Χαλκίδα εκλογές

Χαλκίδα, για να μην πάνε και αυτές οι εκλογές χαμένες…

Η Χαλκίδα, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Οκτώβρη, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της Ιστορίας της. Μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες όμως κουρασμένη από προβλήματα που την ταλαιπωρούν δεκαετίες τώρα, από ευκαιρίες που χάθηκαν, από πράγματα που δεν έγιναν ποτέ. Μια πόλη που μεγαλώνει χωρίς να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να παίρνει τη […]

Η Χαλκίδα, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Οκτώβρη, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της Ιστορίας της. Μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες όμως κουρασμένη από προβλήματα που την ταλαιπωρούν δεκαετίες τώρα, από ευκαιρίες που χάθηκαν, από πράγματα που δεν έγιναν ποτέ. Μια πόλη που μεγαλώνει χωρίς να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς να παίρνει τη μερίδα των επενδύσεων που της αναλογεί.

Εννιά πράγματα που σήμερα δεν μας αρέσουν στην πόλη μας και θα θέλαμε να λάβουν υπ΄ όψιν τους οι υποψήφιοι δήμαρχοι και κυρίως να τα λύσουν. Έννιά πληγές της πόλης…#TisChalkidasTaArnitika

Το κυκλοφοριακό της πρόβλημα. Η απίστευτη κατάσταση στους δρόμους της πόλης, λόγω των παράνομα παρκαρισμένων αυτοκινήτων, της έλλειψης έστω ενός δημόσιου χώρου στάθμευσης, της έλλειψης καλών συγκοινωνιών, τον απαρχαιωμένο σχεδιασμό των δρόμων, δημιουργούν καθημερινά ασφυξία.

Μια πόλη ακατάλληλη για ΑμεΑ και γονείς με μωρά παιδιά. Η κατάληψη του δημόσιου χώρου από κάθε είδους αντικείμενα, τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια αλλά και τα τραπεζοκαθίσματα δυσκολεύουν και σε πολλές περιπτώσεις κάνουν αδύνατη την πρόσβαση σε ΑμεΑ και γονείς με μωρά σε καρότσι.

Η έλλειψη ενός μεγάλου αναπτυξιακού στρατηγικού πλάνου. Project που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις, τουριστική ανάπτυξη, επιχειρηματικά σχέδια που θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας σε μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες που μένουν ανεκμετάλευτες εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.

Έλλειψη σύγχρονων πολιτιστικών χώρων. Η Χαλκίδα χρειάζεται χειμερινό και καλοκαιρινό θέατρο που να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης, με σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.

Η απαξίωση του κέντρου. Η έλλειψη αισθητικής που ασχημαίνει τα κτίρια, η βαρύτητα και η προβολή που πέφτει μόνο στην παραλία της Χαλκίδας, η   εγκαταλελειμμένη εδώ και πολλά χρόνια Δημοτική Αγορά (που ελπίζουμε να μην αλλάξει κάτι και να ολοκληρωθεί το έργο), μετέτρεψαν σταδιακά το κέντρο σε ένα τόπο μη φιλόξενο.

Η έλλειψη χώρων πρασίνου. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο του αστικού πρασίνου, αφού η βελτίωση του μικροκλίματος και η δημιουργία πράσινων διαδρόμων αερισμού και δροσισμού είναι ανάμεσα στα ζητούμενα ενός ολοένα και περισσότερο θερμού αστικού περιβάλλοντος, και η Χαλκίδα οφείλει να κοιτάξει προς τα εκεί, προς το παρόν είναι απροετοίμαστη για την κλιματική αλλαγή.

Η έλλειψη brand name. Πρέπει επιτέλους να καταλήξουμε για το ποιο είναι το Χαλκιδικό αφήγημα. Δηλαδή για το τι “πουλάει” προς τα έξω αυτή η πόλη.

Η έλλειψη σωστής και μοντέρνας προβολής της πόλης. Στην εποχή των social media η προβολή μιας πόλης, ενός προορισμού, πρέπει να είναι καινοτόμα, έξυπνη και δημιουργική.

Η εγκατάλειψη ολόκληρων γειτονιών και περιοχών.

Συνοψίσαμε μερικά από όσα μας χαλάνε στη Χαλκίδα του 2023. Όλα αυτά και πιθανά αρκετά άλλα που εσείς μπορείτε να προσθέσετε στην λίστα στα σχόλια στο Facebook και που όλοι ονειρευόμαστε να αλλάξουν. Είναι προφανές πως δεν είναι προβλήματα και ελλείψεις που δημιουργήθηκαν μόνο την τελευταία τετραετία.

Με αφορμή την ευκαιρία των επόμενων δημοτικών εκλογών λοιπόν, ας ελπίσουμε κάποιοι από τους 4 υποψήφιους να τα διαβάσουν και να ανταποκριθούν.

Χαλκίδα εκλογές
Φωτογραφία εξωφύλλου: Βασίλης Καρλής

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top