Θα γίνουμε κύμα - Το Μπλε Λεμόνι

Θα γίνουμε κύμα Ή Πώς θα σώσουμε τον πλανήτη

*Από το Μπλε Λεμόνι Κείμενο: Νίκολα Έντουαρντς Εικονογράφηση: Σάρα Γουίλκινς Απόδοση: Μάρω Ταυρή Ηλικία: 4+ Εκδόσεις: Μεταίχμιο “Απ’ άκρη σ ‘άκρη όλης της Γης, κραυγή βγαίνει αγωνίας. Κύμα ψηλό θα γίνουμε, φωνή διαμαρτυρίας!” Η επανάσταση δεν έχει ηλικία. Δεν είσαι πολύ μικρός για να κάνεις τη διαφορά, μας τονίζει αυτό το μικρό – μεγάλο διαμάντι …

Θα γίνουμε κύμα Ή Πώς θα σώσουμε τον πλανήτη Διαβάστε Περισσότερα »

*Από το Μπλε Λεμόνι

Κείμενο: Νίκολα Έντουαρντς
Εικονογράφηση: Σάρα Γουίλκινς
Απόδοση: Μάρω Ταυρή
Ηλικία: 4+
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

“Απ’ άκρη σ ‘άκρη όλης της Γης, κραυγή βγαίνει αγωνίας.
Κύμα ψηλό θα γίνουμε,
φωνή διαμαρτυρίας!”

Η επανάσταση δεν έχει ηλικία. Δεν είσαι πολύ μικρός για να κάνεις τη διαφορά, μας τονίζει αυτό το μικρό – μεγάλο διαμάντι και το καθιστά σαφές σε κάθε του σαλόνι. Η χρήση του ά πληθυντικού προσώπου, ανοίγει μια συνομιλία με τον αναγνώστη, τον συμπεριλαμβάνει και του απευθύνεται άμεσα. Το κείμενο είναι γραμμένο σε μορφή στίχων (καθένας απ’ αυτούς θα μπορούσε να αποτελεί και ένα αυτόνομο σλόγκαν), παρ’ όλα αυτά σε λίγα σημεία ένιωσα ότι χάνεται κάπως ο ρυθμός, αλλά αυτή είναι και η μαγεία και πάνω απ’ όλα η δυσκολία της μετάφρασης, δείχνοντας πόσο σπουδαίο και σημαντικό είναι το έργο του μεταφραστή.

Το βιβλίο αυτό καταφέρνει με πολύ λίγα λόγια να τονίσει τη σημαντικότητα της ατομικής δράσης και ευθύνης και ταυτόχρονα της συλλογικότητας και της δύναμης του πλήθους. Εισάγει ζητήματα διεκδίκησης με συλλογικό αγώνα, μέσω της διαμαρτυρίας και της πορείας.
Επιπλέον, κάνει μια πληθώρα αναφορών σε διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους λαούς και τους διαφορετικούς ανθρώπους που απαρτίζουν αυτούς.

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική, με βασικό στοιχείο τη σταγόνα, εναρμονίζεται άψογα με το κείμενο και δίνει επιπλέον πληροφορίες. Κυρίαρχες είναι οι παιδικές φιγούρες, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η ανάληψη της δράσης δεν έχει ηλικία και σύνορα.

Δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο “Θα γίνουμε κύμα”:

• Διαβάζουμε το βιβλίο.
• Συζητάμε με τα παιδιά αν γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για κάποια περιβαλλοντικά προβλήματα. Τι συνέπειες θα έχουν αυτά τα προβλήματα στον κόσμο;
• Αναζητούμε κάποια από αυτά και βρίσκουμε τρόπους αντιμετώπισής τους. Σε αυτό βοηθάει και το ίδιο το βιβλίο, καθώς στο τέλος δίνει εξηγήσεις για διάφορα προβλήματα και τρόπους δράσης.

Για το νηπιαγωγείο:
Λέμε στα παιδιά ότι θέλουμε να κάνουμε μια διαμαρτυρία στη γειτονιά για να κάνουμε γνωστά σε όλους τα περιβαλλοντικά προβλήματα, άρα χρειαζόμαστε κάποια πλακάτ. Δημιουργούμε σλόγκαν με τα παιδιά, όπως αυτά του βιβλίου και σε χαρτόνια γράφουμε τα σλόγκαν και αφήνουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν κάτω ελεύθερα. Αν θέλουμε μπορούμε να αναπαραστήσουμε τη διαδήλωση στο προαύλιο του σχολείου.

Για το δημοτικό:

Γράφουμε φανταστικές ιστορίες με φανταστικές υποθέσεις. Δίνουμε στα παιδιά κάποιες υποθέσεις όπως:
• Υποθέστε ότι ένα πρωί έχουν λιώσει όλοι οι πάγοι.
• Υποθέστε ότι μια μέρα εξαφανίζονται όλα τα ζώα.
• Υποθέστε ότι ξυπνάμε ένα πρωί και ο ήλιος έχει εξαφανιστεί.

Αφήνετε τα παιδιά να επιλέξουν την υπόθεση που προτιμούν και με βάση αυτή να γράψουν μια δική τους ιστορία.

Tip: Οι υποθέσεις που μπορείτε να κάνετε είναι άπειρες. Δώστε στα παιδιά τουλάχιστον 3 επιλογές, ώστε να έχουν την ευχέρεια να διαλέξουν αυτό που τα εκφράζει καλύτερα και ίσως προκύψει μια επιπλέον υπόθεση από τα ίδια τα παιδιά!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top