Σαρακοστή πατροπαράδοτα σημαίνει νηστεία και μια διαφορετική γαστρονομική κουλτούρα, απόρροια ελληνικών παραδόσεων και προϊόντων του τόπου. Είναι η περίοδος που επιλέγουμε να αποβάλλουμε από τη διατροφή μας το κρέας, το αυγό και τα γαλακτοκομικά σε μια προσπάθεια αποτοξίνωσης, η οποία συνδέεται με υψηλό θρησκευτικό αίσθημα.
Τη σημερινή εποχή, όμως, η διατροφική συνήθεια του street food παντρεύεται με τη σαρακοστιανή γαστρονομία και δημιουργούν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που πρωτίστως ικανοποιεί τον καθένα και την καθεμία που αναζητά νηστίσιμες και vegan επιλογές στο καθημερινό φαγητό του δρόμου, σε ένα διάλλειμα από τη δουλειά ή στη βόλτα για shopping.
Πρωταγωνιστές στο σαρακοστιανό street φαγητό γνωστοί και άγνωστοι chef, οι οποίοι παίρνουν ελληνικά και ξενόφερτα υλικά, τα επαναπροσδιορίζουν στη μεσογειακή εκδοχή τους και δημιουργούν μενού με νηστίσιμες προτάσεις που σαγηνεύουν τους λάτρεις του εναλλακτικού φαγητού.
Σπανάκι, πράσο, κολοκύθι, μανιτάρια πλευρώτους, φαλάφελ, καλαμάρι, πάσης φύσεως λαχανικά και μαζί σως με τρούφα, νηστίσιμα τυριά, ταχίνι, μουστάρδα και ketchup ανακατεύονται δημιουργικά και παρουσιάζονται σε ένα μοναδικό σαρακοστιανό αποτέλεσμα που αποδεικνύει ότι το φαγητό του δρόμου μπορεί να συνδιαλεχθεί με την παραδοσιακή γαστρονομία της νηστείας.
Το GHETTO Magazine, ο απόλυτος οδηγός της Χαλκίδας, επέλεξε να αναδείξει το σαρακοστιανό street food, επισκέφθηκε 12 απίθανα μαγαζιά της πόλης, φωτογράφισε και φίλμαρε όλες τα ευφάνταστες συνταγές που απογειώνουν το φαγητό του δρόμου στη νηστίσιμη έκφανσή του και παρουσιάζει ένα super guide για μια πεντανόστιμη street Σαρακοστή.
Canadian Pizza
Το Canadian Pizza στην Περικλέους Σταύρου μαγειρεύει αληθινό street food εδώ και 12 χρόνια και είναι ευρέως γνωστό για τη χαρακτηριστική πίτσα σε ταψάκι, η οποία ευφραίνει κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Το περιβάλλον παραπέμπει στο ατόφιο handmade, καθώς εκεί όλες ο παρασκευές είναι χειροποίητες και φτιάχνονται με αγάπη και μεράκι από την αρχή ως το τέλος. Η vegan pizza με φυτικό τυρί, ελιές, φρέσκια ντομάτα, μανιτάρια και κρεμμύδι, αλλά και τη μοναδική ζύμη ξεχωρίζει στις νηστίσιμες προτάσεις, οι οποίες συμπληρώνονται με τη μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας, σκορδάκι, κρεμμύδι, φύλλο δάφνης και νηστίσιμο τυρί, επιλογές που συνομιλούν με ένα αυθεντικό σαρακοστιανό finger food. Για τους λάτρεις του παραδοσιακού φαγητού υπάρχει το πεϊνιρλί με νηστίσιμο τυρί και λαχανικά για να μας θυμίζει γεύσεις βγαλμένες από μια άλλη original εποχή.
Περικλέους Σταύρου 15, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 22192
Domino’s Pizza Χαλκίδας
Η γνωστή αλυσίδα Domino’s Pizza, με την ακαταμάχητη ιστορία της, υποδέχεται τη Σαρακοστή με συγκεκριμένες προτάσεις, πάντα με έμφαση στις ποιοτικότερες πρώτες ύλες και τις πιο προσεγμένες παρασκευές. Η σαρακοστιανή γαστρονομική κουλτούρα στην Domino’s ξεκινά με το ζυμαρικό napolitaine με σάλτσα από ολόφρεσκες ντομάτες, ενώ προαιρετικά συνοδεύεται από παρμεζάνα Reggiano και Grana Padano. Όλα τα λεφτά όμως είναι η Pizza Σαρακοστή με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια ντομάτα, φυτικό τυρί, λιαστές ντομάτες, ολόφρεσκα μανιτάρια και πιπεριά, μια πίτσα που κάνει τη νηστεία αληθινή απόλαυση.
Τζιαρντίνι 2, Χαλκίδα – Τηλ. 18318
La Fermata
Το La Fermata στα Αλάτσατα είναι γνωστό για τον χαρακτηριστικό φούρνο με ξύλα, αλλά και για την εκλεκτή κουζίνα του στην οποία βγαίνουν γεύσεις με άρωμα και πινελιές της Μεσογείου. Αυτό όμως που χρειάζεται να γίνει ευρέως γνωστό είναι η σαρακοστιανή του προσέγγιση με αυθεντικές πίτσες όπως η Μαρινάρα με διάφορα θαλασσινά, η Βετζετέριαν με λαχανικά, η Ναπολιτάνα με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, ελιές και κάππαρη και η Μιλανέζα με ελιές και καλαμπόκι, αλλά και ζυμαρικά που αποθεώνουν τη σαρακοστιανή διατροφική κουλούρα, όπως τα ζυμαρικά με πέστο βασιλικού, με λάδι και σκόρδο, τα Βετζετέριαν με λαχανικά, η pasta σε γεύση Μαρινάρα με θαλασσινά, η pasta Πουτανέσκα με κάππαρη, ελιές και σκόρδο, αλλά και η Χωριάτικη επιλογή με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και πράσινη πιπεριά. Όσο για τα ριζότα, σε ταξιδεύουν με βάρκα την απόλυτη γεύση και από τα οποία ξεχωρίζουν το ριζότο Μαρινάρα με θαλασσινά, το ριζότο Vino με κρεμμυδάκι και ντοματίνια, αλλά και το Φιρένζε με μανιτάρια και πιπεριά Φλωρίνης.
Ληλαντίων 217, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 22996 / 22210 37600
La Figlia Greca
Ένα ολόκληρο μενού αφιερωμένο στα νηστίσιμα της Σαρακοστής θα βρούμε στη μοναδική πιτσαρία La Figlia Greca, απέναντι από την Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας, η οποία ψήνει και μαγειρεύει με πυλώνα την ιταλική κουζίνα. Η πίτσα vegetariana με λαχανικά και φυτικό τυρί και η πίτσα χωριάτικη με ελληνικά υλικά συνιστούν την αφρόκρεμα του σαρακοστιανού καταλόγου. Επίσης ριζότο λαχανικών, σπαγγέτι γαρίδες, burger vegan με φυτικό burger και σως vegan μαγιονέζα sweet chilly, burger vegan με λαχανικά και αβοκάντο, μανιτάρια σωτέ, spring rolls, σαλάτα La Greca και σαλάτα ρόκα ντοματίνια, αλλά και σκορδόψωμο και onion rings, συνιστούν τη μεγάλη ποικιλία των νηστίσιμων επιλογών στο La Figlia Greca.
Καλογεροπούλου 13, Χαλκίδα – Τηλέφωνο: 2221 060945
Fresh Food & Coffee
Στο Fresh Food & Coffee παίρνουν τη νηστεία στα σοβαρά και με πυλώνα την εξαιρετική γαστρονομική τους κουλτούρα παραδίδουν μαθήματα γεύσης. Το απόλυτο hit είναι το vegan burger με φρέσκα μανιτάρια, νηστίσιμο τυρί, νηστίσιμη μαγιονέζα και σως τρούφας, ενώ τα σπάει το burger με μπιφτέκι λαχανικών σως πέστο και λιαστή ντομάτα. Γαστριμαργική επιλογή συνιστούν τα αυθεντικά φαλάφελ σε μερίδα ή σε τορτίγια με ντοματίνια, δυόσμο και σως γιαουρτιού, αλλά και το μεγαλεπήβολο πιάτο με πλευρώτους μανιτάρια που συνοδεύεται με ντιπ νηστίσιμης μαγιονέζας με τρούφα μανιταριών. Μαζί με όλα αυτά χτυπάμε και έναν espresso της Hausbrandt, ένα εκλεκτό χαρμάνι που απογειώνεται από τους barista του Fresh.
Φριζή 1 & Παπαναστασίου, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 77654
Kantina Park
Στο Πάρκο του Λαού υπάρχει το Kantina Park, ένα αυθεντικό στέκι street food, το οποίο επαναπροσδιορίζει το φαγητό του δρόμου και το παρουσιάζει στην καλύτερη εκδοχή του. Η Σαρακοστή γίνεται γευστικά πλουσιότερη καθώς στο Kantina Park μας φτιάχνουν σάντουιτς μανιταριών σε μοναδικό φουρνίσιο ψωμάκι, με φρέσκα μανιτάρια πλευρώτους, χειροποίητη σως παντζαριού ή μουστάρδας, αλλά και φαλάφελ τυλιγμένο σε αραβική πίτα και σως παντζαριού ή την άπαιχτη σως ταχίνι. Αν θέλετε φαγητό σε πιάτο η γαστριμαργική πρόταση στο Kantina Park περιλαμβάνει μερίδα πλευρώτους μανιταριών ή και μερίδα φαλάφελ με σως και σαλάτα, έτσι για να νηστέψουμε υγιεινά και νόστιμα.
Κιαπέκου 1 (Πάρκο Λαού), Χαλκίδα – Τηλ. 22210 84605
Presto
Στη Χαϊνά, το Presto εντυπωσιάζει με τις ακριβοθώρητες νοστιμιές του, και τη Σαρακοστή, ευφραίνοντας κάθε ουρανίσκο. Ξεκινάμε με την τραγανή μανιταρόπιτα και την στριφτή σπανακόπιτα και καταλήγουμε στην εκλεκτή πατατόπιτα. Μοναδικές είναι και οι μπουκίτσες ταψιού στο Presto με πεντανόστιμες επιλογές σε καλοκυθόπιτα, πρασόπιτα και σπανακόπιτα, μικρές δόσεις απόλαυσης οι οποίες συνιστούν ένα ακαταμάχητο finger food. Και φυσικά όλα αυτά συντροφιά με τον άπαιχτο espresso της Portioli να ανεβάζει τα vibes της ημέρας.
Λεωφ. Χαϊνά 86, Χαλκίδα – Τηλ. 2221027777
Άρχοντας
Στον Άρχοντα η Σαρακοστή είναι άκρως αρχοντική για αυτό μας προτείνει γευστικές επιλογές για να φάμε ακόμα καλύτερα, νηστεύοντας παράλληλα. Το sandwich με κολοκυθοκεφτέδες ανοίγει την αυλαία του σαρακοστιανού μενού, ενώ το Burger με καλαμάρι ξεχωρίζει καθώς εμπεριέχει νόστιμο καλαμάρι, μαρούλι, κρεμμύδι και μια σως ketchup που είναι ανεπανάληπτη. Στη λίστα με τα σαρακοστιανά, ναυαρχίδα είναι το vegan burger λαχανικών, η πίτα club καλαμάρι, αλλά και πολλές σφολιάτες, όπως σπανακόπιτα, πατατόπιτα και μανιταρόπιτα που μοσχοβολούν φρεσκάδα. Ο espresso της 1886 Bonomi στον Άρχοντα κρίνεται απαραίτητος μετά από κάθε νηστίσιμο γεύμα, όπως και το συνοδευτικό του το super κουλούρι με ταχίνι για το οποίο μιλάνε όλοι.
Πάροδος Ορέστη Μακρή, Χαλκίδα – Τηλ. 2221060971
Γουρουνάκι Souvlakerie
Στο Γουρουνάκι, στη γραφική Πλατεία του Κόκκινου Σπιτιού και του Σπιτιού με τα Αγάλματα, το σαρακοστιανό φαγητό στο χέρι έχει μια επεξεργασία που συνδυάζει το κλασικό με τη μοντέρνα πινελιά ενός αναγνωρισμένου chef. Η τορτίγια φαλάφελ με λαχανικά και σως ταχίνι παραπέμπει σε γεύσεις και εικόνες της Ανατολής, ενώ η πίτα με διαλεχτά λαχανικά, πιπεριές, μελιτζάνα, πιπεριά, κολοκύθι και μους φέτας αναδύει τα αρώματα της ελληνικής εξοχής. Τα μανιτάρια πλευρώτους στο Γουρουνάκι επαναπροσδιορίζονται και παρουσιάζονται σε πίτα με σως τρούφας, iceberg, λιαστή ντομάτα και πατάτες. Στο Γουρουνάκι τρώμε αυτά τα μοναδικά σαρακοστιανά street πιάτα σε μια επιβλητική και πανέμορφη σάλα με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ευβοϊκού.
Τζιαρντίνι 12 & Μιαούλη, Χαλκίδα – Τηλ. 2221080007
Γρηγόρης Χαλκίδας
Στον Γρηγόρη της Χαλκίδας, δίπλα στο Μέγαρο των Δικαστηρίων, η Σαρακοστή κάνει γευστικό πάρτυ με αμέτρητες επιλογές. Μπορούμε να ζητήσουμε vegan cappuccino ζεστό ή κρύο με γάλα αμυγδάλου, βρώμης, σόγιας ή καρύδας και να βάλουμε δίπλα γλυκένιες νοστιμιές που αποπλανούν, όπως κουλούρι με χαρούπι και ταχίνι, παραδοσιακό λουκουμά, κουλουράκια κανέλας, cookies με βρώμη και μέλι, αλλά και cookies με βρώμη και ταχίνι κακάο ή το νηστίσιμο μπουγατσάκι κρέμα. Σαρακοστιανό lunch break στον Γρηγόρη κάνουμε με vegan τυρόπιτα κουρού, αλμυρή χωριάτικη κολοκυθόπιτα, χειροποίητες σπανακόπιτες και μανιταρόπιτες, την παραδοσιακή πατατόπιτα, το χωριάτικο σπανακοπιτάκι τρίγωνο, την τορτίγια φαλάφελ και χούμους, τη σαρακοστιανή λευκή μπαγκέτα, το τοστ με φυστικοβούτυρο και μπανάνα, αλλά και τη vegan σαλάτα με τρίχρωμη κινόα. Μαζί με όλα αυτά ξεδιψάμε με τους φυσικούς χυμούς του Γρηγόρη με εκείνον με στυμμένο πορτοκάλι και ρόδι να εντυπωσιάζει.
Ελ. Βενιζέλου 3, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 81960
Ο Κούλης
Στον Κούλη το Σαρακοστιανό street food έχει μεγάλη ιστορία καθώς ήταν ένα από τα πρώτα μαγαζιά της Χαλκίδας που παρουσίασε νηστίσιμο μενού. Στο απόγειο των επιλογών ξεχωρίζουν το μπιφτέκι καλαμάρι και το κεμπάπ θαλασσινών, τα οποία φτιάχνουν χειροποίητα μόνοι τους με μια μυστική συνταγή που αναντίρρητα είναι απολαυστική. Επίσης το μπιφτέκι λαχανικών του Κούλη είναι ζυμωμένο με φρέσκα λαχανικά και συνιστά λουκούλλεια απόλαυση. Αυτά τα μοναδικά προϊόντα, μας τα παρουσιάζουν σε πίτα ή σε μερίδα προσδίδοντας μια γαστριμαργική νότα στη Σαρακοστή μας. Το παναρισμένο καλαμάρι αποτελεί μια εξέχουσα πρόταση μυρίζει θάλασσα και μας ταξιδεύει γευστικά και σαρακοστιανά.
25ης Μαρτίου & Αντωνίου Νίκα, Χαλκίδα – Τηλ. 2221085967
Ψηστήρι
Το Ψηστήρι, με την πανοραμική θέα στην Παλαιά Γέφυρα της Χαλκίδας ψήνει μαγικές σαρακοστιανές συνταγές που εκφράζουν την πεμπτουσία ενός ψαγμένου street food. Οι νοστιμιές ατελείωτες με το παναρισμένο καλαμάρι σε πίτα και νηστίσιμη μαγιονέζα, την παναρισμένη γαρίδα σε πίτα με γλυκιά σάλτσα, τα λιβανέζικα κεφτεδάκια φαλάφελ σκέτα ή σε πίτα με σως ταχίνι και σως γιαουρτιού, να πρωταγωνιστούν σε ένα μενού που απογειώνει την γαστρονομική κουλτούρα της Σαρακοστής. Αλλά και το μπιφτέκι λαχανικών με σως μουστάρδας, τα μανιτάρια πλευρώτους με σως μπαλσάμικου, όλα μερίδα ή σε τορτίγια, το burger λαχανικών ή τα stick λαχανικών σε πίτα, αποδεικνύουν περίτρανα ότι η Σαρακοστή εκφράζεται με μοναδική γαστριμαργική άποψη στο Ψηστήρι.
Βουδούρη 8, Χαλκίδα – Τηλ. 2221075556