Το έθιμο της βασιλόπιτας, όπως και άλλα του Δωδεκαημέρου, το οποίο περιλαμβάνει Χριστούγεννα και Θεοφάνεια, ανάγεται στα ρωμαϊκά «Σατουρνάλια», που αποτελούν συνέχεια των Ελληνικών «Κρονίων». Κατά τη διάρκειά τους προσφέρονταν ως δώρα καρποί και πλακούντες (πίτες) μέσα σε χρυσά φύλλα. Μπορεί να σχετιστεί και με τον εορταστικό άρτο της ελληνικής αρχαιότητας, που προσφερόταν στους θεούς, ιδίως στα «Θαλύσια» και τα «Θαργήλια».
Υπάρχουν και ιδιαίτερες παραδόσεις, λόγιας προέλευσης, όπως η σχετική με τον Άγιο Βασίλειο, η οποία παραπέμπει και στη χριστιανική θρησκεία. Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισάρεια, ο τότε Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους. Οι φοβισμένοι κάτοικοι ακολουθώντας την προτροπή του Αγίου μάζεψαν ό,τι πολύτιμο είχαν και βγήκαν με το δεσπότη τους να προϋπαντήσουν τον έπαρχο. Ο Άγιος Βασίλειος με την πειθώ του και την εμφάνισή του έπεισε τον έπαρχο να μην πάρει τα τιμαλφή τον κατοίκων. Έτσι ανέκυψε το πρόβλημα της επιστροφής των δώρων στους ιδιοκτήτες τους. Ο Άγιος σκέφτηκε και προέτρεψε τους κατοίκους να παρασκευάσουν μικρές πίτες και έβαλε μέσα σε κάθε μια ένα αντικείμενο. Με θαυματουργό τρόπο καθένας πήρε ό,τι είχε προσφέρει.
Από τότε στη γιορτή του Αγίου τηρείται το πατροπαράδοτο έθιμο να φτιάχνουμε πίτες και βάζουμε μέσα νομίσματα. Το μοίρασμα της πίτας γίνεται για το καλό της χρονιάς, για την καλή τύχη του σπιτιού και για την ευλογία του Αγίου Βασιλείου. Η βασιλόπιτα κόβεται και μοιράζεται τη νύχτα της παραμονής του νέου χρόνου ή ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
Έτσι ο νοικοκύρης του σπιτιού ακολουθεί το εθιμικό τελετουργικό και τη σταυρώνει, την κόβει και μοιράζει τα κομμάτια της πίτας στα μέλη της οικογένειάς του και στους φιλοξενούμενους, ενώ ιδιαίτερα κομμάτια ξεχωρίζονται για το Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, το σπίτι και τους ξενιτεμένους της οικογένειας.
Το GHETTO Magazine λατρεύει τα έθιμα και για αυτό επισκέφτηκε φούρνους και ζαχαροπλαστεία, συγκέντρωσε τις καλύτερες βασιλόπιτες από τη Νέα Αρτάκη, το Βασιλικό και τη Χαλκίδα και παρουσιάζει έναν ενημερωμένο οδηγό για το απίθανο αυτό γλυκό με μυστικές συνταγές, μοντέρνες εκφάνσεις και πατροπαράδοτες παρουσιάσεις, που όμοιός του δεν έχει ξαναγίνει.
Η πιο νόστιμη βασιλόπιτα της πόλης βρίσκεται στο Φούρνο Μπαλτά με ιστορία από το 1919. Συνιστά εγγύηση για το γιορτινό τραπέζι. Πληροφορίες θα βρείτε και στο site www.baltasbakery.gr
Στα καταστήματα Bonjour μπορεί κανείς να βρει 15 διαφορετικές βασιλόπιτες, όλες φτιαγμένες με αγνά υλικά και μεράκι. Μερικές από τις προτάσεις του Bonjour είναι Βασιλόπιτα με 0% ζάχαρη, Βασιλόπιτα με red velvet και λευκή σοκολάτα, Βασιλόπιτα τσουρέκι Bonjour, Βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς και άχνη, Βασιλόπιτα με κομμάτια σοκολάτας και επικάλυψη σοκολάτας. Εδώ και 10 χρόνια τα καταστήματα Bonjour είναι συνώνυμα με την ποιότητα και τη μοναδική γεύση της βασιλόπιτας που προσφέρουν.
Η βασιλόπιτα στο Βέλλιο έχει μια μοναδική ιστορία που κρατά εδώ και 30 χρόνια. Η μοσχομυρωδάτη βασιλόπιτα στο Βέλλιο έχει τη μυστική συνταγή που βασίζεται στο καρύδι, ενώ η επικάλυψη είναι με λευκή σοκολάτα, ή με σοκολάτα γάλακτος. Στο Βέλλιο θα βρούμε την πεντανόστιμη βασιλόπιτά του στην απόλυτα προσιτή τιμή των 12 ευρώ το κιλό.
Οι πιο λαχταριστές βασιλόπιτες είναι στο Βούργια και φέτος έχει ετοιμάσει 3 διαφορετικές εκδοχές με cream cake και πορτοκάλι, με αμύγδαλο και με καρύδι. Οι επικαλύψεις τους ποικίλουν και είναι κλασική με άχνη ζάχαρη, σοκολάτα μαύρη, σοκολάτα γάλακτος και σοκολάτα λευκή. Επίσης αξίζει να αναζητήσετε στο Βούργια τις αφράτες και μυρωδάτες τσουρεκένιες βασιλόπιτες με την πολίτικη συνταγή.
Κάθε χρόνο στο Βασιλικό το Εκλαίρ φτιάχνει βασιλόπιτα με την ίδια συνταγή που κρατάει περισσότερο από 25 χρόνια και η οποία φυσικά είναι μυστική αλλά έχει τα ίδια αγνά υλικά. Η γέμιση είναι με καρύδι και η γεύση πορτοκάλι και έχει επικάλυψη σοκολάτα λευκή ή γάλακτος συναρπάζοντας τους ουρανίσκους μας. Το Εκλαίρ από το 1986 μας γλυκαίνει και μας εύχεται καλή χρόνια και πολλή υγεία σε όλο τον κόσμο.
25 Χρόνια αγνά, αγνά στ ’αλήθεια, με αληθινά αγνά και φυσικά υλικά. Η Βασιλόπιτα 2024 και φέτος στο δικό μας Ζυμαράκι.
Ο Ξυλόφουρνος Βασιλείου φτιάχνει χειροποίητη αυθεντική βασιλόπιτα με αγνά υλικά, καθώς χρησιμοποιεί βούτυρο γάλακτος, χωριάτικα αυγά, ξύσμα πορτοκαλιού για μοναδική γεύση. Η βασιλόπιτα βγαίνει με επικάλυψη λευκή σοκολάτα και επιλογές σε επικάλυψη bueno ή lila pause. Ο Ξυλόφουρνος Βασιλείου ομορφαίνει τις πρωτοχρονιάτικες στιγμές μας εδώ και 20 χρόνια και μας προσφέρει βασιλόπιτα με 12 ευρώ το κομμάτι.
Σταθμός
Στο Σταθμό της Γεύσης, η γεύση είναι δεδομένη. Οι φρεσκοφουρνισμένες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές του είναι γνωστές σε όλους. Τώρα τις γιορτές, άξιζε να θυμηθούμε τη λαχταριστή βασιλόπιτα με γεύση πορτοκάλι ή καρύδι, πασπαλισμένη με χιονάτη άχνη ζάχαρη ή με επικάλυψη λευκής ή σκούρας σοκολάτας. Και βέβαια μην ξεχάσετε τα γευστικά Panettone παραγωγής τους. Ο Σταθμός της Γεύσης εύχεται Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.
Μια συνταγή βασιλόπιτας 32 χρόνων με αγνά υλικά χωρίς συντηρητικά όπως ακριβώς είναι και το μότο του φούρνου του Τσαμπάση, όλα χειροποίητα παρασκευασμένα στο εργαστήριο. Η γεύση είναι κέικ βανίλια με άρωμα πορτοκάλι και η οποία βγαίνει κλασική με άχνη, επικάλυψη καραμέλα, ή Bueno, ή Lila Pause, όπως και λευκή και μαύρη σοκολάτα. Ο φούρνος του Τσαμπάση βγάζει και βασιλόπιτα τσουρέκι και μας γλυκαίνει με αυθεντική ποιότητα και προϊόντα φτιαγμένα αποκλειστικά στο χέρι.
Φούρνος Από Το Σιτάρι Στο Ψωμί
Παραδοσιακή συνταγή με φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια, βούτυρο, ζάχαρη, ούζο, αλεύρι, ξύσμα πορτοκαλιού και κατά παραγγελία ξηροί καρποί της αρεσκείας των πελατών. Το υστερόγραφο του Φούρνου Από το Σιτάρι Στο Ψωμί, επισημαίνει ότι η συνταγή αυτή χρησιμοποιείται μόνο μια φορά το χρόνο για παραγωγή βασιλόπιτας και μόνο. Επιπλέον γίνεται παραδοσιακή παρουσίαση μόνο με ζάχαρη άχνη για να γεύεται ο ουρανίσκος τα φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούνται.