οινοποιείο Ακριώτου οινικό pairing κρασί Ορειβάτη Σαββατιανό παλαιά κλήματα Λευκού Ερημίτη Σαρακοστή

Το ιδανικό οινικό pairing του Ορειβάτη Σαββατιανό παλαιά κλήματα & του Λευκού Ερημίτη με σαρακοστιανά εδέσματα

Το ιδανικό οινικό pairing με τα σαρακοστιανά εδέσματα, το συναντάμε σε 2 βραβευμένα κρασιά του οινοποιείου Ακριώτου, στο “Ορειβάτης Σαββατιανό παλαιά κλήματα” και στο “Λευκό Ερημίτη”.

Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω (Νήστις, σημαίνει αυτός που δεν εσθίει, που δεν τρώγει). Από τη λέξη αυτή στη συνέχεια προήλθε το ρήμα νηστεύω και το αφηρημένο ουσιαστικό νηστεία, που αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, δηλαδή την ασιτία και ατροφία. 

Στα περισσότερα σπίτια η νοικοκυρά κατά τη σαρακοστιανή παράδοση έφτιαχνε εκπληκτικό ταραμά για να ξεκινήσει το γεύμα και στη συνέχεια όταν το σπιτικό ήταν δίπλα στη θάλασσα το τραπέζι γέμιζε πολλά θαλασσινά, αχινούς και σουπιές με ξύδι, δενδρολίβανο και σταφίδα. Η σαλάτα ήταν απλά αγριόχορτα που μάζευε από τους γύρω λόφους ενώ στο τέλος ο ψήστης άπλωνε καλαμάρια στην πέτρα με το μελάνι τους.

Το οινοποιείο Ακριώτου μας παρουσιάζει για τα νηστίσιμα εδέσματα και το ψάρι δύο κρασιά, τον Ορειβάτη Σαββατιανό παλαιά κλήματα και τον Λευκό Ερημίτη, τα οποία έχουν τύχει αναγνώρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο Ορειβάτης Σαββατιανό παλιά κλήματα, 100% Σαββατιανό, βγαίνει από έναν αμπελώνα που μετράει πάνω από μισό αιώνα και δίνει ένα σπάνιο κρασί με έντονη τυπικότητα, απαλό λεμονί χρώμα και εκφραστική μύτη, με αρώματα λεμονιού, κίτρου, γκρέιπφρουτ, lime, άγουρου βερίκοκου, πράσινου μήλου και λεμονανθών. Συνοδεύει αρμονικά ισορροπημένες πράσινες σαλάτες ζυμαρικά με βάση τα μεσογειακά συστατικά όπως ντοματίνια και ελιές, ψητά λαχανικά, γαύρο τηγανιτό, θαλασσινούς μεζέδες και πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών στη σχάρα.

 

Ο Ερημίτης λευκός, ένα πολλάκις βραβευμένο κρασί, χαρμάνι των ελληνικών ποικιλιών Σαββατιανό, Aσύρτικο, Aηδάνι, ξεχωρίζει τόσο για το γεμάτο σώμα του όσο και για την ιδανική ισορροπία του. Έχει ντροπαλή μύτη που ξεδιπλώνει σταδιακά τον ζουμερό και φρουτώδη χαρακτήρα της, ενώ ροδάκινο, περγαμόντο, λεμόνι, κίτρο, αχλάδι και αρώματα λευκών λουλουδιών μπλέκονται γλυκά με νότες βουτύρου και ζύμης. Aπολαύστε το με τηγανητά μπαρμπούνια και κουτσομούρες, γαρίδες παναρισμένες ή λεμονάτες και μύδια αχνιστά.

Το Σαββατιανό, η πολυφυτεμένη Ελληνική ποικιλία, ήταν το μεγάλο στοίχημα του οινοποιείου Ακριώτου. Στηριζόμενοι σε αμπέλια φυτεμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 – 70, θέλησαν να δώσουν βάση στην ιδιαιτερότητα και την αυθεντικότητα της ποικιλίας, η οποία με την κατάλληλη διαχείριση τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο μπορεί να δώσει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα.

Το Σαββατιανό του Οινοποιείου Ακριώτου, όπως εκφράζεται με τον Ορειβάτη Σαββατιανό παλαιά κλήματα και τον Λευκό Ερημίτη, αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οινοποιείου και δημιουργεί την επιτομή στη γεύση των νηστίσιμων εδεσμάτων αλλά και του ψαριού την περίοδο της Σαρακοστής.

Οινοποιείου Ακριώτου

Πλαταιές, Θήβα – Τηλ. 22210 30321 – 6948228286

Web: akriotouwines.gr

Facebook: Akriotou Microwinery – Instagram: Akriotou Microvwinery Ορειβάτης

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top