Η Σαρακοστή και η άνοιξη συνδυάζονται φέτος τόσο ημερομηνιακά, όσο και γευστικά. Στο παραλιακό μέτωπο της Χαλκίδας ταξιδεύουμε στον Άγιο Μηνά, περνάμε τις παραλίες της Χαλκίδας, βολτάρουμε στη Νέα Αρτάκη, λιαζόμαστε στη Νέα Λάμψακο, απολαμβάνουμε το Λευκαντί, καταλήγοντας στον πεζόδρομο της Ερέτριας.
Περιοχές που μας έμαθαν τα θαλασσινά, τα όστρακα και τα ψάρια. Άλλωστε αυτό δεν σημαίνει Ευβοϊκός, το φρέσκο, εκείνο που βγαίνει από τα καΐκια και τα παραγάδια και στολίζει το τραπέζι μας.
Η Σαρακοστή εκφράζει το λιτό, εκείνο που έρχεται από τη φύση, μπαίνει στο τραπέζι μας με υλικά που ανακατώνεται με την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και το μερακλίδικο μαγείρεμα. Αυτό είναι η Σαρακοστή, μια γιορτινή διάθεση που ξεκινάει από το γαστρονομικό απέριττο και καταλήγει στην διασκέδαση και το φαγοπότι.
Αυτήν την Σαρακοστή την ψάχνουμε στις περίτεχνες νοστιμιές που μας υπόσχονται οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί του παραλιακού μετώπου της Χαλκίδας. Στα τραπέζια τους μπορούμε να ζήσουμε το δικό μας σεργιάνι με μεζέδες, θαλασσινά, ούζο και τσίπουρο, μην ξεχνώντας ότι σε αυτά τα μαγαζιά χτυπάει ο παλμός μιας κουζίνας, που καταδεικνύει τον τόπο μας και εύλογα ονομάζεται σαρακοστιανή και λιχούδικη.
Χαλκίδα
Αλάτι
Το Αλάτι βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση απέναντι από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο, με την απίστευτη θέα στον Ευβοϊκό και τα κατάρτια του Καρνάγιου, σε μια περιοχή που δεσπόζει η Σχολή Πεζικού και το Πολεμικό Μουσείο της Χαλκίδας. Απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, τόσο γευστικά όσο και με τις τιμές του. Διακρίνεται για τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που πρωταγωνιστούν στα πιάτα του και για την αυθεντικότητα που δημιουργούν ένα απλό, υγιεινό και ταυτόχρονα άκρως πεντανόστιμο πιάτο. Κάθε γνήσιος λάτρης του ψαριού, θα πρέπει να επισκεφθεί το Αλάτι, ενώ το προσωπικό του, το περιβάλλον και η αρχιτεκτονική του χώρου, και η υπέροχη θέα, εγγυώνται ότι η εμπειρία θα είναι συνολικά απολαυστική.
Ευβοίας & Ντούρμα, Αγία Μαρίνα, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 52394
Απάνεμο
Το Απάνεμο χαρακτηρίζει το γραφικό όρμο δίπλα στο Φάρο της Χαλκίδας και αξίζει να το επισκεφτείτε στο ηλιοβασίλεμα τη στιγμή που στο βάθος του ορίζοντα κρύβεται ο ήλιος. Οι θαλασσινές νοστιμιές που σε κάνουν να ταξιδεύεις είναι πολλές αλλά εμείς επιλέγουμε το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, must πιάτο το οποίο απαραίτητα να παραγγείλεις. Η καπνιστή πέστροφα με τη μυρωδάτη φάβα και η μακαρονάδα του ψαρά με όστρακα και θαλασσινά συμπληρώνουν τις προτάσεις μας σε ένα μενού που μοσχοβόλα θαλασσινές επιλογές. Το Απάνεμο συνιστά και το καλύτερο σημείο για ολόφρεσκο ψάρι που ψήνεται με μεράκι και τέχνη.
Εθνικής Συμφιλίωσης 78, Χαλκίδα – Τηλ. 6909589437
Νέα Αρτάκη
10 Βήματα στην Άμμο
Το ουζερί που 8 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την παραλία της Νέας Αρτάκης σας προτείνει μια σειρά από θαλασσινές νοστιμιές. Σπεσιαλιτέ που κερδίζει τον ουρανίσκο μας είναι η μαριναρισμένη σουπιά που ψήνεται στα κάρβουνα, η οποία και είναι ολόφρεσκη. Όστρακα και θράψαλα για τους μερακλήδες, αλλά και ψάρια, εκείνα της ημέρας, χοντρά και ψιλά από τα παραγάδια. «10 Βήματα στην Άμμο» σημαίνει ακριβώς αυτό που έχει να κάνει με τη θάλασσα και το οποίο δηλώνεται στους περισσότερους από 40 κωδικούς και συνταγές που μας περιμένουν.
Αγίου Νικολάου 32 κ 28ης Οκτωβρίου, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 040177
Η Κληματαριά
Η Κληματαριά είναι ένα οικογενειακό εστιατόριο το οποίο έχει αναδείξει τον υπέροχο παραλιακό πεζόδρομο της Νέας Αρτάκης με μια εντυπωσιακή πέργκολα που στέκεται με σεβασμό στο φυσικό φως παρέχοντας σκίαση. Η δεύτερη γενιά της οικογένειας έχει αναλάβει τα ηνία ενός μαγαζιού με ιστορία από το 1986. Δοκιμάζουμε απαραίτητα σαγανάκια γαρίδας και πετροσωλήνα και ζητάμε την πεντανόστιμη γαριδομακαρονάδα. Στην Κληματαριά υπάρχει η επιλογή και του κρεατικού με το μπιφτέκι και τη χοιρινή σταβλίσια να ξεχωρίζουν στο μενού.
Αγίου Νικολάου 16, Νέα Αρτάκη – Τηλ. 2221 042484
Σοφρώνης
Με ιστορία από το 1953 ο Σοφρώνης μετακόμισε στην παραλία της Νέας Αρτάκης αποτελώντας ένα τρανταχτό new entry. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά μας υπόσχονται μοναδικές γεύσεις που μαγειρεύονται με μυστικές συνταγές και το δικό τους αυθεντικό λάδι. Το τραχανότο με γαρίδες, το αχνιστό σαλάχι με πικάντικη σάλτσα και οι γαρίδες με το μαύρο μπρικ είναι μια αρχική ιδέα των πιάτων στο Σοφρώνη. Μας μίλησαν με θέρμη για τους καβουροκεφτέδες που φτιάχνουν μόνοι τους και έρχονται συνοδεία μαρμελάδας τριαντάφυλλου, μας έβγαλαν ένα σεβίτσε καραβίδας που ψήνεται στα ζουμιά τους και στη μαρινάδα που φτιάχνει ο chef, ενώ από τα σαγανάκια η γνώμη τους ήταν να δοκιμάσουμε το Σοφρώνης με φρέσκια ντομάτα, πιπεριά και φέτα. Η αποθέωση ήρθε στο γλυκό, λουκουμάδες με σοκολάτα και πραλίνα καραμέλα με θαλασσινό αλάτι.
Αγίου Νικολάου 40, Νέα Αρτάκη – Τηλ. 697 355 1693
Νέα Λάμψακος
Αμερικάνος
Στη Νέα Λάμψακο το γνωστό ουζερί «Αμερικάνος» ετοιμάζει νόστιμα πιάτα με ψάρι και θαλασσινά. Στη γραφική αυλή του οι πεντανόστιμοι μεζέδες αγκαλιάζουν την παρέα και δημιουργούν εκείνη την ατμόσφαιρα της γιορτής. Η ευβοϊκή θάλασσα έχει την τιμητική της στο «Αμερικάνο» και μας φιλεύει με φρέσκα ψάρια, όστρακα, χταπόδια που μαγειρεύονται με περισσή φροντίδα και αυθεντική μαγειρική στην κουζίνα του. Αξίζει να παραγγείλετε μια μακαρονάδα με μύδια ή με γαρίδες και να γευτείτε το πιο γνήσιο ελληνικό ριζότο με θαλασσινά. Η μεγάλη γκάμα από ούζα και τσίπουρα, συμπληρώνουν τις καλύτερες προτάσεις για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Ελλησπόντου 6, Νέα Λάμψακος, Τηλ. 22210 76776.
Καπετάνιος
Από το 1967 ο Καπετάνιος μας συντροφεύει γευστικά, με τη δεύτερη και την τρίτη γενιά να μένουν πιστές στις οικογενειακές αξίες μιας αυθεντικής ψαροταβέρνας. Ιδιαίτερο πιάτο είναι το κριθαρότο με τα θαλασσινά, ενώ το σαγανάκι γαρίδας βγαίνει σε πολλές παραλλαγές με την προτίμησή μας σε αυτήν με κρέμα γάλακτος και τυρί ροκφόρ. Από ψάρια στον Καπετάνιο τρώμε ότι βγάζει η θάλασσα του Ευβοϊκού, όπως και ολόφρεσκα όστρακα και θαλασσινά. Πιάτο gourmet και λιτό συνάμα είναι η σαλάτα με μαγειρεμένη σουπιά, σπανάκι, λόλα, μπαλσάμικο και καραμελωμένα κρεμμύδια, χαρακτηριστικό δείγμα της ποικιλίας του μενού.
Παραλία Νέας Λαμψάκου – Τηλέφωνο: 2221082086
Τζιβαέρι
Στο Τζιβαέρ,ι δίπλα από την θάλασσα, ζεις στιγμές που αποπνέουν την αίσθηση μιας καλοκαιρινής περιπέτειας που κρατά όλες τις εποχές. Φρέσκα θαλασσινά και ψάρια, όστρακα φρέσκα ή μαγειρεμένα σε πολλές εκδοχές συνοδεύονται από τη μεγάλη ποικιλία που παρέχει η κάβα του σε ούζο και τσίπουρο. Ο υπέρτατος σκοπός της τέχνης της γαστρονομίας είναι η απόλαυση και στο Τζιβαέρι εκφράζεται με ένα συναρπαστικό ταξίδι σε γευστικούς συνδυασμούς. Ο προσεγμένος χώρος, η εγκάρδια φιλοξενία και η άψογη εξυπηρέτηση των ανθρώπων του κάνουν το Τζιβαέρι αξέχαστο.
Παραλία Νέας Λαμψάκου – Τηλ. 22210 27068 & 6989461647
Λευκαντί
Κεχρημπάρι
Η πιο ξακουστή ψαροταβέρνα στην Παραλία Λευκαντί είναι το Κεχρημπάρι που λειτουργεί εδώ και 12 χρόνια και σίγουρα όλοι μας έχουμε επισκεφτεί. Στον υπέροχο χώρο του, με θέα τον όρμο και τα καΐκια, απολαμβάνουμε αληθινούς ψαρομεζέδες, ποικιλία θαλασσινών και ολόφρεσκα ψάρια, ψαρεμένα στον Ευβοικό και μαγειρεμένα με αληθινό μεράκι και με απόλυτα παραδοσιακές συνταγές. Αφρόκρεμα του μενού παραμένει η γαριδομακαρονάδα, ένα πιάτο που περικλείει τη φιλοσοφία που έχουν στο Κεχρημπάρι, ανώτερη μαγειρική που μυρίζει θάλασσα.
Παραλία Λευκαντί – Τηλ. 2221052404
Ερέτρια
Ρεμέτζο
Το Ρεμέτζο στην Ερέτρια διακρίνεται για την εξαιρετική κουζίνα του και μια ποικιλία του σε ετικέτες, καθώς υπάρχουν 132 ετικέτες σε κρασί, 15 ετικέτες σε ούζο και 20 ετικέτες σε τσίπουρο με ειδικούς sommelier οι οποίοι θα μας βοηθήσουν ανάλογα. Παράλληλα υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα σε επιλογές σε ποτήρι κρασιού όπως και Λίστα Coravin. Στην κουζίνα του Ρεμέτζο εκτός από τα ολόφρεσκα ψάρια, ξεχωρίσαμε την μακαρονάδα με καραβίδες, το πεντανόστιμο χταπόδι γιουβέτσι, τον ντάκο με ψημένη πιπεριά Φλωρίνης η οποία ήταν ψημένη και μαγειρεμένη με ντομάτα. Με μια απίστευτη θέα στο λιμάνι της Ερέτριας, το Ρεμέτζο αποτελεί μια ολιστική εμπειρία που συνδυάζει γαστρονομία, ευχάριστο περιβάλλον και ευγενική εξυπηρέτηση.
Αρχαίου Θεάτρου 42, Ερέτρια – Τηλ. 2229061446
Άγιος Μηνάς
Αμμουδιά Ταβέρνα – Ουζερί
Το γνωστό μαγαζί στον Άγιο Μηνά μπροστά στη θάλασσα με θέα τα καΐκια παραπέμπει σε άλλες εποχές αφού διατηρεί το αυθεντικό χαρακτήρα της περιοχής έχοντας μείνει ανέγγιχτο από το χρόνο. Στα παραδοσιακά του τραπεζάκια θα γευτούμε φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα και το οποίο αποτελεί τη βάση του μενού. Φυσικά, υπάρχουν και θαλασσινά με τη φιλοσοφία τα πάντα να είναι φρέσκα, αλλά να είναι όμως και εκλεκτά. Αξίζει να δοκιμάσετε και το φρέσκο καλαμάρι για το οποίο όλοι, και όχι αδίκως, μιλούν με ενθουσιασμό.
Άγιος Μηνάς, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 097097