.

Οι χιονοκαταγίδες επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών και του Great Salt Lake.

Εμφανίζονται επίσης στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, και αρκετές φορές στη Montana που αποτελεί το μέρος με τις περισσότερες χιονοκαταιγίδες τον χρόνο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μάρτιος είναι ο κορυφαίος μήνας σχηματισμού τους με 6 τέτοιες καταιγίδες κάθε χρονιά.

Η Βορειοδυτική Ευρώπη επηρεάζεται απο χιονοκαταιγίδες ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου 2020 στη Σκωτία κατεγράφη ένα επεισόδιο με βροντές τις πρώτες πρωινές ώρες, με τον ασυνήθιστο θόρυβο να προκαλεί συναγερμό στους ντόπιους.

Η εξήγηση δόθηκε αμέσως από τους μετεωρολόγους του BBC.

[intense_video video_type=”youtube” video_url=”https://youtu.be/H5S21BjHLog”]

Ανάλογες καταστάσιες έχουν παρουσιαστεί και στον ελληνικό χώρο αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο (στα βουνά του Ισραήλ και της Ιορδανίας) όταν έχουμε περιπτώσεις έντονων ψυχρών εισβολών πολικής προέλευσης όπως είχαμε τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές του 2017, αλλά και με την κακοκαιρία “Ελπίδα”, όπως και τώρα με την “Barbara”.

Οι χιονοκαταιγίδες δημιουργούνται στο μπροστινό άκρο ενός ψυχρού μέτωπου ή ενός θερμού μέτωπου που εισέρχεται σε ένα χειμερινό περιβάλλον, όπου η βροχόπτωση παίρνει τη μορφή του χιονιού. Τότε η ισχυρή χιονοθύελλα διατηρεί ισχυρό το κάθετο προφίλ της και η κάθετη ανάμιξη επιτρέπει ευνοϊκές συνθήκες για κεραυνούς και βροντές.

Μια τέτοια επίδραση συμβαίνει πάνω από μια λίμνη ή ωκεανό που δημιουργούνται καταιγίδες με το πέρασμα κρύου αέρα που περνά πάνω από το σχετικά ζεστό νερό. Αυτό το αποτέλεσμα παράγει συνήθως πυκνές χιονοπτώσεις πάνω από τις Μεγάλες Λίμνες της Αμερικής και του Καναδά, συμβαίνει όμως και στο Αιγαίο!

Αρκεί κατά μέσο όρο η θερμοκρασιακή διαφορά του ψυχρού αέρα στην επιφάνεια να είναι πάνω απο 15 βαθμούς Κελσίου.

 

Πηγή: news247.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top