Κτήμα Αβαντίς Ανοιχτές Πόρτες

Το Κτήμα Αβαντίς μας υποδέχεται στις Ανοιχτές Πόρτες με τον Ηλία Μαμαλάκη συντροφιά

To Κτήμα Αβαντίς βρίσκεται στην περιοχή του Μύτικα Χαλκίδας στην ευρύτερη περιοχή του Ληλάντιου Πεδίου, μια αμπελουργική παραδοσιακά περιοχή που οι ντόπιοι ακόμη και σήμερα την ονομάζουν Αμπέλια και η οποία έχει μια ιστορία που κρατά για αρκετούς αιώνες από την αρχαιότητα. Το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς εμφιαλώθηκε από τον Απόστολο Μούντριχα, τον Οινοποιό του Κτήματος, στις 5 …

Το Κτήμα Αβαντίς μας υποδέχεται στις Ανοιχτές Πόρτες με τον Ηλία Μαμαλάκη συντροφιά Διαβάστε Περισσότερα »

To Κτήμα Αβαντίς βρίσκεται στην περιοχή του Μύτικα Χαλκίδας στην ευρύτερη περιοχή του Ληλάντιου Πεδίου, μια αμπελουργική παραδοσιακά περιοχή που οι ντόπιοι ακόμη και σήμερα την ονομάζουν Αμπέλια και η οποία έχει μια ιστορία που κρατά για αρκετούς αιώνες από την αρχαιότητα. Το πρώτο μπουκάλι Αβαντίς εμφιαλώθηκε από τον Απόστολο Μούντριχα, τον Οινοποιό του Κτήματος, στις 5 Μαρτίου 1994, σοδειάς 1993. Αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο για να χτίσει ένα μικρό οινοποιείο δίπλα στο πατρικό του σπίτι, ξεκινώντας γεμάτος όνειρα και πάθος ένα ταξίδι στο χώρο του κρασιού και της οινικής κουλτούρας το οποίο μεταλαμπαδεύει σε κάθε λάτρη του μοναδικού αυτού προϊόντος της μητέρας γης.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Οι Ανοιχτές Πόρτες στις 27 και 28 Μάιου αποτελούν την καταλληλότερη ευκαιρία για να μοιραστούμε με τον Απόστολο Μούντριχα και τη σύζυγό του Λένγκα Γρηγοριάδου αυτήν την ασίγαστη φλόγα για το καλό κρασί, αλλά και για να γνωρίσουμε το Αγροτόσπιτο που δεσπόζει στο Κτήμα, να περιηγηθούμε στο μοντέρνο Οινοποιείο, να θαυμάσουμε το γραφικό Αμπελώνα που περιβάλει το οίκημα και να εκπλαγούμε δοκιμάζοντας φυτικά καλλυντικά που σαν βάση έχουν το σταφύλι, το μεσογειακό αυτό φρούτο υγείας και ευεξίας.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Φέτος το Κτήμα Αβαντίς έχει τη χαρά και την τιμή να έχει στη συντροφιά του τον Ηλία Μαμαλάκη. Θα τον απολαύσουμε την Κυριακή 28 Μαΐου σε γευστικό ταίριασμα τυριού – κρασιού, καθώς ο Ηλίας Μαμαλάκης θα συνδυάσει τυριά της επιλογής του και κρασιά από το Κτήμα Αβαντίς και Άνυδρους, σε μια συνάντηση στην οποία απαιτείται κράτηση.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG
Ληλάντιο Πεδίο

Οι αμπελώνες του Κτήματος Αβαντίς, που βρίσκονται στην κεντρική Εύβοια, στην ημιορεινή περιοχή Αφράτι και στο χωριό Μύτικας, επηρεάζονται κλιματολογικά από το Όρος Δίρφη που έχει υψόμετρο 1743 μέτρα. Η Δίρφυς δημιουργεί ένα εξαιρετικό μικροκλίμα για τα αμπέλια, καθώς το βουνό λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το επικλινές επίπεδο της περιοχής αποστραγγίζει το έδαφος έτσι ώστε να μην κρατάει νερό, αποτελώντας έναν αγωγό για τα αμπέλια.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Η Δίρφυς έχει 9 μήνες το χρόνο χιόνι απελευθερώνοντας κρύες μάζες και με αυτόν τον τρόπο ενυδατώνει τα αμπέλια με τον κρύο άνεμο και τη δροσιά που κατεβαίνει από το βουνό και το βορρά, ενώ  αποφεύγεται παράλληλα η ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ο κρύος χειμώνας, το ζεστό καλοκαίρι και το ξηρό φθινόπωρο βοηθούν την άριστη φαινολική ωρίμανση των σταφυλιών. Όλα αυτά είναι στοιχεία ενός μοναδικού terroir, του μικροκλίματος των αμπελώνων του Κτήματος Αβαντίς. Στο Ληλάντιο Πεδίο η οικογένεια Μούντριχα έχει φυτέψει τις ποικιλίες Syrah. Viognier, Gewurztraminer, Syrah, Μαυροκουντούρα, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc παράγοντας εκλεκτά κρασιά.

Το Αγροτόσπιτο
© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Το Αγροτόσπιτο βασική κατοικία των παππούδων του Οινοποιού βρίσκεται στο κέντρο του Κτήματος από το 1930. Το πατητήρι ήταν στο ίδιο σπίτι ενώ η διαρρύθμιση περιλαμβάνει το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι με το τζάκι  που διατηρεί το ίδιο χρώμα από τη δεκαετία του 30. Στο χαρακτηριστικό πατητήρι, η διαδικασία ακολουθούσε τον παραδοσιακό τρόπο, με τα γαϊδουράκια να έρχονται από το παράθυρο και από εκεί με κανάλια ο σταφυλοπολτός οδηγούνταν σε υπόγειες τσιμεντένιες δεξαμενές όπου ζυμωνόταν το κρασί. Ο παππούς του Απόστολου Μούντριχα το πουλούσε χύμα σε γειτονικές περιοχές και έφτανε η διανομή μέχρι και το Βόλο.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG
Η Μονάδα Οινοποίησης και Παραγωγής
© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Το Οινοποιείο διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα με τελευταία τεχνολογίας μηχανήματα οινοποίησης το οποίο δημιουργήθηκε στο χώρο το Κτήματος Αβαντίς το 1993. Την αρχιτεκτονική μελέτη επιμελήθηκε ο αδερφός του Απόστολου Μούντριχα, ο Σπύρος Μούντριχας ο οποίος σχεδίασε το κελάρι με τέτοιον τρόπο ώστε μόλις το κρασί να είναι έτοιμο για τη ζύμωση, με φυσική ροή και χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα να γίνεται το γέμισμα των βαρελιών, ενώ υπάρχει και υπόγεια κάβα ωρίμανσης των βαρελιών και παλαίωσης των κρασιών, αλλά και χώρος γευστικής δοκιμής.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG
Ο Αμπελώνας του Αγροκτήματος

Γύρω από το οινοποιείο του Κτήματος Αβαντίς ο παππούς της οικογένειας Μούντριχα είχε δημιουργήσει έναν αμπελώνα με τις τοπικές ποικιλίες ροδίτη και σαββατιανό. Το 1993 ο Απόστολος Μούντρχας γίνεται ο πρώτος Οινοποιός που φέρνει και καλλιεργεί Sauvignon Blanc στην Εύβοια και το οποίο δίνει ένα από τα πιο αρωματικά λευκά κρασιά. Μια ποικιλία και ένας αμπελώνας που περιβάλει το αγροτόσπιτο και το Οινοποιείο του Κτήματος Αβαντίς προσδίδοντας μια χαρακτηριστική πινελιά στο τοπίο.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG
Τα Κρασιά 

Στο Κτήμα Αβαντίς μας προτείνουν για εκείνη τη γιορτινή μέρα, που καλείται Ανοιχτές Πόρτες, μια σειρά από κρασιά που έχουν ξεχωρίσει και αντιπροσωπεύουν επάξια το terroir του Ληλάντιου Πεδίου.

Το Sauvignon Blanc, μια λευκή ποικιλία με πλούσια αρώματα, όπως πράσινο μήλο, φρούτα του πάθους, φρέσκο ανανά, lime, λεμονόχορτο, άγουρο ανανά, ένας οίνος με γεμάτο σώμα και μακριά επίγευση, ιδανικός με θαλασσινά και λευκά τυριά.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Τον Άγιο Χρόνο, μια ποικιλία 92% Syrah και 8% Viognier, ένα κόκκινο κρασί το οποίο κάνει το Οινοποιείο υπερήφανο με τα μετάλλια που φέρνει συνεχώς, με αρώματα από δαμάσκηνα και βατόμουρα, νότες βανίλιας και κανέλας που προκύπτουν από το βαρέλι, ένα πλούσιο αλλά συνάμα κομψό κρασί που συνοδεύει εκλεπτυσμένα κόκκινα κρέατα.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Το Κτήμα Αβαντίς Collection, το signature κρασί του Κτήματος Αβαντίς το οποίο έχει ωριμάσει 18 μήνες σε ολοκαίνουργια γαλλικά δρύινα βαρέλια και δίνει σοκολάτα, μαύρα ώριμα φρούτα και μπαχάρια με φίνο και ντελικάτο αποτέλεσμα.

Το Historia Λευκό του Κτήματος με βάση τις ποικιλίες Ασύρτικο και Viognier, ένα κρασί με αρώματα από βερίκοκο και ροδάκινο, μέσα από την απλότητα αναδεικνύει και την καθημερινή απόλαυση, συνοδεύοντας  με άποψη, πολλά πιάτα όπως ψάρια και πουλερικά.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Το αφιερωμένο κρασί του Απόστολου Μούντριχα στη σύζυγό του, εντυπωσιάζει και έχει το αγαπημένο όνομα Lenga Pink, είναι ροζέ, εξωτικό με σπουδαία αρώματα από γλυκό τριαντάφυλλο, γλυκό σταφύλι και κίτρο, τα οποία έρχονται από τη αλσατική ποικιλία Gewurztraminer σε συνδυασμό με τη ευβοϊκή κόκκινη Μαυροκουντούρα.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG
Καλλυντικά Lenga Oenotherapy
© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Στο παλιό πατητήρι του οικήματος βρίσκεται το wellness room Oenotherapy. Από το 2016 η Λένγκα Γρηγοριάδου έχει πρωτοπορήσει δημιουργώντας το πρώτο δωμάτιο Ευεξίας σε ελληνικό Οινοποιείο. Πρόκειται για τα φυτικά καλλυντικά από το σταφύλι τα οποία έχουν πιστοποίηση από τον ΕΟΦ, φτιάχνονται σε ελληνικό εργαστήριο και τα βρίσκουμε μόνο σε φαρμακεία.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Η έμπειρη αισθητικός του Oenotherapy, στο μοναδικό αυτό χώρο θα μας προτείνει τα φυσικά καλλυντικά της Lenga Oenotherapy, γαλάκτωμα καθαρισμού με εκχύλισμα από σταφύλι και χαμομήλι, τονωτική λοσιόν με αντιοξειδωτικά εκχυλίσματα, ορό serum λάμψης με βιταμίνη Ε και βλαστοκύτταρα σταφυλιού και τη vintage αντιρυτιδική κρέμα εμπλουτισμένη με βλαστοκύτταρα κόκκινου σταφυλιού που προστατεύουν ενεργά τα βλαστοκύτταρα της επιδερμίδας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και καταπολεμούν τη φωτογήρανση του δέρματος. Επίσης οι Ανοιχτές Πόρτες μας δίνουν την ευκαιρία για μια σταφυλοθεραπεία, ιδανική για άντρες και γυναίκες, η οποία προσφέρει ακαταμάχητη λάμψη χάρη στα αντιοξειδωτικά συστατικά του σταφυλιού και αφήνει μια αίσθηση κυματιστής φρεσκάδας καθώς το σταφύλι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι και την ουσία Ρεβερατρόλη.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Η εμπειρία στο wellness room στο Κτήμα Αβαντίς συνδυάζει την ευεξία σώματος και την αναζωογόνηση του πνεύματος σε ένα χώρο πετρόκτιστο με αισθητή την ισορροπία ενέργειας, ακριβώς δίπλα στο γραφικό αμπελώνα.

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

Αυτήν την πολύμορφη και πολυποίκιλη εμπειρία μας καλεί να ζήσουμε με τις Ανοιχτές Πόρτες, η ομάδα του Κτήματος Αβαντίς, επισημαίνοντας ότι το μοναδικό εφόδιό μας χρειάζεται να είναι η καλή διάθεση. Είτε γνωρίζουμε από κρασί, είτε δεν γνωρίζουμε, είτε έχουμε δοκιμάσει διάφορα καλλυντικά, είτε προτιμούμε μια απλή ενυδατική, το Κτήμα Αβαντίς μας υποδέχεται με μια μεγάλη αγκαλιά, στις 27 και 28 Μαΐου, για να μας δείξει ότι η ζωή είναι γιορτή. Και η γιορτή ξεκινά πάντα με ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί.

Πληροφορίες: 22210 55350

© Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_MAG

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top