Το πρώτο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα στη Γαλλία, ενώ οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες εξελίχθηκαν σε δεξιοτέχνες του είδους, τη στιγμή που οι Γερμανοί συνάδελφοί τους ήταν εκείνοι που διακόσμησαν την επιφάνεια του αυγού με τα χαρακτηριστικά σχέδια που βλέπουμε μέχρι και σήμερα.
Τα πρώτα σοκολατένια πασχαλινά αυγά δεν ήταν πλούσια διακοσμημένα, αλλά πολύ απλά και τυλιγμένα σε απλό χαρτί, αλλά αργότερα για λόγους εντυπωσιασμού περιτυλίγονταν σε χαρτί με ζωηρά, έντονα χρώματα, συσκευάζονταν σε πολυτελή κουτιά ή καλάθια και φυσικά ήταν αρκετά ακριβά προορισμένα μόνο για λίγους. Τα πρώτα αυτά αυγά ήταν συμπαγή, αρκετά βαριά και δεν ήταν εύκολο να καταναλωθούν πολύ γρήγορα, αφού οι ζαχαροπλάστες για την κατασκευή τους χρησιμοποιούσαν αρκετές στρώσεις πάστας σοκολάτας.
Το 1873 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ιστορία του σοκολατένιου αυγού, αφού η αγγλική εταιρεία Js Fry δημιουργεί για πρώτη φορά σε μαζική παραγωγή το πρώτο σοκολατένιο αυγό σε καλούπι με μια λεπτή πλάκα σοκολάτας και άδειο στο εσωτερικό του, αρχίζοντας τη μαζική παραγωγή σοκολατένιων αυγών του Πάσχα. Τα περίτεχνα σχέδια με τα οποία άρχισαν να διακοσμούνται τα αυγά είναι μοτίβα εμπνευσμένα από τη γαλλική, ολλανδική και γερμανική τέχνη αλλά και από την αγγλική τέχνη της Βικτωριανής εποχής.
Στην Ελλάδα τα σοκολατένια αυγά ήρθαν στη ζωή μας το τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Ως μικρά παιδιά λαχταρούσαμε να έρθει το Πάσχα για να μας φέρει η νονά και ο νονός το πασχαλινό σοκολατένιο μας αυγό. Ως μεγάλοι πια, η λαχτάρα για το σοκολατένιο αυγό παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη. Για αυτό το GHETTO Magazine φωτογράφισε και παρουσιάζει 2 μοναδικά μαγαζιά που σέβονται και αναδεικνύουν την κουλτούρα του σοκολατένιου αυγού σε ένα γλυκένιο αφιέρωμα για μικρούς και μεγάλους.
Κανελόριζα
Στην Κανελόριζα θα ανακαλύψεις τα επώνυμα σοκολατένια αυγά του εξαιρετικού εργαστηρίου σοκολάτας της ESOPHY. Επίσης θα σε εκπλήξουν τα σοκολατένια λαγουδάκια που φαίνονται να σε προσκαλούν να δοκιμάσεις τη λαχταριστή γεύση τους.
Τα αυγά και τα λαγουδάκια φτιάχνονται από εκλεκτής ποιότητας σοκολάτα, χρησιμοποιούνται φυσικά χρώματα και βασίζονται σε αυθεντική σοκολάτα.
Η Κανελόριζα φημίζεται για τα επιλεγμένα προϊόντα και αυτήν τη σοκολατένια συνεργασία της με την ESOPHY πρέπει να την τιμήσεις.
Σαλονικιού 2, Χαλκίδα – Τηλέφωνο: 2221 021964
Τσατάλμπασης
Στον Τσατάλμπαση θα βρεις τα πιο λαχταριστά και ευφάνταστα πασχαλινά σοκολατένια αυγά της πόλης. Η ποικιλία είναι μεγάλη καθώς υπάρχουν τέσσερα μεγέθη σε διάφορα σχέδια και κάθε προτίμηση για να διαλέξεις όποιο σου αρέσει.
Ξεχωρίζει το μεγαλύτερο, το οποίο είναι διακοσμημένο με ζαχαρόπαστα, περιέχει σοκολάτα γάλακτος και χρωματιστή σοκολάτα, αυθεντική 100% και σε ποσότητα 300 γραμμάρια, ενώ οι διακοσμήσεις είναι καλλιτεχνικές και παιχνιδιάρικες και δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.
– Εθνικής Συμφιλίωσης & Αιδηψού, Χαλκίδα (Κουρέντι) – Τηλ: 2221082700
– Πυτιούσης 48, Νέα Λάμψακος – Τηλ: 2221023858