μουσείο Prado Μαδρίτης λουλούδια Μπρύγκελ
Photo: Museo del Prado

Στο μουσείο Prado της Μαδρίτης ο επισκέπτης μπορεί να μυρίσει τα λουλούδια σε πίνακα του Μπρύγκελ

Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, κοντοστέκονται κάθε χρόνο μπροστά από το τον πίνακα του Γιαν Μπρύγκελ του Πρεσβύτερου «Η Αίσθηση της Όσφρησης» για να θαυμάσουν την ολάνθιστη φύση γύρω από τη γυμνή γυναίκα και το μικρό παιδί. Τώρα, το Prado καλεί τους επισκέπτες τους να σταθούν και να μυρίσουν τα λουλούδια – …

Στο μουσείο Prado της Μαδρίτης ο επισκέπτης μπορεί να μυρίσει τα λουλούδια σε πίνακα του Μπρύγκελ Διαβάστε Περισσότερα »

Εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, κοντοστέκονται κάθε χρόνο μπροστά από το τον πίνακα του Γιαν Μπρύγκελ του Πρεσβύτερου «Η Αίσθηση της Όσφρησης» για να θαυμάσουν την ολάνθιστη φύση γύρω από τη γυμνή γυναίκα και το μικρό παιδί.

Τώρα, το Prado καλεί τους επισκέπτες τους να σταθούν και να μυρίσουν τα λουλούδια – κυριολεκτικά.

Η ζωηρή φύση του Φλαμανδού ζωγράφου εξήψε τη φαντασία του Αλεχάνδρο Βεργκάρα, του επικεφαλής επιμελητή φλαμανδικής και βορειοευρωπαϊκής τέχνης του μουσείου, που στο πλαίσιο μιας μοναδικής οσφρητικής εμπειρίας, ενέταξε στη νέα έκθεση «The Essence of a Painting» που άνοιξε στις 4 Απριλίου και τη μυρωδιά των λουλουδιών.

Μαζί με τη μεγάλη ισπανική αρωματοποιία Puig, ο Βεργκάρα και ο κορυφαίος αρωματοποιός Γκρεγκόριο Σόλα, επέλεξαν δέκα λουλούδια από το έργο του 17ου αιώνα -όπως γιασεμιά, τριαντάφυλλα, άνθη πορτοκαλιάς, γαρύφαλλα, ασφόδελους, ίριδες, ακόμη και μια συκιά- ζωντανεύοντας τη μυρωδιά τους. Και, μάλιστα, σε μια περίοδο που η αίσθηση της όσφρησης επιστρέφει στην καθημερινότητα, μετά από τον «εξοβελισμό» της λόγω απομόνωσης και Covid.

Ο Βεργκάρα λέει πως αποφάσισε να ενσωματώσει το στοιχείο της όσφρησης στη συνολική αυτή εμπειρία απόλαυσης, αφότου διάβασε μια επιστολή μεταξύ του Μπρύγκελ και ενός από τους μαικήνες του, τον Ιταλό καρδινάλιο Φεντερίκο Μπορομέο. Στην επιστολή ο Μπορομπέο παραδέχεται πως όταν θαυμάζει τα λουλούδια του Μπρύγκελ το χειμώνα, ένιωθε πως μπορούσε να μυρίσει την ευωδιά τους.

«Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι συζητούσαν για τους πίνακες ήταν μέσω της αναφοράς τους στην πραγματικότητα» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως ήθελε να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ των αισθήσεων.

«Είχα την αίσθηση πως ο κόσμος δεν έδινε επαρκή προσοχή στον Μπρύγκελ. Η προσοχή του στη λεπτομέρεια, συχνά μικροσκοπική, υποδηλώνει μιαν έντονη ευαισθησία στις πέντε αισθήσεις. Αυτό που πραγματικά προσπάθησα να κάνω ήταν να επιστήσω την προσοχή στο αίσθημα χαράς που μου προκαλούν αυτά τα έργα, ευελπιστώντας πως κι άλλοι θα δουν και θα οσμιστούν το ίδιο» καταλήγει.

Η έκθεση βασίζεται στην ιδέα της σειράς έργων «Πέντε Αισθήσεις» που δημιούργησε ο Μπρύγκελ μεταξύ 1617 και 1618 στην Αμβέρσα μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ο οποίος ζωγράφισε τις αλληγορικές φιγούρες.

Η έκθεση «The Essence of a Painting—An Olfactory Exhibition» (Η Ουσία Ενός Πίνακα-Μια Οσφρητική Έκθεση) που βασίζεται στην ιδέα της σειράς έργων «Πέντε Αισθήσεις» που δημιούργησε ο Μπρύγκελ μεταξύ 1617 και 1618 στην Αμβέρσα μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, ο οποίος ζωγράφισε τις αλληγορικές φιγούρες- θα βρίσκεται στο Πράδο έως τις 3 Ιουλίου.

 

Πηγή: lifo.gr

Photo: Museo del Prado

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top