Τα Φλιτζανοκεϊκάκια είναι το ζαχαροπλαστείο του γλυκού ονείρου και του παιδικού παραμυθιού. Είναι όμως και ένα εργαστήριο στο οποίο μια ομάδα καταθέτει κάθε μέρα την ψυχή της, ώστε όλοι εμείς να γευόμαστε γλυκές απολαύσεις, πασπαλισμένες με μπόλικη ονειρόσκονη.
Η Μαρία Αικατερίνη Θέμελη, ο Βασίλης Τσοράπας, η Μαρία Κλώτσου και ο Λάζαρος Νεοφώτιστος συνιστούν μια περιζήτητη και δυναμική ομάδα, στα χέρια και το μυαλό της οποίας δημιουργούνται όλα αυτά τα περίτεχνα γλυκά και οι τούρτες που με ευφάνταστο τρόπο μας παρουσιάζουν τα Φλιτζανοκεϊκάκια και έχουν κατακτήσει τις καρδιές μας.
Το μυθικό αυτό Team, οι άνθρωποι και Pastry Chef του ζαχαροπλαστείου, μας παρουσιάζονται, μας περιγράφουν το πώς η ζαχαροπλαστική συνέπεσε με το μονοπάτι της ζωής τους, τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη δουλειά για την εξέλιξή τους, το πώς οραματίζονται το μέλλον τους, αλλά και αναζητώντας στο τέλος με αρκετή ενδοσκόπηση αυτήν τη σημαντική ειδοποιό διαφορά που έχει κάνει τα Φλιτζανοκεϊκάκια να σχεδιάζουν, στην πόλη της Χαλκίδας, με μια πρωτοποριακή ακολουθία τις γλυκές δημιουργίες τους.
Μαρία Αικατερίνη Θέμελη
Η Μαρία Αικατερίνη Θέμελη ψυχή και δημιουργός της ιδέας από την οποία προήλθαν τα Φλιτζανοκεϊκάκια μας παρουσιάζεται: «Το 2004 αποφοίτησα από την Pansik Scuola di Moda με τον τίτλο του stylista. Καλλιτεχνική φλέβα από μικρή με ταλέντο στη ζωγραφική και τα καλλιτεχνικά. Η μοίρα όμως με οδήγησε σε άλλους δρόμους δημιουργίας και από το 2012 έως το 2014 σπούδασα στο ΙΕΚ PRAXIS τεχνικός μαγειρικής τέχνης και παράλληλα ταχύρυθμο ζαχαροπλαστικής. Έχω εργαστεί σε αρκετά εστιατόρια, και όχι μόνο, στο χώρο της εστίασης όπως Sabbia, Pelagos, Raki n Roll, Zefiros Café Bar και Bonjour, όμως μια επίσκεψη σε μια έκθεση ζαχαροπλαστικής ήταν αρκετή για να μου κλέψει την καρδιά και να σηματοδοτήσει τη μέχρι τώρα πορεία της καριέρας μου, τη στιγμή δηλαδή που τυχαία έπεσα σε ένα εκθεσιακό περίπτερο που αφορούσε τα κέικ, τη διακόσμηση και γενικά τη χρήση της ζαχαρόπαστας».
Για την εξέλιξή της πορείας της μας σημειώνει: «Για εμένα Ζαχαροπλαστική και Ζαχαροτεχνία πάνε μαζί. Εάν δεν ξέρεις από την αρχή πως θα δημιουργήσεις ένα γλυκό και πως θα το παρουσιάσεις, το ένα από μόνο του δεν αρκεί. Έχω κάνει σε όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλά σεμινάρια, τόσο μόνη μου, όσο και με συναδέλφους μου. Η γνώση είναι εξέλιξη, καθώς όσο το κυνηγάς δεν βαλτώνεις, το μυαλό δουλεύει συνέχεια με αποτέλεσμα να μην στερεύεις σε ιδέες».
Τα Φλιτζανοκεϊκάκια ως ζαχαροπλαστείο σημαίνουν πολλά και η Μαρία Αικατερίνη μας το εξηγεί: «Είμαι η μαμά του. Το έφτιαξα μέσα στο μυαλό μου, σκέφτηκα πολύ πριν του δώσω όνομα. Ήθελα μια λέξη ελληνική, δεν ήθελα να αντιγράψω κανένα μαγαζί, ούτε ήθελα να φέρει την επωνυμία μου, ήθελα κάτι μαγικό, κάτι παιδικό, κάτι που για τον καθένα που το επισκέπτεται να νιώθει μέρος του. Τα Φλιτζανοκεϊκάκια ανήκουν σε όλους που έχουν θαμμένο μέσα τους το παιδί που θέλει να παίξει, να φάει γλυκά, να γελάσει, να κάνει σκανταλιές. Είναι ο χώρος για τα παιδιά. Κάνουμε γλυκά για τα παιδιά στο μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών. Το βλέμμα, το χαμόγελο και η ικανοποίηση των παιδιών πρωτίστως, αλλά και των γονέων ακολούθως, είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή αλλά και πηγή έμπνευσης για να δημιουργούμε».
Όσο για τα σχέδια και τις φιλοδοξίες της για το μέλλον, παραμένει συνειδητά προσγειωμένη στο πλάνο της: «Δεν κάνουμε τόσο μεγάλα σχέδια. Ονειρεύομαι ανθρώπους να έχουν τα ίδια όνειρα με μένα, ίδιες φιλοδοξίες, ίδια αγάπη και μεράκι, να είμαστε σαν οικογένεια δεμένη, να κρατάμε αξίες και ιδανικά ώστε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Εκτός από τα σύνηθες και τα κλισέ, της ειρήνης, της αγάπης, της φροντίδας, του νοιαξίματος, της αλληλεγγύης και της ταπεινότητας, ονειρεύομαι έναν μεγαλύτερο χώρο για τα Φλιτζανοκεϊκάκια, έναν χώρο που θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα και να χαρίσει μοναδικές στιγμές στον κόσμο. Φιλοδοξώ τα Φλιτζανοκεϊκάκια να γίνουν brand και να τον προσεγγίσουν νέοι και νέες που θέλουν να δουλέψουν, προσφέροντας ευχαρίστηση και χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους».
Βασίλης Τσοράπας
Ο Βασίλης Τσοράπας, ονειροπόλος, παθιασμένος με τη δουλειά του και συνοδοιπόρος στο ταξίδι που έχουν διαγράψει τα Φλιτζανοκεϊκάκια φωτογραφίζει τη ζαχαροπλαστική ως αληθινή έμπνευση για την ίδια τη ζωή του: «Η ζαχαροπλαστική προέκυψε από τη σύζυγό μου, Μαρία Αικατερίνη, από το πάθος της και το μεράκι της για το γλυκό. Έχω σχέση με την εστίαση, είμαι μάγειρας και κάποια στιγμή μου ζήτησε να φτιάξουμε τα Φλιτζανοκεϊκάκια και είπα ας δοκιμάσουμε. Έχοντας εργαστεί και σε κουζίνες μαγειρικής και σε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, πλέον έχω καταλάβει ότι η ειδικότητα που με αντιπροσωπεύει δεν έχει περίτεχνους τίτλους, είμαι απλά ένας εραστής των γεύσεων».
Ο Βασίλης μας εξηγεί αυτό που αντικατοπτρίζουν τα Φλιτζανοκεϊκάκια: «Είναι σχέση ζωής, είναι το τρίτο μου παιδί, που το βλέπω να μεγαλώνει σιγά σιγά και αυτό που βγάζω και μου αρέσει είναι η επαφή με το παιδί μέσα από το γλυκό, έχει χρώματα, αισθήσεις, μυρωδιές και πολύ δημιουργικό κόπο. Είναι μια δουλειά που μόνο αν την αγαπάς πολύ μπορείς να την κάνεις. Στα Φλιτζανοκεϊκάκια δεν κάνουμε απλή ζαχαροπλαστική, εστιάζουμε στη δημιουργία και την εμφάνιση, όπως και στο να υπάρχει μια καλή σχέση ανάμεσα σε εμφάνιση και γεύση. Τα Φλιτζανοκεϊκάκια είναι ένα παραμύθι με αρχή, μέση, μα όπως φαίνεται από την αγάπη του κόσμου χωρίς τέλος».
Φυσικά μπορεί με κάτι να ξεφύγει από την καθημερινότητα: «Δυστυχώς και ευτυχώς αφού μεγαλώνω τρία παιδιά δεν υπάρχει χρόνος για χόμπι, αλλά η μόνη στιγμή της ημέρας που με γεμίζει παραπάνω και με κάνει να ξεφεύγω από την πίεση της ημέρας είναι ότι θα γυρίσω σπίτι το βράδυ και θα κάτσω να μαγειρέψω. Μου αρέσουν οι βόλτες με τις μηχανές και το ψάρεμα στη Χιλιαδού με τον πατέρα μου».
Μαρία Κλώτσου
Η Μαρία Κλώτσου, νέα, όμορφη, φιλόδοξη και με αταλάντευτη αισιοδοξία μας εξηγεί πως η ζαχαροπλαστική μπήκε στη ζωή της: «Στην ηλικία των 16 έβλεπα εκπομπές με τον Στέλιο Παρλιάρο και βλέποντάς τον να φτιάχνει γλυκά, ήταν κάτι το οποίο με χαλάρωνε και μου δημιούργησε τα ερεθίσματα να φτιάξω κι εγώ γλυκά. Ξεκίνησα να πειραματίζομαι στο σπίτι και αποφάσισα να το σπουδάσω στο ΙΕΚ PRAXIS, τεχνικός αρτοποιίας ζαχαροπλαστικής, κάνοντας την πρακτική μου αρχικά στο Luis Zante Beach και την άλλη μισή στο Alexandra Mimikou life sweetener».
Η Μαρία εκφράζεται με πάθος για τη σημασία του περιβάλλοντός που εργάζεται: «Τα Φλιτζανοκεϊκάκια έχουν σημαντική και συναισθηματική αξία για εμένα, διότι είναι το μέρος που έμαθα και αγάπησα τη ζαχαροπλαστική και τη ζαχαρόπαστα και δουλεύοντας 4 χρόνια έχω δεθεί με τους ανθρώπους με τους οποίους περνάω ώρες μαζί και εύχομαι να μεγαλώσουμε κι άλλο με ένα δεύτερο Φλιτζανοκεϊκάκι».
Εκτός από τα γλυκά η ζωή της συμπεριλαμβάνει και πολλή τρυφερότητα: «Έχω απίστευτη αγάπη για τα ζώα, προσπαθώ να ταΐζω όσο πιο πολλά ζωάκια γίνεται κι έχω αδυναμία στις γάτες».
Λάζαρος Νεοφώτιστος
Ο Λάζαρος Νεοφώτιστος, αθλητικός, πειθαρχημένος και αθεράπευτα ρομαντικός μας περιγράφει το σταυροδρόμι που η ζαχαροπλαστική χάραξε στη ζωή του: «Μου άρεσε από μικρός και επειδή ασχολούμουν με τον καλλιτεχνικό χώρο, με τον χορό, σπούδαζα δύο χρόνια στη Λυρική, έκανα κλασικό χορό. Η σύνδεση με τη ζαχαροπλαστική είναι το καλλιτεχνικό στοιχείο. Είμαι απόφοιτος τεχνικός αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής από το ΙΕΚ PRAXIS».
Τα Φλιτζανοκεϊκάκια έχουν ιδιαίτερη αξία στη ζωή του Λάζαρου: «Πλέον είναι ένας χώρος που με έχει βοηθήσει να ξεδιπλώσω την αγάπη μου για το επάγγελμα και να εξελιχθώ. Ο Βασίλης και η Μαρία Αικατερίνη, οι δημιουργοί που έφτιαξαν τα Φλιτζανοκεϊκάκια, με έχουν εμπιστευτεί, μου έχουν δώσει χώρο να δημιουργώ πράγματα και για αυτό τον λόγο τους ευχαριστώ».
Ως ζαχαροπλάστης – ζαχαροτέχνης φαντάζεται ένα μέλλον ευοίωνο για τον ίδιο: «Θα ήθελα να εξελίξω την τέχνη της ζαχαροπλαστικής και τη ζαχαροτεχνία και να φτάσω σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο». Εκτός από τα γλυκά είναι γεμάτος δραστηριότητες: «Δουλεύω part time ως fitness instructor και διδάσκω αερόβιο χορό καθώς είμαι τυχερός που το χόμπι μου το έχω κάνει επάγγελμα».
Τελικά σε τι διαφέρουν τα Φλιτζανοκεϊκάκια;
Αυτό το διερευνητικό ερώτημα καλεί προς απάντηση. Τα Φλιτζανοκεϊκάκια δημιουργούν, στέκονται, εμπνέονται με τρόπο εντελώς διαφορετικό, ενώ μας προτείνουν πράγματα που δεν γίνονται πουθενά αλλού στην πόλη.
Για τον Βασίλη το διαφορετικό έχει απλή εξήγηση: «Τα Φλιτζανοκεϊκάκια διαφοροποιούνται γιατί εκτός από ζαχαροπλαστείο είναι ένα εργαστήρι τέχνης κι έμπνευσης, δεν υπάρχουν κανόνες, και όλο αυτό αποτυπώνεται και στις δημιουργίες μας». Η Μαρία ερμηνεύει το μη σύνηθες στα Φλιτζανοκεϊκάκια: «Θεωρώ ότι διαφέρουν στο γευστικό κι εμφανισιακό κομμάτι και στο γεγονός ότι αυτό που σκέφτεται ένας άνθρωπος, η ιδέα δηλαδή που θα έχει κάποιος για μια τούρτα, θα γίνει πραγματικότητα». Ο Λάζαρος καταθέτει τη δική του γνώμη: «Μας διαφοροποιεί η όρεξη για δημιουργία και πρωτοτυπία και η απεριόριστη φαντασία του team όπως και η σύνδεση και το δέσιμο που έχουμε ως ομάδα».
Τα Φλιτζανοκεϊκάκια για τη Μαρία Αικατερίνη είναι όντως μοναδικά: «Βασιζόμαστε στο πάθος, την αγάπη και την τεράστια επιμονή όλης της ομάδας. Επιμένουμε ό,τι φτιάχνουμε να είναι άρτιο, να είναι καθαρό, να έχει λεπτομέρειες για να ξεχωρίζει. Δεν χανόμαστε στο βωμό της παραγωγής, εξάλλου δεν είμαστε εργοστάσιο. Η δουλειά αυτή απαιτεί πολύ χρόνο, δεξιοτεχνία, σπιρτάδα και θέληση. Για αυτό ξεχωρίζουμε».
Τα Φλιτζανοκεϊκάκια και η ομάδα τους μας έκαναν μια κατάθεση πνεύματος και ψυχής που εκφράζει τη χημεία, τη διασύνδεση και τη μοναδικότητα της συνεργατικότητάς τους. Το συμπέρασμα όμως είναι ότι στο εργαστήριό τους παρασκευάζονται ιδέες και όνειρα, που ξεκινούν από τα παιδιά και καταλήγουν στους μεγάλους, για να περιγράψουν το δικό μας παραμύθι, στο οποίο εμείς διαμορφώνουμε την πλοκή και το τέλος, την ίδια στιγμή που τα Φλιτζανοκεϊκάκια θα το στολίσουν, θα το επεξεργαστούν και θα το φτιάξουν σίγουρα πολύ, πολύ γλυκό.
“Τα Φλιτζανοκεϊκάκια”
Φίλωνος 11, Χαλκίδα – Τηλ. 2221 312934
Facebook: Τα..φλιτζανοκεΐκάκια – Instagram: ta_flitzanokeikakia