Αυλωνάρι 1941 ζωγράφισε Γερμανός στρατιώτης

Το Αυλωνάρι το 1941 όπως το ζωγράφισε Γερμανός στρατιώτης στην κατοχή

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν λίγοι οι στρατιώτες που ανέφεραν ότι σε δύσκολες στιγμές στο μέτωπο, αναζήτησαν στήριγμα στην τέχνη της ζωγραφικής ή της συγγραφής. Σε ένα μικρό σπίτι στον Αστακό, το οποίο αγόρασε πριν δέκα χρόνια η Ιταλίδα Laura Cuca βρέθηκε ένας όμορφος πίνακας ζωγραφικής, ενός Γερμανού στρατιώτη, που βρέθηκε …

Το Αυλωνάρι το 1941 όπως το ζωγράφισε Γερμανός στρατιώτης στην κατοχή Διαβάστε Περισσότερα »

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν λίγοι οι στρατιώτες που ανέφεραν ότι σε δύσκολες στιγμές στο μέτωπο, αναζήτησαν στήριγμα στην τέχνη της ζωγραφικής ή της συγγραφής.

Σε ένα μικρό σπίτι στον Αστακό, το οποίο αγόρασε πριν δέκα χρόνια η Ιταλίδα Laura Cuca βρέθηκε ένας όμορφος πίνακας ζωγραφικής, ενός Γερμανού στρατιώτη, που βρέθηκε στη σκληρή Κατοχή στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Μετά από 80 χρόνια μαθαίνουμε και βλέπουμε τους πίνακες που απεικονίζουν την εικόνα του Αυλωναρίου το 1941, με τα γραφικά σοκάκια του, τα υπέροχα και μοναδικά λιθόστρωτα, τον Ενετικό Πύργο με τον Άγιο Νικόλαο αντάμα.

Όπως φαίνεται αγάπησε τον τόπο που ήρθε ως κατακτητής και έμεινε στην Ελλάδα, φαίνεται και από τα έργα που βρέθηκαν στο μικρό σπίτι στον Αστακό. Η Ιταλίδα Laura Cuca ελπίζει να ήταν ένας καλός και ευγενής στρατιώτης. “Τό γεγονός ότι ζωγράφιζε σημαίνει ευαίσθητο άτομο. Άν είχε πίσω αφήσει δική του οικογένεια και υποχρεωτικά τον έχρισαν κατακτητή, πολεμιστή, φασίστα, έψαχνε να βρεί διέξοδο στη μοναξιά και στην πλήξη του. Η ζωγραφική ήταν μία λύση. Δεύτερη εξήγηση είναι να ερωτεύτηκε κάποια όμορφη του Αυλωναρίου. Ηλικίας περίπου 20 ετών τότε,  πού σημαίνει σήμερα 100 Μάς ακούει κανείς;”

Η εξαιρετική δημοσίευση της ιστορίας και η φωτογραφία με τον πίνακα ζωγραφικής είναι από την σελίδα στο facebook AVLONARI,such a lovely place

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top