Βουβωνοκήλη Γεώργιος Ηλίας Γενικός Χειρουργός

Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα, Αιτία & Θεραπεία με Λαπαροσκόπιση

TO GHETTO MAGAZINE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ – |Το μεγάλο αφιέρωμα στην Υγεία το 2023| O Δρ. Γεώργιος Ηλίας MD, Msc, PhD, Γενικός Χειρουργός & Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών αρθρογραφεί στο…

TO GHETTO MAGAZINE ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ – |Το μεγάλο αφιέρωμα στην Υγεία το 2023|

O Δρ. Γεώργιος Ηλίας MD, Msc, PhD, Γενικός Χειρουργός & Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Κήλη ονομάζουμε την προβολή ενός κοιλιακού σπλάχνου προς τα έξω μέσω μιας οπής, που δημιουργείται στο τοίχωμα της κοιλιάς. Μία από τις συχνότερες μορφές κήλης είναι η βουβωνοκήλη (πιο πολύ στους άνδρες), η οποία εμφανίζεται στο σημείο εκείνο που ενώνεται το κάτω μέρος του κορμού με τα πόδια. Μπορούμε να δούμε βουβωνοκήλη είτε στην αριστερή είτε στην δεξιά, είτε και στις δύο μεριές.

Λόγω της συχνότητας της κήλης αυτής, το χειρουργείο αποκατάστασης είναι πλέον ένα από τα πιο συχνά διενεργούμενα χειρουργεία κάθε ημέρα στα νοσοκομεία της χώρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Δεν είναι βέβαιο ότι στα αρχικά στάδια, η κήλη θα γίνει αντιληπτή από τον ασθενή. Τα πρώτα συμπτώματα που έρχονται στο φως είναι ασαφείς κοιλιακές ενοχλήσεις, στις οποίες το άτομο δεν δίνει βάση ή μία αίσθηση καύσου στην περιοχή της κοιλιάς που σιγά σιγά δημιουργείται η κήλη.

Καθώς η κήλη αναπτύσσεται ο ασθενής αισθάνεται με μεγαλύτερη βαρύτητα το κάψιμο στην περιοχή και πονάει, ιδιαίτερα κατά την κινητοποίησή του στην δουλειά, το γυμναστήριο, την απλή βόλτα. Σε αυτό το στάδιο αρχίζει να αντιλαμβάνεται ένα εξόγκωμα, το οποίο αν το πιέσει ή από μόνο του, ξαναμπαίνει στην θέση του. Σε αυτήν την περίπτωση η κήλη είναι ανατασσόμενη. Αν δεν είναι εφικτό με κανέναν τρόπο να επιστρέψει στην θέση της, τότε η κήλη ονομάζεται μη ανατασσόμενη.

Βουβωνοκήλη: Ποια είναι τα συνηθέστερα αίτια;

Αν για οποιονδήποτε λόγω η αύξηση της πίεσης μέσα την κοιλιά είναι μεγάλη, τότε δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση μιας κήλης.

Άνθρωποι που κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία ή άρση βαρών, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη, οι παχύσαρκοι ασθενείς, εκείνοι που για άλλες αιτίες έχουν χρόνιο βήχα (π.χ. οι καπνιστές), τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνια δυσκοιλιότητα είναι μερικοί τυπικοί ασθενείς με βουβωνοκήλη.

Ωστόσο, η δημιουργία κήλης μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε άτομα που δεν πληρούν καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση ρόλο παίζει το γενετικό υπόβαθρο και η «κακή» συνδεσμολογία των κοιλιακών τοιχωμάτων.

Πως γίνεται η διάγνωση της βουβωνοκήλης;

H διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται κατά βάση με την καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και την απλή κλινική εξέταση από τον γιατρό. Αποκλείονται έτσι άλλες παθήσεις με κοινά συμπτώματα όπως είναι η σκωληκοειδίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος εντέρου, διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού κ.α.

Πως αντιμετωπίζεται η βουβωνοκήλη;

Οποιαδήποτε μορφή κήλης, ανατασσόμενη και μη, μεγάλη ή μικρή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται γρήγορα, με χειρουργείο, τη μόνη μέθοδο θεραπείας της κήλης.

Αν αμεληθεί, η κήλη θα μεγαλώσει και ίσως προκαλέσει και επιπλοκές όπως είναι η περίσφιξη, που στέλνει τον ασθενή για επείγον χειρουργείο. Η περίσφιξη είναι επικίνδυνη για περιτονίτιδα.

Μερικοί ασθενείς φοράνε ζώνες συγκράτησης της κοιλιάς, μία τακτική που σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει από την εξέλιξη και τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από μία βουβωνοκήλη.

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η περισφιγμένη κήλη χρειάζεται άμεσα χειρουργείο καθώς αποτελεί μία επικίνδυνη κατάσταση. Η συμπτωματική ή ασυμπτωματική κήλη κάποια στιγμή θα χειρουργηθούν, αλλά το χειρουργείο μπορεί να γίνει κατ’ επιλογήν και εξαρτάται από τις συστάσεις του γιατρού και τις επιθυμίες του ασθενούς.

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης

Το χειρουργείο που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση της κήλης στην ουσία ξαναβάζει στη θέση του το σπλάχνο (συνηθέστερα το έντερο). Χρησιμοποιείται ένα ειδικό υλικό που ονομάζεται πλέγμα, το οποίο είναι 100% συμβατό με τον οργανισμό και αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί ένα ισχυρό τοίχωμα στο σημείο που προεξείχε η κήλη.

Αποφεύγοντας την ανοιχτή επέμβαση με την κλασική τομή, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η λαπαροσκοπική τεχνική για την αποκατάσταση βουβωνοκήλης. Ο ασθενής έχει πολύ λίγο μετεγχειρητικό πόνο, ελάχιστη βλάβη στους ιστούς και γρήγορη επάνοδο στην εργασία του και τις δραστηριότητές του.

Η επέμβαση διενεργείται μέσω 3 μικρών τομών μόλις λίγων χιλιοστών ακόμα κι αν οι κήλες είναι διπλές και στην μία και στην άλλη πλευρά.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα της σύγχρονης ιατρικής όπου όλες οι κινήσεις γίνονται με τη χειρουργική ακρίβεια ενός σώματος ρομπότ, το οποίο μετακινεί και επιβλέπει ο χειρουργός.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει την τρισδιάστατη απεικόνιση μεγάλης ευκρίνειας με δυνατότητα περιστροφής σαφώς μεγαλύτερη και καλύτερη από το ανθρώπινο χέρι.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης βουβωνοκήλης;
    • Απουσία μεγάλης τομής άρα και μετεγχειρητικής ουλής
    • Μικρότερος πόνος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση
    • Απόλυτα ασφαλής τεχνική που δεν συνοδεύεται από μετεγχειρητικές επιπλοκές
    • Γρήγορη επάνοδος στην καθημερινότητα
    • Γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς ήδη από την μέρα της επέμβασης

Συχνές ερωτήσεις για τη βουβωνοκήλη

Τι πρέπει να γνωρίζω μετά το χειρουργείο;

Αμέσως μετά το χειρουργείο θα νοσηλευτείτε για μία ημέρα, συνήθως για τυπικούς λόγους. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρχει μυϊκός πόνος στην περιοχή, ο οποίος διαρκεί για περίπου 2-3 μέρες. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μέσα σε λίγες μέρες εφόσον η θέση σας είναι τέτοια που δεν απαιτεί μεγάλη κινητοποίηση.

Σε μικρό χρονικό διάστημα αναμένεται να μπορέσετε να κάνετε μπάνιο στη θάλασσα, οδήγηση, ανέβασμα σκάλας, άρση βάρους κ.τ.λ.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ βουβωνοκήλης ενηλίκων και ανηλίκων;

Έχει παρατηρηθεί ότι αυτής η μορφή κήλη συνδέεται με τη γέννηση. Μερικές φορές είναι ενδεικτική πρόωρου τοκετού και είναι συχνή στα νεαρά κορίτσια και αγόρια. Για την αντιμετώπισή της χρειάζεται ένας γενικός χειρουργός όπως και την περίπτωση των ενηλίκων.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Ηλία;

Ο Δρ. Ηλίας διαθέτει τεράστια εμπειρία και μεγάλη εξειδίκευση στην εφαρμογή των πλέον σύγχρονων και ελάχιστα επεμβατικών λαπαροσκοπικών τεχνικών με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος da Vinci για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και πλήθους άλλων χειρουργικών παθήσεων.

Οι σύγχρονες αυτές θεραπευτικές τεχνικές με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής τεχνολογίας έχουν εξαιρετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα και συνοδεύονται από ηπιότερη μετεγχειρητική πορεία.

Για το κόστος της επέμβασης της βουβωνοκήλης, επικοινωνήστε με τον ιατρό. Κλείστε το ραντεβού σας άμεσα!

Dr. Γεώργιος Ηλίας – MD, Msc, PhD – Γενικός Χειρουργός

Ισαίου 14, 1ος όροφος, Χαλκίδα
Τηλ. 2221027884, Κινητό: 6972800399

Πατριάρχου Ιωακείμ 45, 4ος Όροφος, Αθήνα
Τηλ. 2167001513, Κινητό: 6972800399

Web: hlias.gr

Facebook: ilias.george/

Instagram: dr.george.ilias

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Χειρουργός ΓΕΩΡΓIΟΣ Π. ΗΛΙΑΣ, Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με 25ετή και πλέον εμπειρία και πάνω από 7000 χειρουργικές επεμβάσεις με γενική αναισθησία και περισσότερες από 8500 με τοπική αναισθησία, έχει καταξιωθεί ως ειδικός στην Ελάχιστα Επεμβατική, Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική του Πεπτικού και στη χειρουργική για τις παθήσεις του πρωκτού με LASER.

Ο Δρ. Γεώργιος Ηλίας είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στην ΡΕΑ Αθηνών. Είναι υπεύθυνος ολοκληρωμένης χειρουργικής ομάδας, με άρτια εκπαιδευμένους και επιστημονικά καταρτισμένους, συνεργάτες. Σκοπός αυτής είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση της πάθησης του κάθε ασθενή, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top