Η Μεγάλη Εβδομάδα απαιτεί νηστεία, θρησκευτική κατάνυξη και έναν διαφορετικό τρόπο διατροφής. Ωστόσο η Εβδομάδα των Παθών έχει το δικό της γαστρονομικό κώδικα, ο οποίος συνομιλεί με παραδοσιακά εθιμοτυπικά και γευστικές συνήθειες που μετατρέπουν τη νηστεία σε απόλαυση.
Ως είθισται, τις μέρες αυτές επισκεπτόμαστε τις ψαροταβέρνες και τα Ουζερί για να δοκιμάσουμε μοναδικά θαλασσινά και όστρακα, αλλά και εδέσματα με βάση το χταπόδι, το καλαμάρι και τη σουπιά. Στη Χαλκίδα σίγουρα αισθανόμαστε προνομιούχοι καθώς η Ευβοϊκή θάλασσα βγάζει τα καλούδια της, τα οποία απολαμβάνουμε στα ονομαστά ουζερί της ευρύτερης περιοχής.
Το GHETTO Magazine με σεβασμό στη γαστρονομία της Μεγάλης Εβδομάδας παρουσιάζει επιλεγμένα Ουζερί – Ψαροταβέρνες και προτείνει 4 διευθύνσεις οι οποίες επεξεργάζονται την πρώτη ύλη που βγάζουν τα καΐκια του Ευβοϊκού, σε ένα αφιέρωμα που περιγράφει το γαστρονομικό τοπίο των ημερών μέχρι να φτάσουμε στο Πάσχα.
Σοφρώνης
Η ιστορική ψαροταβέρνα Σοφρώνης στη Νέα Αρτάκη, ακολουθώντας την παράδοση από το 1953, προσφέρει ποιοτικές θαλασσινές γεύσεις με αυθεντικά υλικά. Η φιλοσοφία τους πηγάζει από την πεποίθηση της δημιουργίας ενός μενού που δίνει έμφαση στο να είναι όλα τα πιάτα καλά κι ας είναι μετρημένα. Η γαστρονομική προσέγγιση της κουζίνας του εστιάζει στη συνοχή στη γεύση που προσφέρει στον πελάτη, από τη σαλάτα που θα βγάλει μέχρι και το γλυκό που θα του παρουσιάσει. Με αυτόν τον τρόπο η οικογένεια Σοφρώνη μέσα από τις γεύσεις που δημιουργεί επιδιώκει να ευχαριστηθεί ο ουρανίσκος μας και να πούμε ότι βγήκαμε και φάγαμε καλά. Σε αυτή την προσέγγιση εμμένουν και αρέσκονται να δουλεύουν καλή πρώτη ύλη και όλα τα προϊόντα τους να είναι ολοφρέσκα. Στον Σοφρώνη εντυπωσιάζουν όλες οι ωμές παρασκευές, όπως σεβίτσε και ταρτάρ, οι οποίες αφήνουν έντονο γευστικό αποτύπωμα, το τραχανότο με γαρίδες, μια μεσογειακή προσέγγιση με σπιτικό ξινό τραχανά, το κριθαρότο χταπόδι, αλλά και μεγάλη ζήτηση έχει το περίφημο ξιδάτο χταπόδι που το φτιάχνουν μόνοι τους.
Αγίου Νικολάου 40, Νέα Αρτάκη – Τηλ. 697 355 1693
Ψαροταβέρνα Αμμουδιά
Σε ένα γραφικότατο σημείο ακριβώς πάνω στο κύμα της θάλασσας και με πανοραμική θέα στο εντυπωσιακό γαλάζιο του Ευβοϊκού, η ψαροταβέρνα Αμμουδιά στον Άγιο Μηνά αγγίζει τον κόσμο μας και δημιουργεί συναισθήματα. Στην Αμμουδιά η γαστρονομία περνά από τη θάλασσα που αγναντεύουμε στα τραπέζια της, δηλαδή τον Ευβοϊκό και αυτά που βγάζει, μόνο φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και καλαμάρια. Οι γευστικές της προτάσεις συνομιλούν με το ατόφιο και το αυθεντικό, για αυτό στην Αμμουδιά μας συνιστούν απαραίτητα τα ψητά ψάρια, το ψητό καλαμάρι και την ψητή σαρδέλα, νοστιμιές που ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα. Το δειλινό, όταν πέφτει ο ήλιος και ο ουρανός βάφεται με τα ομορφότερα χρώματα, διαλέξτε το τραπέζι σας πάνω στην άμμο και απολαύστε τη θαλασσινή αύρα και το εκθαμβωτικό αγνάντεμα.
Άγιος Μηνάς, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 097097
Το Λιμανάκι
Η δεύτερη και η τρίτη γενιά της οικογένειας είναι η ψυχή πίσω από την ψαροταβέρνα «το Λιμανάκι» στον Άγιο Μηνά. Αποτελεί ένα από τα πρώτα μαγαζιά που δημιουργήθηκαν στον Άγιο Μηνά και στα τραπέζια του κουβαλά την ιστορία αυτής της υπέροχης ακροθαλασσιάς. Οι περισσότερες πρώτες ύλες είναι ό,τι αγνό βγαίνει από τη θάλασσα και τα καΐκια που ψαρεύουν, υλικά τα οποία διαλέγει με ευλάβεια και προσοχή. Οι πιο δυνατές σπεσιαλιτέ που θα μας κεντρίσουν το γαστρονομικό ενδιαφέρον είναι τα σπαγγέτι γαρίδες, η μακαρονάδα του ψαρά και το ριζότο με μύδια και γαρίδες. Την Μεγάλη Εβδομάδα μας προτείνουν επιλεκτικά μια ποικιλία από όστρακα ζωντανά με όλα τα λουλούδια της θάλασσας, ολόφρεσκο ψητό καλαμάρι και ψητό χταπόδι που ψήνονται με αληθινή τέχνη. Η φιλοσοφία στο Λιμανάκι εστιάζει στην γευστική ανάδειξη της κουζίνας της θάλασσας, αλλά και στη φιλοξενία και την ευγένεια, κάτι που δημιουργεί στον καθένα μας την επιθυμία να ξαναπεράσει για φαγητό.
Άγιος Μηνάς, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 098220
Ταβέρνα – Ουζερί Παλαιολόγος
Στον Άγιο Μηνά ο Παλαιολόγος δημιουργεί θαλασσινές νοστιμιές εδώ και 22 χρόνια και με ιστορία από το 2003 σηματοδοτεί την κουζίνα της περιοχής. Με ακράδαντη τη φιλοσοφία της μαγειρικής στα θαλασσινά, όστρακα και ψάρια προσφέρει μια γαστρονομία που ξεχωρίζει. Η πρώτη ύλη βγαίνει από την Ευβοϊκή θάλασσα με φρέσκα, ψάρια, καλαμάρια και όστρακα αποκλειστικά Ευβοϊκού. Τα απόλυτα must πιάτα που πρέπει να δοκιμάσουμε είναι η ασύλληπτη μακαρονάδα με καραβίδες, η καβουροσαλάτα, τα ολόφρεσκα ψητά ψάρια, αλλά και τις νηστίσιμες συνταγές με βάση τα θαλασσινά, τις αχνιστές σουπιές σπανάκι και το μοναδικό μυδοπίλαφο. Ο Παλαιολόγος διαθέτει επίσης και μια μεγάλη ποικιλία από ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο, όπως και μια εκλεκτή σειρά κρασιών από ονομαστά τοπικά οινοποιεία.
Άγιος Μηνάς, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 098839