Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης
«Το κρασί φέρνει στο φως όλα τα κρυμμένα μυστικά της ψυχής», φράση από τον Κόιντο Οράτιο Φλάκκο, γνωστότερο απλώς ως Οράτιο, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος Ρωμαίος λυρικός ποιητής κατά την εποχή του Οκταβιανού Αύγουστου. Με αυτή τη βαθειά συνδηλωτική στιχομυθία θα περιγράψουμε τον οινοτουρίστα, αυτόν τον εραστή του οίνου που ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της γης για να τον γευτεί και για να τον ανακαλύψει.
Σχετικές έρευνες και συνεντεύξεις με αντιπρόσωπους οινοποιείων διαμόρφωσαν ένα προφίλ του οινοτουρίστα, ο οποίος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αρχικά είναι ο λάτρης του οίνου όπου με τη σύνδεση οίνου και φαγητού επισκέπτεται το οινοποιείο είτε για αγορά είτε για δοκιμή του οίνου, αλλά και για να μάθει περισσότερα πράγματα για το κρασί. Αμέσως μετά ο περίεργος για το κρασί, που έχει χαμηλό έως μέτριο ενδιαφέρον, καθώς είναι ικανοποιημένος με απλές γνώσεις για το κρασί. Στη συνέχεια ο ενδιαφερόμενος για τον οίνο, ο οποίος έχει επισκεφθεί στο παρελθόν οινοποιεία και έχει παρευρεθεί σε δοκιμές κρασιών και έχει ενδιαφέρον να μάθει περισσότερα για το κρασί και συνήθως ταξιδεύει σε περιοχές παραγωγής οίνου. Τέλος, ο μη ενδιαφερόμενος για τον οίνο, ο οποίος επισκέπτεται οινοποιεία ως μέρος μίας ομάδας, θεωρώντας το ως μία εναλλακτική ενός μπαρ, χωρίς να έχει κάποιο ενδιαφέρον στο να μάθει περισσότερα για τον οίνο.
Τα κίνητρα αναφέρονται στις συνθήκες που ωθούν τα άτομα σε συγκεκριμένες μορφές δράσης, που θεωρούνται ικανές να οδηγήσουν στην ικανοποίηση. Η ζήτηση αντανακλάται στα κίνητρα επίσκεψης, στις αντιλήψεις, σε προηγούμενες εμπειρίες και στις προσδοκίες του οινοτουρίστα. Πολλά επίσης είναι τα κίνητρα επίσκεψης που επηρεάζουν και το οινοτουριστικό προϊόν. Πρωτίστως είναι κάποιοι που στοχεύουν στην αγορά κρασιού όταν επισκέπτονται ένα οινοποιείο και αυτός είναι και ο λόγος της επίσκεψης, ενώ δευτερευόντως είναι άλλοι που ενδιαφέρονται για τον εμπλουτισμό της γνώσης τους πάνω στο κρασί και στη διαδικασία οινοποίησης και επομένως, τα κίνητρά τους κινούνται γύρω από την εκπαιδευτική εμπειρία. Υπάρχει όμως και μια μερίδα ανθρώπων για τους οποίους η κοινωνική όψη του οινοτουρισμού αποτελεί και το πιο ισχυρό κίνητρο επίσκεψης, αλλά και οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να αποτελέσουν κίνητρο για την κατανάλωση κρασιού και πιθανόν και για τον οινοτουρισμό. Κίνητρο μπορεί να αποτελέσει το ενδιαφέρον για τα αμπελοοινικά προϊόντα, αλλά και η επιθυμία επίσκεψης της παραγωγής τους, το που και το πώς αυτά παράγονται. Πέρα από το ενδιαφέρον για το βιομηχανικό προϊόν, το ενδιαφέρον για τον οινικό τουρισμό είναι μία πιο σύνθετη διαδικασία καθώς οι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την τοπική κουλτούρα του κρασιού.
Τα κίνητρα επίσκεψης δεν είναι μία στατική έννοια. Μεταβάλλονται στο χρόνο και μπορεί να διαφέρουν και για το ίδιο το άτομο, σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Είναι το αποτέλεσμα των προηγούμενων εμπειριών του οινοτουρίστα, της εικόνας του προορισμού, αλλά και της πληροφόρησης για τον προορισμό. Η πληροφόρηση μπορεί να προέλθει από τουριστικούς οδηγούς, εφημερίδες και περιοδικά, από το διαδίκτυο αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον.
Η γευσιγνωσία του κρασιού είναι μια ιδιαίτερη στιγμή καθώς οι αισθήσεις των επισκεπτών είναι ανοιχτές για να έρθουν σε επαφή με τη γεύση και τα αρώματα του κρασιού, καθώς η είσοδος στον κόσμο του κρασιού μέσω της ανάλυσης και του προσδιορισμού των χαρακτηριστικών του κρασιού μαθαίνει στον οινόφιλο τη διάκριση του ποιοτικού κρασιού. Οι οινοποιοί, ως εκ τούτου, έχοντας ανοιχτά τα οινοποιία όλο τον χρόνο προς το κοινό δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν την οινοποιητική διαδικασία και να μυηθούν στα μυστικά του κρασιού ακριβώς εκεί στον τόπο παραγωγής τους.