φεγγάρι της φράουλας Εύβοια

Το πανέμορφο “φεγγάρι της φράουλας” στον ουρανό της Εύβοιας

H πρώτη πανσέληνος της θερινής περιόδου και τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου χάρισε μαγικές εικόνες χθες το βράδυ. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, αναφέρεται ως Hot Μoon (καυτό φεγγάρι), δηλαδή καλοκαιρινό, ενώ υπάρχει και πιο εντυπωσιακή ορολογία που την αναφέρει ως την πανσέληνο της φράουλας. Έτσι, όπως την αποκαλούσαν οι Ινδιάνοι, καθώς συμπίπτει με τη συγκομιδή του φρούτου. […]

H πρώτη πανσέληνος της θερινής περιόδου και τελευταία υπερπανσέληνος του χρόνου χάρισε μαγικές εικόνες χθες το βράδυ.

Στο Βόρειο Ημισφαίριο, αναφέρεται ως Hot Μoon (καυτό φεγγάρι), δηλαδή καλοκαιρινό, ενώ υπάρχει και πιο εντυπωσιακή ορολογία που την αναφέρει ως την πανσέληνο της φράουλας. Έτσι, όπως την αποκαλούσαν οι Ινδιάνοι, καθώς συμπίπτει με τη συγκομιδή του φρούτου.

Οι ειδικοί ωστόσο την περιγράφουν ως πορτοκαλί σφαίρα, που σταδιακά θα κιτρινίζει και όταν ανεβαίνει ψηλά είναι ως και 30% πιο φωτεινή αλλά ίσως και υπερβολικά θολή.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί.

Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά στη Γη, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο.

Τέλος, μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Η Πανσέληνος Ιουνίου, την στιγμή που ανατέλλει πάνω από την οροσειρά του Ευβοϊκού Ολύμπου. Πισσώνας Ευβοίας – Δημήτρης Μάλλιαρης

 

Κάραβος Αλιβερίου – Αντώνιος Λάμπρου

 

Χαλκίδα – Βασίλης Γαλ.

 

Με πληροφορίες από lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top