Τσικνοπέμπτη έθιμο

Τσικνοπέμπτη: Γιατί γιορτάζουμε την κρεατοφαγία – Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Τσικνοπέμπτη σήμερα και κάποιοι θα τιμήσουν την “ημέρα του κρέατος” σε κάποιο από τα ταβερνάκια της πόλης ενώ άλλοι θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο ψήσιμο στο σπίτι. Πώς προέκυψε όμως το έθιμο και γιατί γιορτάζεται. Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι η γιορτή της κρεατοφαγίας συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που […]

Τσικνοπέμπτη σήμερα και κάποιοι θα τιμήσουν την “ημέρα του κρέατος” σε κάποιο από τα ταβερνάκια της πόλης ενώ άλλοι θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο ψήσιμο στο σπίτι. Πώς προέκυψε όμως το έθιμο και γιατί γιορτάζεται.

Ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι η γιορτή της κρεατοφαγίας συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Αντιθέτως, μια άλλη μικρή μερίδα θεωρεί πως πρόκειται για αντίδραση των Ευρωπαίων παγανιστών στις αυστηρές νηστείες των Χριστιανών, ιδιαίτερα από τον Μεσαίωνα και μετά.

Παρόλα αυτά, καμία θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ αντίστοιχες γιορτές υπάρχουν και σε άλλα μέρη του πλανήτη, όπως στη Γερμανία με την Λιπαρή Πέμπτη (Schmutziger Donnerstag) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ με την Λιπαρή Τρίτη (Mardi Gras).

Στην Ελλάδα η Τσικνοπέμπτη είναι συνδεδεμένη την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με το έθιμο, στα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

 

Πηγή: newsbeast.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top