H Βασιλική Ακριώτου, μια σπουδαία οινολόγος με εμπειρία στο μικροκλίμα και τα οινοποιεία της Στερεάς Ελλάδας από το 1997, δημιούργησε το 2015 την πρώτη της σειρά κρασιών, με στόχο να αναδείξει και να αποτυπώσει στους ευγενείς αυτούς οίνους από τη μια την εμπειρία της από τη μακροχρόνια παρατήρηση του αμπελώνα της Στερεάς Ελλάδας και από την άλλη την προσωπική της άποψη για τις ποικιλίες σταφυλιού που προτιμά.
Το Αποτέλεσμα Ορειβάτης και Ερημίτης. Ο Ορειβάτης με ένα όνομα που περιγράφει τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να παράγει ένα υψηλό επίπεδο κρασιού και ο Ερημίτης, ένα κρασί από μικρά, παλιά αμπέλια χαμένα στα βουνά.
Το Οινοποιείο
Στις αρχές του 2017 δημιουργήθηκε το μικρό οινοποιείο της Akriotou Wines σε μια παλιά και γραφική αποθήκη στην άκρη των Πλαταιών. Το μικρό εσωτερικό του οινοποιείου φιλοξενεί μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές που εξασφαλίζουν τη ζύμωση οίνων με ποιοτικές ποσότητες ανά ποικιλία. Στις αρχές του 2018 το επισκέψιμο τμήμα του οινοποιείου άρχισε να διαμορφώνεται με τους υπαιθρίους χώρους να ομορφαίνουν, ώστε όλοι αυτοί που θα το επισκεφτούν να μπορούν να απολαύσουν όχι μόνο τις γευστικές γευσιγνωσίες των κρασιών αλλά και την υπέροχη θέα που παρέχουν οι ιστορικοί χώροι της περιοχής.
Ο διαφορετικός δρόμος
Η σειρά Oρειβάτης επιδιώκει αρχικώς να αναδείξει τις δυνατότητες της γηγενούς ποικιλίας Σαββατιανού, που είναι η πιο ευρέως φυτεμένη ποικιλία στη Στερεά Ελλάδα και η οποία με τη σωστή καλλιέργεια μέσω των παλιών αμπελιών, των χαμηλών αποδόσεων ανά στρέμμα και το άνυδρο του αμπελώνα μπορεί να βγάλει πολύ ιδιαίτερα κρασιά.
Η σειρά Ερημίτης, προερχόμενη από έναν αμπελώνα 5,5 εκταρίων στο κέντρο της Εύβοιας, δημιουργείται με την ανάμειξη γηγενών ποικιλιών αμπέλου που υπάρχουν στον αμπελώνα σε μικρές παρτίδες και προσπαθεί να εκφράσει το ορεινό μαζί με τον νησιώτικο χαρακτήρα του αμπελώνα.
Ο αμπελώνας
Στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνα, στις ιστορικές Πλαταιές της Βοιωτίας και σε υψόμετρο 300 μέτρων περίπου βρίσκεται ο ιδιόκτητος οικογενειακός αμπελώνας μαζί με τους εποπτευόμενους από τη Βασιλική Ακριώτου συνεργαζόμενους αμπελώνες. Το άλλο τμήμα των αμπελώνων βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων, δύο αμπελουργικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από κρύους και υγρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.
Εδώ καλλιεργούνται οι ελληνικές ποικιλίες Σαββατιανό, Ασύρτικο, Αηδάνι, Μανδηλαριά, Λιάτικο, Βραδυάνο και Μαλαγουζιά μαζί με τις γαλλικές, Syrah και Cabernet Franc.
Το κρασί μπορεί να ζυμώσει με άγριες ζύμες, υπό ελεγχόμενες θερμοκρασίες, μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Στο Οινοποείο Ακριώτου επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις ζύμες που βρίσκονται στη φλούδα του σταφυλιού για να παράξουν κάποια είδη κρασιού και όχι τις συμβατικές ζύμες του εμπορίου. Μετά τη ζύμωση, παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες για 18 μήνες, διαδικασία στην οποία οφείλεται ο αρωματικός χαρακτήρας, η φοβερή συμπύκνωση και ισορροπία του κρασιού. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τις γηγενείς ζύμες ή άγριες ζύμες του σταφυλιού στο Οινοποιείο Ακριώτου έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν ένα κρασί πολύ ιδιαίτερο και εκφραστικό, που φέρει το «δακτυλικό αποτύπωμα» της περιοχής του, δηλαδή κρασιά που αντανακλούν το terroir της περιοχής τους με μοναδικό τρόπο.
Τώρα την περίοδο των γιορτών επιλέγουμε να παρουσιάσουμε τρία τέτοια ιδιαίτερα κρασιά που φτιάχνονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τον Ορειβάτη Άγριες Ζύμες Σαββατιανό 100%, τον Ορειβάτη Ερυθρό Άγριες Ζύμες και τον Ερημίτη Ερυθρός Άγριες Ζύμες.
Ο Ορειβάτης Άγριες Ζύμες, αφιλτράριστος με ποικιλιακή σύνθεση Σαββατιανό 100%, βγαίνει στην αμπελουργική ζώνη Πλαταιών Στερεάς Ελλάδας, σε έναν παλιό αμπελώνα ηλικίας 60 ετών, που βρίσκεται σε υψόμετρο των 280-380μ.
Η Μέθοδος Οινοποίησης – Ωρίμανσης γίνεται με Αποβοστρύχωση, χωρίς σύνθλιψη, κρύο-εκχύλιση, επαφή με τη φλούδα υπό ελεγχόμενες συνθήκες, αλκοολική ζύμωση σε σταδιακά αυξανόμενες θερμοκρασίες και διατήρηση του κρασιού “sur lies” για 18 μήνες με τακτική ανάδευση.
Τα γευστικά χαρακτηριστικά προκύπτουν στη μύτη, ώριμο ροδάκινο και μπανάνα συνδυάζονται με κυδώνι, λουκούμι και ζάχαρη άχνη. Βανίλια και αίσθηση κρέμας και μπισκότου συμπληρώνουν το ιδιαίτερο αρωματικό προφίλ. Σώμα μεσαίου όγκου, έντονο, ξηρό, με τέλεια ισορροπημένη οξύτητα. Το πιπέρι, το τζίντζερ και η μέντα συμπληρώνουν το κυδώνι, το ροδάκινο και το γκρέιπφρουτ και όλα μαζί οδηγούν στην καλή, πικάντικη επίγευση. Εξαιρετικό «πάντρεμα» με πράσινες σαλάτες, ψητά λαχανικά, ζυμαρικά, ψάρια χαμηλών λιπαρών και μεγάλη ποικιλία ελληνικών θαλασσινών μεζέδων.
Ο Ορειβάτης Eρυθρός Άγριες Ζύμες, είναι αφιλτράριστος με ποικιλιακή σύνθεση Μανδηλαριά – Βραδυανό από την Αμπελουργική ζώνη Στερεάς Ελλάδας.
Η Μέθοδος Οινοποίησης – Ωρίμανσης γίνεται με προζυμωτική εκχύλιση για 3 ημέρες στους 10°C. Στην συνέχεια γίνεται σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι τους 15-16°C όπου και ξεκινά η αυθόρμητη αλκοολική ζύμωση με διάρκεια 20 ημέρες. Μετά το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης του κρασιού, πραγματοποιείται ωρίμανσή του για 7 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και άλλους 7 μήνες σε αμφορέα. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο, με ελάχιστα θειώδη και χωρίς άλλες παρεμβάσεις με σκοπό να γευτεί ο καταναλωτής ένα πλούσιο, αρωματικό και τυπικό των ποικιλιών κρασί.
Τα γευστικά χαρακτηριστικά συνοψίζονται σε έντονα φρουτώδη και πολύπλοκο χαρακτήρα, δαμάσκηνο, βύσσινο, μύρτιλο, βατόμουρο και βιολέτα, με νύξεις μαύρης σοκολάτας και αποξηραμένων λουλουδιών, στο στόμα είναι κομψό, μετρίου όγκου, με καλά δουλεμένες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα, βύσσινο, μύρτιλο, μούρο και μαρμελάδα δαμάσκηνο, κυριαρχούν, ενώ ξεδιπλώνονται λεβάντα, γήινες νότες, κακάο και πράσινο τσάι. Η επίγευση είναι φρουτώδης και μακρά. Συνδυάζεται υπέροχα με μοσχαρίσιο ταρτάρ, ποικιλία από λουκάνικα, σπαγγέτι μπολωνέζ αλλά και με ένα ζουμερό φιλέτο τόνου.
Ο Ερημίτης Ερυθρός Άγριες Ζύμες, χαμηλής παρέμβασης, αφιλτράριστος με ποικιλιακή σύνθεση Λιάτικο 40%, Βραδυανό 40%, Syrah 20%, από την αμπελουργική ζώνη Ευβοίας σε αμπελώνα 5 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Δίρφυς.
Η μέθοδος οινοποίησης – ωρίμανσης γίνεται με προζυμωτική κρυο-εκχύλιση και μακρά ζύμωση με γηγενείς ζύμες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Τα γευστικά του χαρακτηριστικά βγάζουν χρώμα μέτριο ρουμπινί. Στη μύτη κυριαρχούν τα μαύρα φρούτα όπως το βατόμουρο, το μύρτιλο και το δαμάσκηνο, με νότες δέρματος στο βάθος. Στο στόμα είναι κομψό, με τα φρουτώδη στοιχεία να βγαίνουν στο προσκήνιο και τις τανίνες να είναι βελούδινες. Συνδυάζεται με αρνί στιφάδο με μυρωδικά, φιλέτο πάπιας με σάλτσα κόκκινων φρούτων, μοσχαράκι σε κρασί.
Οινοποιείου Ακριώτου
Πλαταιές, Θήβα – Τηλ. 22210 30321 – 6948228286
Web: akriotouwines.gr
Facebook: Akriotou Microwinery – Instagram: Akriotou Microvwinery Ορειβάτης