TEDxChalkida 2019, η αληθινή uniTED eXcellence (pics)

*Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης Η Χαλκίδα χθες με το συνέδριο του TEDx Chalkida 2019 μετατράπηκε σε μια φωτεινή πόλη στην οποία έχουν χώρο ο διάλογος ακαδημαϊκός και κοινωνικός, οι νέες ιδέες που προσπαθούν να μεταλλάξουν την κοινωνία αλλά προπάντων η διάχυση της γνώσης και των εμπειριών κάποιων ανθρώπων που πραγματικά εμπνέουν και καθοδηγούν. Δεν ξέρω […]

*Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης

Η Χαλκίδα χθες με το συνέδριο του TEDx Chalkida 2019 μετατράπηκε σε μια φωτεινή πόλη στην οποία έχουν χώρο ο διάλογος ακαδημαϊκός και κοινωνικός, οι νέες ιδέες που προσπαθούν να μεταλλάξουν την κοινωνία αλλά προπάντων η διάχυση της γνώσης και των εμπειριών κάποιων ανθρώπων που πραγματικά εμπνέουν και καθοδηγούν. Δεν ξέρω αν ο όρος «συνέδριο» αντικατοπτρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία η οποία συνοδεύεται από  μουσική, standup comedy αλλά και την εμβληματική παρουσία του Χρήστου Κιούση ως παρουσιαστή της βραδιάς, ωστόσο ήταν μια συνάντηση για όσους ψάχνουν κάτι περισσότερο από τα τετριμμένα που προσφέρει η Χαλκίδα ή ίσως έχουν την ανάγκη να υποκαταστήσουν τις δια βίου δράσεις μάθησης μιας πανεπιστημιακής κοινότητας στην πόλη, της  οποίας η απουσία χθες ήταν περισσότερο από εμφανής.

Τα αρχικά του TEDx σημαίνουν Technology, Entertainment, Design και τα οποία καθορίζουν σε γενικές γραμμές τη θεματολογία της διοργανωνόμενης εκδήλωσης, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι αυτή δε μπορεί να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί και με άλλους θεματικούς πυλώνες ενώ με το διακριτικό x οι διοργανωτές μπορούν να μεταφέρουν τις αντίστοιχες εκδηλώσεις – συνέδρια στις ενδιαφερόμενες πόλεις που με πρότυπο το TED θα έχουν καθαρά ανεξάρτητο χαρακτήρα και θα συντονίζονται εθελοντικά σε κάθε πόλη από την ενδιαφερόμενη ομάδα.

Ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί καθώς η οργανωτική ομάδα επέλεξε σαν κεντρική ιδέα της συνάντησης το θέμα του ήθους και την πολυδιάστατη σημασία τους σε όλους τους  τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η πρόθεση των ανθρώπων του TEDx Chalkida 2019 ήταν από τη διαλεκτική του Αριστοτέλη και την ερμηνεία του Ηράκλειτου για το Ήθος να επεκταθούν στην αστροφυσική και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και στον «ηθικό πολιτικό λόγο», στα κέντρα υποδοχής προσφύγων αλλά και στην ερμηνεία της ηθικής που εμπεριέχεται στο λόγο και το έργο του καλλιτέχνη. Σε αυτό το πολύπλευρο πλαίσιο 10 υπέροχοι και καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλαβαν χθες, για όλους εμάς τους προσκεκλημένους και για όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσω livestreaming, να αποκωδικοποιήσουν την έννοια της λέξης ήθος και να μεταλαμπαδεύσουν το δικό τους τρόπο σκέψης και την προσωπική οπτική τους.

Με βάση τη ρήση του Ηράκλειτου, του Προσωκρατικού Φιλοσόφου που έζησε τον 6ο με 5ο π.Χ αιώνα στην Έφεσο και τα σύντομα, αποφθεγματικά και αινιγματικά του διασωθέντα αποσπάσματα, και του οποίου η επίδρασή υπήρξε σημαντική για την εξέλιξη της αρχαιοελληνικής και δυτικής φιλοσοφικής σκέψης, δηλαδή «το ήθος για τον άνθρωπο είναι ο προστάτης θεός του» οι εισηγητές ανέλυσαν τη σημασία της ηθικής στάσης του σημερινού ανθρώπου για την κοινωνικοποίησή του και την αλληλεπίδραση του με τα σύγχρονα τεχνολογικά κι ενημερωτικά μέσα. Παράλληλα, εμβαθύνοντας στο ρητορικό τρίγωνο του Αριστοτέλη, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν τρεις τρόποι πειθούς, ο προσωπικός χαρακτήρας του ομιλητή, το Ήθος, η ικανότητα να θέτει κάποιος το ακροατήριο σε ένα πλαίσιο σκέψης ή σε μια συναισθηματική κατάσταση, το Πάθος, και το επιχείρημα ή απόδειξη που παρέχεται από τα λόγια της ομιλίας, ο Λόγος, οι ομιλητές ανέπτυξαν τη σημαντικότητα αλλά και τη διαφορετικότητα του Ήθους στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον και τη συμμετοχή του στη διαμόρφωση μιας αυτόφωτης κοινωνικής προσωπικότητας που οδηγεί κάθε άνθρωπο στην υιοθέτηση εξατομικευμένων βιοθεωριών.

Νομίζω ότι αυτό που μας έμεινε από την αξέχαστη χθεσινή βραδιά του TEDx Chalkida 2019, μια βραδιά με χιούμορ, μουσική, διάλογο και επικοινωνία είναι η ποιητική αδεία να παρουσιάσουμε το Ήθος στη σημερινή ελληνική κοινωνία με μια φράση του Ιμμάνουελ Καντ, «Όσο περισσότερο σκέφτομαι, τόσο περισσότερο δυο πράγματα γεμίζουν την ψυχή μου με μεγάλο θαυμασμό και ευλάβεια που αυξάνεται: ο έναστρος ουρανός πάνω μου και ο ηθικός νόμος μέσα μου». Ίσως γιατί στη φύση του ανθρώπου είναι να αναζητεί την ομορφιά του Ήθους όπως αναζητά την ομορφιά της ζωής και την πραγματική ευτυχία στη ψυχή του.

Η ομάδα των διοργανωτών, ομιλητών και εθελοντών του TEDx Chalkida 2019 μας παρουσίασε επιπλέον και μια οπτική για το πώς δουλεύει μεθοδικά και λειτουργικά ένας επαγγελματικός συνασπισμός, μια συνομοταξία με όραμα και προσανατολισμό. Όλοι τους αποτέλεσαν μια άριστη ένωση, μια αληθινή uniTED eXcellence. Κι αυτή είναι η καλύτερη υπόσχεση για το επόμενο TEDx στη Χαλκίδα το 2020.

 

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Βασίλης Ντέμης

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top