Βούλα Αγιοστρατίτη

Βούλα Αγιοστρατίτη: “Οι γυναίκες να τολμούν, να ενημερώνονται, να μην φοβούνται τις αλλαγές, χρειάζεται όραμα, πάθος, ευθύνη”

Επιμέλεια: Βασίλης Ντέμης – Γιώργος Θεοφίλης Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου «Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν» μας διαμηνύει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι περιγράφοντας τη δύναμη της γυναικείας…

Επιμέλεια: Βασίλης Ντέμης – Γιώργος Θεοφίλης
Φωτογραφίες: Πένη Θεοδοσίου

«Οι γυναίκες είναι ικανές από το μηδέν να κάνουν το παν» μας διαμηνύει ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι περιγράφοντας τη δύναμη της γυναικείας ψυχής που μπορεί με λίγα μέσα να φτάσει το ακατόρθωτο.

Η πόλη μας έχει την τιμή να κατακλύζεται από γυναίκες που έχουν την πρωτοκαθεδρία στον πολιτικό, κοινωνικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο και οι οποίες με παρρησία συμμετέχουν στο στίβο μάχης της εξέλιξης της τοπικής μας κοινότητας. Θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε μέσα από τις συνεντεύξεις μας μερικές από τις γυναίκες της πόλης με πλούσια δράση που διέπρεψαν στον κλάδο τους, ως φόρο τιμής και σεβασμού στη γυναίκα επιχειρηματία, τη γυναίκα επιστήμονα, τη γυναίκα πολιτικό και τη γυναίκα μάνα.

Συναντήσαμε την Βούλα Αγιοστρατίτη στο γραφείο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας. Μας μίλησε για την πορεία της και την ισορροπία ανάμεσα σε εργασία και οικογένεια. Μας ανέλυσε τις προτάσεις της για την τουριστική προβολή του νησιού μας αλλά και τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν στον πολιτισμό. Μιλήσαμε για όλα όσα έχει προσφέρει στις γυναίκες της κοινότητας της Εύβοιας. Και έδωσε την δική της συμβουλή στις γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν την ενασχόληση με την επιχειρηματικότητα ή ακόμη και με τα κοινά. Άλλωστε είναι μια δυναμική γυναίκα που από το νησί της Εύβοιας έχει κατορθώσει να ηγηθεί σε θέσεις που για πρώτη φορά είχαν στην προεδρία τους μια γυναίκα. Η κ. Αγιοστρατίτη υπήρξε η μοναδική γυναίκα πρόεδρος Επιμελητηρίου σε όλη την Ελλάδα καθώς και πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικοτητας ενώ ήταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου.

Γυναίκα, Δυναμική συμμετοχή με τα κοινά του Νομού, Σύζυγος, Μητέρα. Ποια η σημασία της οικογένειας για εσάς και πόσο δύσκολο είναι να χωρέσουν όλα;

Ξεκίνησα λίγα ανάποδα, αν θα μπορούσα να το πω έτσι. Και τι εννοώ.. Ξεκίνησα να εργάζομαι σε πολύ μικρή ηλικία, παράλληλα με το σχολέιο. Τελειώνοντας το λύκειο παντρεύτηκα και απέκτησα δύο παιδιά, έχοντας την δική μου επιχείρηση. Κοντά στην ηλικία των 40 ξεκίνησα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Marketing Επιχειρήσεων, γιατί η τεχνολίγα τρέχει και οι ανάγκες αλλάζουν. Όμως, μεγάλη προτεραιότητα για εμένα πάντοτε ήταν η οικογένειά μου. Πολλές φορές νομίζεις ότι ακροβατείς σε μια λεπτή γραμμή, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσεις και να μην καταρεύσεις. Και όλα έχουν πάντα ένα προσωπικό κόστος. Είχα πάντα κατανόηση από την οικογένειά μου και μεγάλη, πολύ μεγάλη υπομονή από τον σύζυγο.

Τι σημαίνει το 2022 γυναίκα επιχειρηματίας και ειδικότερα στο νησί της Εύβοιας;

Η Εύβοια έχει πληγεί πολλές φορές από φυσικές καταστροφές με μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία. Μετά από μια μεγάλη περίοδο κρίσης, παρατεταμένα μέτρα της πανδημίας, οξείας ενεργειακής κρίσης καθώς και η ψηφιακή και “πράσινη” υστέρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ναρκοθετούν την επίπονη προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς. Εμπόδια κοινά τόσο για τον άνδρα όσο και για την γυναίκα επιχειρηματία.

Είχαν συμμετοχή και επιτυχία οι Ημερίδες Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που είχατε πραγματοποιήσει από το πόστο της προέδρου του Επιμελητηρίου;

Από όλες τις θέσεις που βρέθηκα στήριξα την γυναικεία επιχειρηματικότητα. Κατ’ αρχάς από την δομή ισότητας της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) που λειτουργούσε στο πλαίσιο του προγράμματος “Ενίσχυση και Υποστήριξη Γυναικών για την συμμετοχή τους στην Εμπορική Επιχειρηματικότητα και τον Συνδικαλισμό”, διοργανώνοντας εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες αλλά και συμβουλευτική υποστηρικτική ομάδα για τις γυναίκες επαγγελματίες.
Διοργάνωσα εκθέσεις για την προβολή και προώθηση των γυναικείων συναιτερισμών καθώς και πολλές εκδηλώσεις σχετικά με την επιχειρηματικότητα για χρήσιμα εργαλεία, προγράμματα και εμπειρίες γυναικών.

Σε κοινωνικό επίπεδο ξεκίνησα τις δωρεάν εξετάσεις, μαστογραφίες, εξετάσεις οστεοπόρωσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των γυναικών ώστε να εξετάζονται, να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Όλες οι δράσεις που κάναμε ήταν απολύτως επιτυχημένες και είχα μεγάλη συμμετοχή.

Τουριστική προβολή της Εύβοιας και πολιτισμός. Υπάρχει πρόοδος; Χρειάζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα και αποτελεσματικότερα βήματα;

Έχουν γίνει αρκετά βήματα. Κεντρική πρόταση όμως της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας όπου είμαι πρόεδρος, είναι η δημιουργία μιας τοπικής ταυτότητας μέσα από διαδρομές, δίνοντας στον προορισμό ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης και μοναδικότητας. Π.χ. μια βασική συμβολή της γαστρονομίας στον τουρσιμό, είτε αυτός είναι κλασσικός θερινός, είτε τουρισμός προορισμών που δεν μπορούν να επωφεληθούν από το τρίπτυχο “ήλιος, άμμος, θάλασσα”. Αν λοιπόν θέλουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που να απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, στην ποιότητα, στον προορισμό, επαναεπισκεψιμότητα, υψυλότερη τουριστική δαπάνη, πρέπει να καταγραφεί το γαστρονομικό χαρτοφυλάκιο σε επιχειρήσεις εστίασης και τουριστικές δραστηριότητες σχετιζόμενες με την γαστρονομία. Αλλά πρέπει να γίνει καταγραφεί και στα ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά στοιχεία. Παράλληλα να γίνουν νέα, σύνθετα και ενιαία πολιτισμικά προϊόντα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις θεματικές διαδρομές, που θα συνδυάζουν τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις, κληρονομιά και πολιτισμό, γαστρονομικό φυλάκιο, τοπία και ύπαιθρο.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει την ασχολία της με την επιχειρηματικότητα;

Βλέποντας τα εμπόδια έψαχνα πάντα τον καλύτερο τρόπο να τα ξεπεράσω. Αυτό που έχω να πω στις γυναίκες, είναι να τολμούν, να ενημερώνονται, να μην φοβούνται τις αλλαγές, χρειάζεται όραμα, προγραμματισμός, πάθος και ευθύνη.

Έχετε δεχτεί κάποια διάκριση ως γυναίκα που ασχολείται με τα κοινά;

Για εμένα μεγαλύτερη επιβράβευση, από τα βραβεία και τις τιμητικές πλακέτες που έχω πάρει, είναι η αποδοχή του κόσμου, η αγάπη που εισπράττω και ψήφος εμπιστοσύνης που μου έδωσε για πρόεδρο Επιμελητηρίου

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top