Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης
Ο Διόνυσος ως μυθολογική οντότητα «δεν είναι μήτε παιδί ούτε άντρας, αλλά αιώνιος έφηβος, καταλαμβάνοντας μια θέση ανάμεσα στα δύο». Με αυτήν τη μορφή, αντιπροσωπεύει «το πνεύμα της ενέργειας και της μεταμορφωτικής δύναμης του παιχνιδιού», γεμάτο πονηριά, εξαπάτηση και στρατηγικές που υποδεικνύουν είτε τη θεϊκή σοφία ή το αρχέτυπο του Κατεργάρη, παρόν σε όλες σχεδόν τις μυθολογίες του κόσμου. Στην ελληνική μυθολογία, ο Διόνυσος γεννιέται από τον μηρό του πατέρα του, στη Θήβα, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια, και παραδίδεται σε δώδεκα νύμφες ή υδάτινα πνεύματα, τις Υάδες, οι οποίες γίνονται τροφοί του θεϊκού παιδιού.
Στη Βοιωτική Γη, μια περιοχή με παράδοση στην καλλιέργεια αμπέλου, και τη Θήβα, την πόλη του Κάδμου και της Σεμέλης, μητέρας του Διονύσου, θεού του οίνου και της ευωχίας, ανακαλύπτουμε έναν καινούριο δρόμο του κρασιού. Σε μια ζώνη που αποτελεί συνδετικό κρίκο του αρχαιολογικού παρελθόντος με το παρόν, σε έναν τόπο όπου τα μυστικά της αμπελουργικής τέχνης διδάσκονται από γενεά σε γενεά, οι οινοπαραγωγοί της Βοιωτίας δημιουργούν μοναδικά σε γεύση και άρωμα κρασιά που ξεχωρίζουν, μην υστερώντας σε τίποτα από τα υπόλοιπα ζηλευτά κρασιά της ελληνικής γης.
Στην Κοιλάδα των Μουσών, κάτω από τον ίσκιο του Ελικώνα βρίσκεται μία ξεχωριστή αμπελοοινική ζώνη. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, τον επικό ποιητή από την Άσκρη, εκεί χόρευαν και τραγουδούσαν οι εννέα μούσες. «Πολύκαρπος» ή «πολυστάφυλος» ήταν η Άσκρη για τον Ησίοδο, και τα οινοποιεία της περιοχής έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν με τον καλύτερο τρόπο τα λόγια του ποιητή. Το Μούχταρο είναι ποικιλία, οποία καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περιοχή της Βοιωτίας. Τα σχετικά πρόσφατα δείγματα οινοποίησής της δείχνουν πως μπορεί να δώσει κρασιά με ξεχωριστή ιδιοσυγκρασία και φινέτσα, και μάλιστα με αρκετά καλές δυνατότητες παλαίωσης. Χαρακτηριστικό τους είναι το πυκνό βυσσινί χρώμα, τα περίπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων, αλλά και μπαχαρικών και βοτάνων, όπως επίσης και οι κοφτερές τους οξύτητες και οι καλής ποιότητας τανίνες τους. Το Μούχταρο είναι μια ποικιλία με έντονο χαρακτήρα και χαμηλή παραγωγικότητα που έκανε τους αμπελουργούς τα τελευταία χρόνια, όταν τους δόθηκε μια ευκαιρία, να την καλλιεργήσουν και να παράγουν έναν οίνο με ξεχωριστή γεύση καραμέλας και μόκας. Η διάσωση της ποικιλίας οφείλεται αρχικά στην οικογένεια Ζαχαρία και στη συνέχεια στην οικογένεια Σαμαρτζή, αμφότερες από το χωριό Άσκρη, που από τη δεκαετία του ’90 ξεκίνησαν να την οινοποιούν, με αξιόλογα αποτελέσματα χρόνο με τον χρόνο.
Ο οινοτουρισμός σε αυτόν το μεγάλο αμπελώνα της Βοιωτίας είναι αξιόλογος, καθώς διάσπαρτο από αρχαίες θέσεις είναι το νοτιοανατολικό τμήμα της Βοιωτίας (αρχαία Θήβα, Καβείριο, Ακραιφνία, ακρόπολη του Γλα, Χαιρώνεια, Αλίαρτος, Ορχομενός, Θίσβη, Θεσπιές, Εύτρηση, Δαύλεια) προσφέροντας την περιπέτεια και την αναζήτηση της συγκεκριμένης οινικής κουλτούρας. Είναι άλλωστε η περιοχή στην οποία ο Ησίοδος καταγράφει το βίβλινο οίνο. Ο επισκέπτης θα δει επίσης το μεσαιωνικό κάστρο της Λιβαδειάς, το μοναστήρι του Όσιου Λουκά, το αρχαιολογικό μουσείο Θήβας, το αρχαιολογικό μουσείο Σχηματαρίου και το αρχαιολογικό μουσείο Χαιρώνειας, ενώ ως προορισμός η ορεινή Αράχοβα ξεχωρίζει με τις αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές.
Στο Φεστιβάλ Οίνου Θήβας, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δρόμοι του κρασιού ξανασυναντήθηκαν, με 15 τοπικές οινοπαραγωγές επιχειρήσεις που εξέθεσαν τα προϊόντα τους και οι οποίες δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από άλλων περιοχών της χώρας μας. Το ταξίδι των Οινοποιείων της Θήβας ξεκίνησε με αυτόν το θεσμό που στόχο έχει την ανάδειξη και προώθηση του κρασιού και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του οίνου της περιοχής της Θήβας.
Η οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η ανάγκη στήριξης των οινοπαραγωγών και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην τομέα του εμπορίου, αλλά και η επιχειρηματική προσέγγιση της αμπελουργικής και οινικής δραστηριότητας από όλα αυτά τα αξιοπρόσεκτα Οινοποιεία της Θήβας, μπορούν να αποδώσουν καρπούς και το κρασί να γίνει σημείο αναφοράς στην πατρίδα του Διονύσου.