Τα Φυγοπούλια

Τα Φυγοπούλια Ή μια συγκινητική ιστορία για την υποδοχή των προσφύγων στα σχολεία

Από το Μπλέ Λεμόνι Κείμενο: Φανή Κεχαγιά Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια Σειρά: Φραουλίτσα 5 – 6 ετών Εκδόσεις: Ψυχογιός “Αληθινά το εύχομαι. Έστω και με ένα αποδημητικό πουλί να γίνεις φίλος,…

Από το Μπλέ Λεμόνι

Κείμενο: Φανή Κεχαγιά
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Σειρά: Φραουλίτσα 5 – 6 ετών
Εκδόσεις: Ψυχογιός

“Αληθινά το εύχομαι. Έστω και με ένα αποδημητικό πουλί να γίνεις φίλος, θα είναι ένας καινούργιος φίλος. Πολύ χαίρομαι για σένα”.

Ο μικρός γύρισε σπίτι πολύ πεινασμένος και προβληματισμένος από το σχολείο. Ήρθαν νέα πουλιά στην τάξη, τα “φυγοπούλια”. Αυτά τα πουλιά δε μιλούν την ίδια γλώσσα με τον μικρό και δε μπορούν να διηγηθούν τις ιστορίες τους, οι οποίες ενδεχομένως να είναι πολύ λυπητερές και να τον στενοχωρήσουν.

Η μαμά όμως θέλει να μάθει για τα νέα πουλιά. Καθησυχάζει το μικρό πουλί της και του εξηγεί ότι όλα τα συναισθήματα είναι καλοδεχούμενα. Του εξηγεί ότι κανένα πουλί δεν θέλει πραγματικά να φύγει από το σπίτι του, κανένα πουλί δε θέλει να χωριστεί από τους γονείς του, αλλά κάθε πουλί μπορεί μια μέρα να χάσει το σπίτι του, όσο υπάρχουν αρπακτικά πουλιά στον κόσμο.

Μια αλληγορική ιστορία μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας στις σχολικές τάξεις, ξεδιπλώνεται με μαεστρία και μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση σ’ αυτό το βιβλιαράκι. Περικλείει θέματα προσφυγιάς, αποδοχής, αλλά και διαχείρισης και βίωσης των συναισθημάτων σε όλο τους το φάσμα. Αποτελεί ένα μικρός οδηγός αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων τόσο από τα παιδιά, όσο και από τους γονείς, οι οποίοι οφείλουν πρώτοι να ενθαρρύνουν την ενσυναίσθηση και την αποδοχή στην ψυχή των παιδιών τους.

Η εικονογράφηση είναι εκπληκτική, ζωγραφίζοντας τοπία και καταστάσεις που υποστηρίζουν ισάξια το κείμενο.

Θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο, πιο επίκαιρο από ποτέ μετά το δύσκολο αγώνα των παιδιών προσφύγων να ενταχθούν στις σχολικές τάξεις, δεν πρέπει να λείπει από καμιά οικιακή και σχολική βιβλιοθήκη!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top