υδροπλάνα Εύβοιας ΟΛΝΕ

Τα υδροπλάνα της Εύβοιας απογειώνονται εντός του 2023

Ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίκτυο υδατοδρομίων αναμένεται να αποκτήσει η Εύβοια εντός του 2023

Ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίκτυο υδατοδρομίων αναμένεται να αποκτήσει η Εύβοια εντός του 2023, μετά την περιβαλλοντική έγκριση των υδατοδρομίων σε Κάρυστο, Αλιβέρι και Αιδηψό, που ανάβει το πράσινο φως για την οριστική αδειοδότησή τους.

Την σκυτάλη μετά την χορήγηση άδειας στην Κύμη, πήραν και επίσημα την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, τρία ακόμη υδατοδρόμια της Εύβοιας, στα λιμάνια της Καρύστου, της Αιδηψού και του Αλιβερίου με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Οι τεχνικοί φάκελοι των υδατοδρομίων οδηγούνται προς την ολοκλήρωση και την τελική χορήγηση της άδειας ίδρυσης των έργων, τα οποία έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η Hellenic Seaplanes. Εντός Φεβρουαρίου πάντως, αναμένεται η περιβαλλοντική έγκριση και του υδατοδρομίου της Χαλκίδας, ανεβάζοντας τον αριθμό των υπό υλοποίηση υδατοδρομιών σε πέντε.

Με το βλέμμα στραμμένο σε ουρανό και θάλασσα, ο ΟΛΝΕ συνεχίζει να κινείται απερίσπαστα προς την επίτευξη του στόχου του, τη δημιουργία ενός δικτύου έξι υδατοδρομίων στην περιοχή της Εύβοιας, με τις εργασίες στα 5 υδατοδρόμια να ξεκινούν άμεσα, πριν το καλοκαίρι του 2023 και την Hellenic Seaplanes να σχεδιάζει την οργάνωση δικτύου πτήσεων εντός του ίδιου έτους.

Το σχέδιο δημιουργίας ενός ευβοϊκού δικτύου υδατοδρομιών αποκτά πλέον στέρεες βάσεις, καθώς με την περιβαλλοντική έγκριση επικυρώνεται ότι στους 5 προορισμούς του νησιού τόσο οι χερσαίες εγκαταστάσεις όσο και οι πλωτές εγκαταστάσεις για τον ελλιμενισμό των υδροπλάνων δεν θα φέρουν επιπτώσεις στην υδάτινη επιφάνεια των λιμανιών και στον περιβάλλοντα χώρο των υδατοδρομίων τους.

Οι παραπάνω, αναμφίβολα, θετικές εξελίξεις, έρχονται ως επιστέγασμα της δημιουργικής συνεργασίας του Προέδρου του ΟΛΝΕ Σπύρου Γεροντίτη με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellenic Seaplanes, κ. Νικόλα Χαραλάμπους και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνάντησης την Τρίτη, οι 3 άνδρες συζήτησαν περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των υδατοδρομίων σε Κάρυστο, Αιδηψό και Αλιβέρι καθώς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι την εκκίνηση των κατασκευαστικών έργων.

Η φιλοδοξία της Εύβοιας να αποτελέσει έναν από τους πρώτους πυρήνες των υδροπλάνων στην Ελλάδα, επικράτησε και στις δηλώσεις του Προέδρου του ΟΛΝΕ, Σπύρου Γεροντίτη:

«Κάρυστος, Αιδηψός και Αλιβέρι ακολουθούν τον δρόμο της Κύμης και απέχουν ελάχιστα από την απόκτηση της άδειας ίδρυσης υδατοδρομίων που αποτελούν το μέσο που θα φέρει τις πτήσεις με υδροπλάνα στο νησί μας. Φιλοδοξία μας είναι η Εύβοια να αποτελέσει από τους πρώτους προορισμούς που θα δουν υδροπλάνα να πετάνε ξανά στην Ελλάδα και θεωρούμε ότι κινούμαστε στην σωστή κατεύθυνση, ώστε ντόπιοι και τουρίστες να μετακινούνται από και προς τα λιμάνια μας άνετα, γρήγορα και με την ασφάλεια που προσφέρουν τα υδροπλάνα».

Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους, CEO της Hellenic Seaplanes αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία της εταιρίας με τον ΟΛΝΕ: «Η αδειοδότηση και τελικώς η λειτουργία των υδατοδρομίων στην Εύβοια έχει στρατηγική σημασία για το πλάνο της Hellenic Seaplanes και το δίκτυο υδατοδρομίων της. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εγκαταστάσεις θα δώσουν νέα εμπορική πνοή και πλεονέκτημα στα λιμάνια του νησιού και σε συνδυασμό με την θετική εξέλιξη των έργων στα γειτονικά υδατοδρόμια που έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο και φέρνουν μαζί τους εξελίξεις, πλέον θα μιλάμε για ένα δίκτυο πτήσεων με υδροπλάνα που θα εξυπηρετεί καθημερινώς εκατοντάδες επιβάτες. Η συνεργασία με το ΟΛΝΕ και τον κ. Γεροντίτη είναι παραδειγματική και τα αποτελέσματα της φαίνονται στην πράξη».

Στα πλεονεκτήματα που φέρνει η έλευση των υδατοδρομίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εστίασε και ο Περιφερειάρχης, κ. Φάνης Σπανός: «Η Στερεά Ελλάδα κατέχει εξέχουσα θέση στο πλάνο δημιουργίας υδατοδρομίων, καθώς τα λιμάνια της επιτρέπουν την εύκολη διασύνδεση πολλών περιοχών μεταξύ τους πετώντας με υδροπλάνα. Όπως είχα πει και στην περίπτωση της Κύμης που αδειοδότησε το υδατοδρόμιό της, βήμα-βήμα περιφέρεια και λιμενικές αρχές προχωράμε μαζί υλοποιώντας το σχέδιο που θα συμβάλλει δραστικά στην ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής μας».

Την ώρα που οι ανακοινώσεις των ΑΕΠΟ φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση τα 3 υδατοδρόμια της Εύβοιας, εκείνο της Σκύρου φαίνεται πως θα είναι το επόμενο που θα κόψει το νήμα της έγκρισης, καθώς για την υποδομή έχει εγκριθεί η επικαιροποιημένη απόφαση μετά έργου του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ υπογράφηκε και η βεβαίωση αποδοχής του τεχνικού φακέλου από τον Υφυπουργό Μεταφορών, αρμόδιο για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Παρά τα όποια εμπόδια, ο ΟΛΝΕ δηλώνει παρών και συμμέτοχος στη νέα εποχή που ξημερώνει για το νησί της Εύβοιας, με τον Ιανουάριο να αποτελεί «μήνα – σταθμό» για τα υδατοδρόμια, που εισάγονται στην τελική φάση υλοποίησης.

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top