Ο Αύγουστους είναι ο μήνας των διακοπών. Οι διακοπές τον 15 Αύγουστο θέλουν χαλάρωση, παραλία, θάλασσα, να ξαπλώσουμε πάνω στην πετσέτα θαλάσσης μας με τις ώρες. Και ποιος μας συντροφεύει καλύτερα πάνω στην πετσέτα θαλάσσης μας στην παραλία, αν όχι τα βιβλία; Η παραλία και τα βιβλία πάνε “πακέτο” κάθε καλοκαίρι.
Κι εμείς, με την πολύτιμη βοήθεια του Βιβλιοπωλείου Ίαμβος σας προτείνουμε 5 βιβλία Χαλκιδέων συγγραφέων για την παραλία, για να διαβάζεις ανάμεσα στις βουτιές σου και την χαλάρωση του Αυγούστου.
Στα κύματα της τάξης και της θάλασσας – Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος
Το βιβλίο εκδόθηκε το 2021 από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας. Περιέχει οχτώ διηγήματα, με ζωντανές, γεμάτες χιούμορ και αυτοσαρκασμό περιγραφές, του γνωστού (τόσα χρόνια διαμένοντα και λογιζόμενου πλέον ως) Χαλκιδαίου φιλόλογου-συγγραφέα και σπουδαιότερου μελετητή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου.
Οχτώ διηγήματα δημοσιευμένα σε διάφορα περιοδικά, τα έξι από αυτά στη «Νέα Εστία», όλα τους με ετερώνυμο (Νίκος Τριανταφυλλόπουλος ή Νίκος Γριπονησιώτης ή Ευριπίδης Νεγρεπόντης ή Ν.Μ. Τσουρές (από το οικογενειακό δέντρο της μητέρας του). Που συμπληρώνονται από την εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια
Από τα διηγήματα αυτά, τα μεν της πρώτης περιόδου αφορούν τις σπουδές και τα γράμματα και τα άλλα είναι της θάλασσας. Ως εκ τούτου, «στα κύματα της τάξης και της θάλασσας». Ίδιες φουρτούνες και στη μία και στην άλλη, αν και σήμερα η τάξη είναι πιο φουρτουνιασμένη από κάθε άγρια θάλασσα…
Όλα τα διηγήματα στηρίζονται στην πραγματικότητα. Κάποια αποδίδονται με ακρίβεια και άλλα «κουβάρι αξεμπέρδευτο με ονειροφαντασίες»: «Γαμπρός στο Βαρβάκειο» / «Αλέξανδρος ακεσώδυνος ή Επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη» / «Αύγουστος» / «Αεί γ’ αχείς, ή θάνατος στη Φιλοσοφική» / «Ιχθυοπτερυγιοφόφο» / «Ελάφια στο ναυτικό ή κάταγμα από τζαρτζάρισμα» / «Στον πάγκο του Ναυτοδικείου»
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια του Θανάτου – Κυριάκος Χαρίτος
Κι αν ο θάνατος χτυπάει οκτάωρο;
Κι αν έχει προβλήματα στη δουλειά;
Κι αν περιμένει αργίες, λαχταρά προαγωγές, τρέμει απολύσεις;
Κι αν γυρίζει σπίτι κουρασμένος μονάχα με την ελπίδα ενός ήσυχου Σαββατοκύριακου;
Παλινδρομώντας μεταξύ σοβαρότητας και γκροτέσκου, επιστημονισμού και ιδεοληψίας, ποίησης και γλωσσικής αμηχανίας η Μικρή Εγκυκλοπαίδεια του Θανάτου τολμά να αναρωτηθεί. Επιχειρεί να απαντήσει.
Ένα λογοτεχνικό φυτολόγιο του τέλους. Μια διασκεδαστική γεμάτη απορίες «θανατολόγηση». Ένα γλωσσικό εκθετήριο γεμάτο διαφορετικά πορτρέτα του ίδιου προσώπου.
Η Ατμομηχανή του χρόνου – Πέτρος Χριστούλιας
Ο Άλκης και η Φωτεινή, δύο αδέλφια που ζουν σε μια μικρή παραλιακή πόλη, αποφασίζουν να παρακολουθήσουν έναν μυστηριώδη κύριο μέχρι τον παλιό σταθμό. Εκεί θα ξεκινήσει η φανταστική τους περιπέτεια, που θα τα οδηγήσει πίσω στον χρόνο.
Χαμένα σε μια προηγούμενη εποχή της ίδιας τους της πόλης, ανακαλύπτουν τη μαγεία του παράξενου μέρους όπου ζουν και αποκτούν κάποιους απρόσμενους φίλους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Το Μυστικό του Ίκαρου – Μαίρη Κωστάκη
Ένα αγόρι, ο Ίκαρος, που παράκουσε τις εντολές του πατέρα του. Ένα κορίτσι, η Έλλη, που ακολούθησε στη θυσία τον αδερφό της, και ο γιος του Νηρέα, που φυλακίστηκε σε ένα κοχύλι. Η Μοίρα είχε ορίσει γι’ αυτούς σκληρό και άδικο τέλος.
Τι έχει συμβεί όμως; Ποια είναι η αλήθεια; Πώς θα μπλεχτούν οι ζωές τους; Τι είναι αυτό που ορίζει πραγματικά τη μοίρα των ανθρώπων;
Ένα διαφορετικό ταξίδι στην ελληνική μυθολογία. Ένα ταξίδι στην παιδική αθωότητα, εκεί που μόνο η φιλία και η αγάπη έχουν αξία και μπορούν να κάνουν θαύματα.
Το Όλο και το λίγο – Ίρις Σαμαρτζή
Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για τα μεγέθη τα στοιχεία, τα θεμέλια του κόσμου; Πώς εξηγείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις; Όλα αυτά που μας ξεπερνούν και που τα ξεπερνάμε;
Ένα τραγούδι για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής. Μια ιστορία για εμάς και ό,τι μας ορίζει. Ένα βιβλίο για Όλο αυτό. Και το λίγο ακόμα.