Σύσκεψη βόρεια Εύβοια σχέδιο ανασυγκρότησης

Σύσκεψη για τη βόρεια Εύβοια – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο ανασυγκρότησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έγινε η επίσημη παράδοση της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού (masterplan) για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας και η…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έγινε η επίσημη παράδοση της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού (masterplan) για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας και η συμβολική εκκίνηση της φάσης της υλοποίησης όλων των έργων και των δράσεων του προγράμματος.

Το στρατηγικό σχέδιο παρουσίασε στον πρωθυπουργό, στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα μέλη της υποεπιτροπής «Εύβοια Μετά», η οποία αναλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος, ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας Σταύρος Μπένος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο σχέδιο αυτό συνδυάστηκε μια πολύ τολμηρή ματιά για το πώς μπορούμε να φανταστούμε τη βόρεια Εύβοια, με τις αναζητήσεις των ίδιων των κατοίκων. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε εν κενώ, είναι πράγματι εντυπωσιακό το βάθος της διαβούλευσης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει και τους ίδιους τους κατοίκους να είναι σήμερα πιο αισιόδοξοι πως αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο. Η δική μας δουλειά τώρα -και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε- είναι να σιγουρευτούμε ότι θα παρακολουθούμε, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, την υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Αλλά μας βοηθάτε πολύ διότι πια μεγάλο κομμάτι της δουλειάς και των ορόσημων έχουν ήδη μπει. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά κεντρικός σχεδιασμός. Προσεκτική μελέτη, χρονοδιαγράμματα, ορόσημα, χρηματοδοτικά εργαλεία, διαφάνεια, λογοδοσία. Από τη στιγμή που μιλάμε δημοσίως και παρουσιάζουμε δημοσίως ένα σχέδιο σημαίνει ότι εμείς είμαστε, εμείς, εσείς, είμαστε υπόλογοι έναντι των πολιτών, των άμεσα ενδιαφερόμενων για το πώς αυτό θα το εφαρμόσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε το κ. Μπένο σημειώνοντας ότι «δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας ως προς τη σπουδαία δουλειά την οποία έκανε».

«Ο νέος οδικός άξονας προϋπόθεση για να σπάσει η απομόνωση της Εύβοιας»

«Θα κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες ειδικά για τα μεγάλα έργα. Και αναφέρομαι πρωτίστως στον δρόμο, πολύ σύντομα, διότι, ό,τι και να λέμε, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ο δρόμος είναι εν προκειμένω αναγκαία και ικανή προϋπόθεση. Είναι τόσο σημαντικό έργο για να σπάσει η απομόνωση της Εύβοιας, που θα πρέπει να το προτάξουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Και φυσικά το δάσος όπου συνδέονται οι οριζόντιες δράσεις με τον ίδιο τον κύκλο της φύσης. Καταλαβαίνω ότι η φυσική αναγέννηση ενδεχομένως να ξεπερνάει και τις προσδοκίες μας. Χρειάζεται όμως βοήθεια, χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα. Και καθώς θα προχωράμε, έχουμε πλήρη αίσθηση ότι όλα αυτά έχουν μια έντονη αναπτυξιακή διάσταση. Ιδιωτικές επενδύσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες, εμβληματικά έργα όπως η Αιδηψός πραγματικά θα μπορούν να είναι ένα σημείο αναφοράς για όλη την Εύβοια. Και πάρα πολλά άλλα τα οποία παρουσιάζονται πολύ αναλυτικά. Θα μας επιτρέψουν κάποια στιγμή, πιστεύω, να κάνουμε τον απολογισμό και να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό το οποίο πετύχαμε μετά από μια μεγάλη καταστροφή» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε και τους δωρητές που χρηματοδότησαν με 8 εκατ. ευρώ όλες τις κρίσιμες μελέτες για την εκπόνηση του master plan.

«Εδώ, όπως θα δείτε, επιβάλλεται παντού η τριπλή αειφορία. Και βεβαίως το αξιακό περιβάλλον που ζούμε πια τόσο από τον πλανήτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η διπλή μετάβαση, η καινοτομία, και απευθύνομαι στους δημάρχους: Έβγαλα το άχτι μου με την πιο αγαπημένη μου αξιακή κατάκτηση της Ευρώπης για το κράτος και την αυτοδιοίκηση, που είναι η αρχή της επικουρικότητας. Δηλαδή τι λέει η αρχή της επικουρικότητας: ό,τι μπορούμε να το κάνουμε χαμηλά, το κάνουμε όσο γίνεται πιο χαμηλά. Όλο το πρόγραμμα λοιπόν διαπνέεται από αυτή την αρχή και έχουμε ένα σπουδαίο έργο για την αυτοδιοίκηση. Πέραν από τις ευθύνες τις κυβερνητικές, έχει ανατεθεί ένα μεγάλο κομμάτι των ευθυνών στους δήμους και στην περιφέρεια. Το όχημά μας για όλα αυτά ποιο είναι; Τα λέμε όλα αυτά, το θέμα είναι πώς τα κάνουμε. Το όχημα η Ευρώπη το έχει έτοιμο και, αν θέλετε τη γνώμη μου, θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πνευματικό κεκτημένο της Ευρώπης από την ίδρυσή της, είναι δηλαδή τα ολιστικά προγράμματα, οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις» σημείωσε ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας Σταύρος Μπένος.

Στην καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και τα μέλη της υποεπιτροπής «Εύβοια Μετά» αναφέρθηκαν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς και ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.

71 έργα και δράσεις

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με όχημα την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) σχεδιάστηκε ένα ολιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις πλευρές και τις ανάγκες του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που ονομάζεται «Εύβοια Μετά», υπηρετεί την τριπλή αειφορία (περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική) και εδράζεται στη διπλή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή) και την καινοτομία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 389,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά, 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2023. Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένους πόρους.

Η συνολική επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, με 300 εκατ. ευρώ για τις δράσεις ανακούφισης και άμεσης αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2021 και άλλα 390 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου “Εύβοια Μετά”.

Όλα τα έργα και οι δράσεις που επελέγησαν εκπληρώνουν τέσσερα βασικά κριτήρια:

  • πολιτικής αποδοχής,
  • πρότασης και αποδοχής από την τοπική κοινωνία,
  • χρονοδιαγράμματος,
  • ωρίμανσης και χρηματοδότησης από συγκεκριμένο χρηματοδοτικό φορέα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το τελικό μείγμα των έργων και των δράσεων προέκυψε ως προϊόν έντονης και βαθιάς διαβούλευσης, συνδυάζοντας στρατηγικές υποδομές, κορυφαίες μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις:

  • Κορυφαία υποδομή: ο νέος οδικός άξονας Ψαχνών – Στροφυλιάς, Στροφυλιάς – Ιστιαίας και οι πέντε κλάδοι του.
  • Κορυφαία μεταρρύθμιση: ο «Βιώσιμος Καθαρισμός» του Νέου Δάσους με την ίδρυση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ), που θα συνδυάζει την κοινωνική και την κυκλική οικονομία.
  • Κορυφαία επένδυση: η αναβάθμιση και η επαναλειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου της Αιδηψού.
  • Κορυφαία θεσμική παρέμβαση: η εκπόνηση και η έγκριση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας και Ιστιαίας – Αιδηψού.
  • Κορυφαία συμβολική και ανθρωποκεντρική παρέμβαση είναι η εξάπλωση τριών κρίσιμων δικτύων του κράτους (διοίκησης, Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), Υγείας και πρόνοιας) έως το τελευταίο σπίτι της βόρειας Εύβοιας.

Το master plan για την αναγέννηση της βόρειας Εύβοιας αποτελεί τη δεύτερη φάση μέριμνας για τη στήριξη της περιοχής, καθώς το συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης που έχουν γίνει πράξη, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσεις και χορηγήσεις πόρων, τις εντάξεις πιστώσεων και τις εγκρίσεις χρηματοδότησης, ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Αναμένεται μάλιστα να αυξηθεί όσο συνεχίζεται η πορεία υλοποίησης των μέτρων.

 

Πηγή: kathimerini.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top