Άτταλη Ταβέρνα Λευτέρης

Ταβέρνα «ο Λευτέρης»: Στην Άτταλη ξεχωρίζει με τις νοστιμιές και τη θέα του

Η Ταβέρνα «ο Λευτέρης» στο χωριό της Άτταλης είναι ο προορισμός στον οποίο θα συναντήσουμε εξαιρετικό φαγητό που βασίζεται στο γνήσιο του τόπου από τη μια, και ένα μαγικό μέρος με πολλές επιλογές σε φυσικά τοπία, εκκλησίες και μονοπάτια από την άλλη.

Η Άτταλη έχει το όνομα και η παραδοσιακή ταβέρνα «ο Λευτέρης» τη χάρη και αξίζουν αμφότερες μια επίσκεψη, η οποία συνδυάζει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και αυθεντική κουζίνα του τόπου.

Στην στροφή με το που ξεκινά το χωριό της Άτταλης στους πρόποδες του όρους Δίρφυς, «ο Λευτέρης» συνιστά την ιδανική επιλογή για φαγητό, με νοστιμιές που σαγηνεύουν.

Σε ένα χώρο που ξεχωρίζει το κεντρικό τζάκι στη μία αίθουσα και η ξύλινη σόμπα στην άλλη σάλα, ακριβώς δίπλα στο ποτάμι και με τη γραφικότερη θέα, η ταβέρνα «ο Λευτέρης» αποτελεί μια αληθινή γαστρονομική πρόταση που αντανακλά το χωριό.

Κατά τη Μέση Βυζαντινή περίοδο η περιοχή της Άτταλης γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση όπως αποδεικνύεται από την ύπαρξη δύο σημαντικών ναών στον οικισμό των Εισοδίων της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου. Στα νεότερα χρόνια η δημιουργία του οικισμού ουσιαστικά οφείλεται στη μετακίνηση των κατοίκων από το Απόκρημνο, περιοχή που χρησιμοποιούταν ως καταφύγιο από τις επιδρομές των Τούρκων.

Μυρωδάτο κοκορέτσι και κοντοσούβλι, κοκκινιστό μοσχάρι και ζυγούρι στιφάδο, είναι μερικά από τα πιάτα που ετοιμάζουν στο «Λευτέρη» με προσήλωση στην παράδοση του χωριού. Όλα τα κρέατα από το αρνάκι μέχρι το κατσικάκι είναι ντόπια και ψήνονται με ζήλο και μεράκι. Είναι οι πρώτοι που έφεραν το τυροπιτάρι στην περιοχή, με φύλλο που το ανοίγουν μόνοι τους. Μια τοπική σπεσιαλιτέ που δεν θα δοκιμάσετε αλλού είναι το ολόκληρο κοτόπουλο μαγειρεμένο στο ελαιόλαδο και για το οποίο απανταχού καλοφαγάδες ταξιδεύουν από μακριά.

Φυσικά μας περιμένει όλους το πιο λαχταριστό επιδόρπιο, σπιτικοί, αχνιστοί λουκουμάδες με αυθεντικό μέλι της περιοχής, φέρνοντας στο νου μνήμες από τη ζωή στο χωριό.

Επίσης η οικογένεια της Ταβέρνας «ο Λευτέρης» είναι η μοναδική που διαθέτει στην Άτταλη 7 γκαρσονιέρες προς ενοικίαση για διαμονή, πλήρως εξοπλισμένες.

Αν επιλέξετε να διαμείνετε στα δωμάτια αυτά, ως σημαντικό αξιοθέατο προτείνουμε το οροπέδιο της Ταναΐδας, το οποίο αποτελεί στην περιοχή έναν ανεξερεύνητο προορισμό στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή της Δίρφυος, την Ταναΐδα, με θέα που κόβει την ανάσα προς το Αιγαίο πέλαγος. Στο οροπέδιο αντικρίζει κανείς το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, είναι μια περιοχή γεμάτη έλατα και κατά τη χειμερινή περίοδο από τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις δημιουργούνται μικρές φυσικές λίμνες.

Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τον Απόγκρεμο ή Απόκρημνο, ο οποίος είναι ένας μεσαιωνικός οικισμός στα βόρεια της Άτταλης, σε απόκρημνη θέση και σε υψόμετρο 450 μέτρων, στη νοτιοανατολική άκρη του όρου Πυξαριά. Η τοποθεσία έχει πανοραμική θέα προς τον κάμπο της περιοχής και προσέφερε  ασφάλεια και πόσιμο νερό στους κατοίκους της και χτίστηκε σύμφωνα με την παράδοση μετά από μία ενετική επιδρομή.

Η Ταβέρνα «ο Λευτέρης» στο χωριό της Άτταλης είναι ο προορισμός στον οποίο θα συναντήσουμε εξαιρετικό φαγητό που βασίζεται στο γνήσιο του τόπου από τη μια, και ένα μαγικό μέρος με πολλές επιλογές σε φυσικά τοπία, εκκλησίες και μονοπάτια από την άλλη, ικανά να συναρπάσουν τον ταξιδιώτη που αναζητά τη γεύση και την περιπέτεια.

Τηλέφωνο: 2228 071544

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top