ημερολόγιο 2024 Οικοσυμμαχίας σχολεία Εύβοιας

Το ημερολόγιο της Οικοσυμμαχίας των σχολείων της Εύβοιας πρέπει να μπει στον τοίχο σου

Το ημερολόγιο για το 2024 της Οικοσυμμαχίας των σχολείων της Εύβοιας, πρέπει να μπει στον τοίχο σου – Μάθε για την Οικοσυμμασχία των σχολείων της Εύβοιας.

Το 4ο Νηπιαγωγείο Βασιλικού μαζί με το δίκτυο σχολείων της Οικοσυμμαχίας στολίζει το υπέροχο ημερολόγιο του 2024 και σας εύχεται Καλή χρονιά!

ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

12+1 συγγραφείς και μία εικονογράφος αφουγκράστηκαν τις επιθυμίες των παιδιών της Οικοσυμμαχίας για έναν κόσμο πιο φωτεινό, πιο δίκαιο, πιο όμορφο και εκφράστηκαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο στολίζοντας το μοναδικό μας ημερολόγιο του 2024! Κάθε μήνα μία/ένας συγγραφέας μάς οδηγεί πιο κοντά στο όνειρο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την εικονογράφο Ντανιέλα Σταματιάδη που εμπνεύστηκε το εξώφυλλο, τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο που προλόγισε το ημερολόγιο και με τη σειρά που έγραψαν για κάθε μήνα τους συγγραφείς: Νίκο Αντωνίου, Νικολέτα Καπίλλα, Κώστα Μάγο, Κυριάκο Χαρίτο, Αλκηστη Χαλικιά, Αργυρώ Πιπίνη, Γιώτα Αλεξάνδρου, Ελένη Σβορώνου, Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, Χριστίνα Αποστολίδη, Έλενα Αρτζανίδου και Εύη Γεροκώστα.

ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ

Λίγα λόγια για να γνωρίσετε την Οικοσυμμαχία της Εύβοιας

 

Το καλοκαίρι του 2019 καταστροφικές πυρκαγιές έπληξαν την κεντρική Εύβοια. Τότε ακριβώς δύο νηπιαγωγοί, η Μαργαρίτα Σαμουτιάν από το Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου και η Λίλιαν Δούμα από το 1ο Νηπιαγωγείο Λ. Αιδηψού αποφασίζουν να προσκαλέσουν και άλλα νηπιαγωγεία της Εύβοιας, ώστε παρέα να λάβουν δράση για την προστασία των δασών, ξέροντας καλά πώς εκπαιδεύοντας τα μικρά παιδιά, εκπαιδεύονται μαζί και οι οικογένειές τους γεννώντας ενεργούς πολίτες.

Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί, αλλά κινητοποίησαν ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία και φορείς, οι οποίοι συντονίστηκαν για την επίτευξη των στόχων του έργου που ονομάστηκε “Στης Εύβοιας το δάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι εγώ και εσύ”. Δυστυχώς αποδείχθηκε προφητικό το λογοπαίγνιο του τίτλου, με το νησί της Εύβοιας να αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές λίγο αργότερα. Η ομάδα όμως, συνέχισε δυναμικά τον αγώνα της και το όνειρό τους παρέσυρε και άλλα δημόσια σχολεία (νηπιαγωγεία και δημοτικά) από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου μετονομάζοντάς τα σε ΟΙΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ, με στόχους πλέον αυτούς που ταυτίζονται με την αειφορία, με όλα όσα δηλαδή δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα κόσμο δίκαιο, ειρηνικό, ένα κόσμο με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και όλα αυτά να συμβαίνουν σε έναν υγιή πλανήτη. Το όχημά μας για την προσέγγιση όλων όσων θέλουμε να πετύχουμε είναι κάθε φορά και κάτι διαφορετικό…έτσι πέρυσι μας οδήγησε η τέχνη (Artful ecoteams-Οικοσυμμαχία), ενώ φέτος τα βιβλία και οι ιστορίες (Οι storytellers της Οικοσυμμαχίας).

Τα σχολεία που συμμετέχουν κυμαίνονται από 16 ως 24, ενώ από πέρυσι μία παιδική βιβλιοθήκη, αυτή που συντονίζει η Γαρυφαλιά Τεριζάκη, στην Τριφυλία, συντάχθηκε στο πλευρό μας για να δυναμώσει η έμπνευσή μας. Η δε συντονιστική ομάδα πλέον μετρά 5 εκπαιδευτικούς!

Εκτός από τη Μαργαρίτα και τη Λίλιαν, η συγγραφέας Νικολέτα Καπίλλα από την Κύπρο, η Ανδριάνα Κασβίκη από τη Ν. Αρτάκη και η Αντιγόνη Μαυρομιχάλη από την Αθήνα οργανώνουν το πλάνο δράσεων για το μικρό αυτό δίκτυο σχολείων. Η συνεργασία των 30 περίπου εκπαιδευτικών και των 300 περίπου παιδιών υλοποιείται μέσα από την ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα eTwinning, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται με πολλούς τρόπους. Ο δε αντίκτυπος της δράσης τους έχει αναγνωριστεί ευρέως, με την Οικοσυμμαχία να βραβεύεται κάθε χρόνο τόσο σε εθνικούς όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς!

Η Οικοσυμμαχία συμμετέχει στη δράση “Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως”.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top