ΙΕΚ ΑΚΜΗ Χαλκίδα

Το αρχιτεκτονικό project του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο κέντρο της Χαλκίδας

Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου ανέλαβε το project του ΙΕΚ ΑΚΜΗ το οποίο βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της πόλης. Η Γωγώ Ρουσοδήμου και η Ελίνα Ιωάννου μας αναλύουν τις ιδιαιτερότητες ως προς τη μελέτη του, τις σκέψεις πίσω από το σχεδιασμό και τη σχέση με την πόλη της Χαλκίδας. Το […]

Το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου ανέλαβε το project του ΙΕΚ ΑΚΜΗ το οποίο βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της πόλης.

Η Γωγώ Ρουσοδήμου και η Ελίνα Ιωάννου μας αναλύουν τις ιδιαιτερότητες ως προς τη μελέτη του, τις σκέψεις πίσω από το σχεδιασμό και τη σχέση με την πόλη της Χαλκίδας.

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης της Χαλκίδας, στην συμβολή των οδών Κριεζώτου & Παπαναστασίου, στην ιστορική πλατεία Αγοράς.

Τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ πανελλαδικώς επιλέγουν σύγχρονο και μοντέρνο design , το οποίο εκφράζει τη φιλοσοφία των εκπαιδευτηρίων ΑΚΜΗ σχετικά με την παροχή επίκαιρης εκπαίδευσης και την χρήση της συνεχώς εξελισσόμενης τεχνολογίας και επαγγελματικής πρακτικής. Σκοπός του έργου μας ήταν να εκφραστεί το σύγχρονο προφίλ των ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο παράρτημα της Χαλκίδας, να εξυπηρετεί με τον βέλτιστο τρόπο τις λειτουργίες του εκπαιδευτηρίου και να ενταχθεί στον αστικό ιστό.

Μία από τις προκλήσεις του έργου ήταν το γεγονός ότι το εκπαιδευτήριο φιλοξενείται σε υφιστάμενο κτίριο, στο οποίο κληθήκαμε να επέμβουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδείξουμε τη φυσιογνωμία των ΙΕΚ στον χώρο της εκπαίδευσης τόσο λειτουργικά, αφού χρειάζεται αν ενταχθούν συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, όσο και αισθητικά.

Όσον αφορά την προϋπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου, εκτός του ότι κρίθηκε μη συμβατή με την εταιρική ταυτότητα των εκπαιδευτηρίων καθώς θεωρήθηκε αναχρονιστική, φέρει διευρυμένες φυσικές φθορές που έχρηζαν ευρείας αποκατάστασης ακόμα και αν επιλέγαμε να διατηρηθεί η προηγούμενη όψη. Το κτίριο έγινε σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα στο εσωτερικό του κτιρίου από όροφο σε όροφο να παρουσιάζεται συνθετική ασυνέχεια. Εξωτερικά σύμφωνα με τις υφιστάμενες όψεις που φέρουν επενδύσεις Etalbondο, όγκος ενός αρκετά μεγάλου κτιρίου, έγινε μια προσπάθεια να μην αντιμετωπιστεί μονολιθικά αλλά διασπασμένος, χωρίς σαφή όρια για κάθε όροφο, με εσοχές σε κάποια παράθυρα που έχει επιλεγεί να μην κλείσουν από την επένδυση και περιμετρικό σκίαστρο, στοιχεία που του προσδίδουν ωστόσο κλίμακα και μέτρο. Σημειώνουμε ότι οι ανάγκες φυσικού φωτισμού ενός πολυκαταστήματος δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένες, κάτι που δε συνάδει με τις ανάγκες ενός εκπαιδευτηρίου με πρακτικά εργαστήρια.

Μία άλλη πρόκληση του έργου αποτέλεσε η προνομιακή θέση του κτιρίου πάνω στην πλατεία Αγοράς με το κτίριο της Αγορά να δεσπόζει, έτοιμο να αποτελέσει ξανά ζωντανό πυρήνα της πόλης και στην συμβολή των οδών Κριεζώτου & Παπαναστασίου, οι οποίες είναι δύο εξαιρετικά ανεπτυγμένες εμπορικά οδοί της Χαλκίδας. Η ανάγκη της ένταξης του κτιρίου σε έναν υφιστάμενο ιστό με ιστορικά χαρακτηριστικά, αλλά σε αναζήτηση του νέου, ή η ανάγκη εκσυγχρονισμού και σχεδιασμού ενός νέου τοπόσημου για την πόλη ήταν ένα βασικό δίλημμα των συνθετικών αρχών που μας προβλημάτισε. Εν τέλει όμως, η χρήση του κτιρίου ως σύγχρονο εκπαιδευτήριο εθνικής εμβέλειας και ευρωπαϊκού επιπέδου, καθόρισαν τις συνθετικές παραμέτρους της πρότασης.

Η αφαίρεση των επικαλύψεων Etalbond θα αποκαλύψει μια τυπική επανάληψη σχεδόν τετραγωνικών ανοιγμάτων ίδιων σε κάθε όροφοπαραταγμένων σε συστοιχία, των οποίων η λειτουργική διατήρηση είναι επιβεβλημένη λόγω των υψηλών απαιτήσεων σε φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων διδασκαλίας.

Το δεδομένο αυτό διαμορφώνει εν πολλοίς το πεδίο στο οποίο σχεδιάζουμε. Η πολλαπλή επανάληψη των ανοιγμάτων και στις δύο όψεις δημιουργεί μια τυπολογία κτιρίου αδιάφορη, η οποία πρέπει κατά την άποψη της μελετητικής ομάδας να αρθεί ώστε το κτίριο να αποκτήσει χαρακτήρα, ενδιαφέρον και εν τέλει να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς χωρίς ωστόσο να χαθεί με την παρέμβαση ο ευνοϊκός προσανατολισμός των ανοιγμάτων αυτών κυρίως στους χώρους συνάθροισης και διδασκαλίας. Έτσι, προσθέτουμε ένα νέο «κέλυφος» εκκεντρικής γεωμετρίας αλλά και διακριτικών διατομών που να το καθιστούν ανάλαφρο οπτικά, το οποίο ανασυνθέτει το επίπεδο προβολής του κτιρίου. Αφαιρούμε σε συγκεκριμένα σημεία παράθυρα σε χώρους με πολλαπλές φωτιστικές πηγές, ώστε να διαμορφώσουμε και περιοχές πλήρεις πέρα από τα πολλά υπάρχοντα κενά. Το νέο κέλυφος προβάλλει από το σώμα του κτιρίου με μινιμαλιστική διάθεση, τόσο ώστε να εντάσσεται στα πολεοδομικά όρια της αρχιτεκτονικής προεξοχής. Ο σχετικά ελεύθερος γεωμετρικός (μη ενταγμένος σε ορθοκανονικό σύστημα χάραξης), συνδυασμός γραμμικών και καμπύλων απολήξεων πιστεύουμε πως άρει την οπτική μονοτονία των κατά σειρά ανοιγμάτων του υπάρχοντος κτιρίου, δημιουργώντας παράλληλα σχήματα στα οποία εντάσσουμε επιμέρους λεπτομέρειες, όπως ξύλινες περσίδες.

Χρωματικά επιλέγουμε τον χρωματισμό του υπάρχοντος κτιρίου σε μία απόχρωση η οποία θα λειτουργήσει ως καμβάς ή φόντο για την προβολή των νέων αρχιτεκτονικών μας στοιχείων.

Στο σύνολό τους οι επενδύσεις-μορφοποιήσεις γίνονται από τσιμεντοσανίδα, εδραζόμενη σε μεταλλικό σκελετό σε χρώμα κυρίως λευκό ενώ σε επιλεγμένα σημεία χρησιμοποιείται το κίτρινο, πορτοκαλί και το μπλε που είναι και τα χρώματα της εταιρείας. Τα κουφώματα ανακατασκευάζονται σε απόχρωση σκούρου γκρι και είναι συρόμενα.

Εν κατακλείδι, γίνεται μια προσπάθεια για την αναδημιουργία, χωρίς ουσιαστικές, δομικού χαρακτήρα επεμβάσεις, των όψεων ενός κτιρίου που ο χρόνος φαίνεται ότι το είχε ξεπεράσει και που ωστόσο με τολμηρές κινήσεις και μη αναμενόμενους συνδυασμούς μπορεί να παρουσιάσει ενδιαφέρον με την σύγχρονη εικόνα που τελικά αποκτά και να αποτελέσει ορόσημο της ευρύτερης περιοχής. Μιας περιοχής που δείχνει να είναι έτοιμη να περάσει σε μια επόμενη χρονική φάση, σε αρχιτεκτονικό και, κυρίως, σε αστικό επίπεδο.

Μελετητική ομάδα:

Αρχιτεκτονικά:
Ελίνα Ιωάννου, Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
Μελισσάρης και Συνεργάτες
ΗΜ: Βασίλειος Μελισσάρης Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης
Στατικά: Γεώργιος Στεργιόπουλος Πολιτικός Μηχανικός

Λίγα λόγια για το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου

Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Γωγώ Ρουσοδήμου και Ελίνας Ιωάννου έχει ως αντικείμενο αρχιτεκτονικές μελέτες-επιβλέψεις- κατασκευές ιδιωτικών έργων, ανακαινίσεις κτιρίων και σχεδιασμό εσωτερικών χώρων, διαμορφώσεις εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, αποκαταστάσεις και ανακατασκευές κτιρίων. Έχοντας μία ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους συνεργάτες που ενημερώνονται συνεχώς, δίνουν ποικιλία προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων. Στόχος του γραφείου είναι η δημιουργία χώρων που συνδυάζουν λειτουργικότητα και καλαισθησία, σχεδιασμένους πάνω στις εκάστοτε προσωπικές ανάγκες.

Γωγώ Ρουσοδήμου- Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός IUAV

Ελίνα Ιωάννου – Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Πολ. Κρήτης, Master Αρχιτεκτονική & Αστικός Σχεδιασμός, Παν. Πατρών

Γωγώ Ρουσοδήμου – Ελίνα Ιωάννου Αρχιτεκτονικό Γραφείο

Αβάντων 13, 34400 Ψαχνά, τηλ: 2228022003
Αθηνάς 6, 34100 Χαλκίδα, τηλ: 2221087327-27944
Κιν: 6932383078 – 6981641224
Website: www.rousodimou-ioannou-arch.4ty.gr
Email: gogorousodimou@gmail.com , elioannou08@gmail.com
Facebook: facebook.com/gogorousodimouelinaioannouarch

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top