Θήβα φαγητό μαγαζιά επιλογές

Στην ιστορική Θήβα για καλό φαγητό και νοστιμιές που εκπλήσσουν

Παράλληλα με την Ιστορία που συναρπάζει, το GHETTO δοκίμασε τοπικά πιάτα, επισκέφτηκε χώρους εστίασης και συγκέντρωσε 10 top επιλογές για food tourism στη μυθική και ιστορική Θήβα.

Αφιέρωμα Θήβα 2024 | Φαγητό | Ψώνια, Καφέ & Διασκέδαση|

 

Η Θήβα είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία την οποία ο κάθε ταξιδιώτης ανακαλύπτει κάθε φορά που την επισκέπτεται. Σε αυτό το αρχαιοελληνικό και λυρικό σκηνικό η Θήβα, με άξονα τις πλούσιες πρώτες ύλες της περιοχής και σε συνδυασμό με μοντέρνες πινελιές, εκπλήσσει τους food travelers με τις γαστρονομικές προτάσεις της, συνιστώντας έναν αυθεντικό προορισμό για καλό φαγητό.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_Mag

Ο μυθικός οικιστής της Θήβας ήταν ο Κάδμος, ο γιός του βασιλιά της Φοινίκης Αγήνορος, που ήρθε στην Ελλάδα αναζητώντας την αδελφή του Ευρώπη. Ύστερα από περιπλανήσεις έφθασε στη Θήβα, όπου ίδρυσε την Καδμεία, σύμφωνα με το δελφικό χρησμό. Αφού θανάτωσε το δράκοντα που φρουρούσε την Αρεία Κρήνη, έσπειρε τα δόντια του θηρίου και φύτρωσαν πάνοπλοι άνδρες, οι Σπαρτοί. Στο λαμπρό γάμο του Κάδμου με την Αρμονία, κόρη του Άρεως και της Αφροδίτης, προσήλθαν όλοι οι θεοί. 

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_Mag

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η λαμπρότερη εποχή στη μακρόχρονη ιστορία της πόλεως ήταν η Μυκηναϊκή. Αυτό φαίνεται από την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Θήβα στους μύθους, οι οποίοι αναφέρονται στα μυκηναϊκά χρόνια και από τα εντυπωσιακά μυκηναϊκά ευρήματα των ανασκαφών. Η σημασία της την εποχή εκείνη οφειλόταν κυρίως στην προνομιούχο θέση της, που της επέτρεπε να έχει τον έλεγχο στρατηγικών δρόμων, οι οποίοι ένωναν την Πελοπόννησο και την Αττική με τη βορειότερη Ελλάδα. Βρισκόταν επίσης στο κέντρο μιας εύφορης περιοχής, που της εξασφάλιζε άφθονο πλούτο, φαίνεται μάλιστα πως είχε αποκτήσει τόσο μεγάλη αίγλη και δύναμη, ώστε ήταν σε θέση να συναγωνίζεται το μεγαλύτερο κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού, τις Μυκήνες. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι οι δύο κυριότεροι μυθολογικοί κύκλοι της αρχαιότητας, που αποτέλεσαν το υλικό για τις μεγάλες δημιουργίες των τραγικών ποιητών, είναι ο θηβαϊκός και ο αργολικός (μυκηναϊκός). 

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_Mag

Στον τομέα των γραμμάτων η Βοιωτία έχει να επιδείξει, τον αρχαίο Έλληνα ποιητή, ραψωδό, συγγραφέα και μυθογράφο Ησίοδο και τρεις ακόμη προσωπικότητες. Τον μεγάλο λυρικό ποιητή Πίνδαρο, που γεννήθηκε στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. στις Κυνός Κεφαλές, κοντά στη Θήβα, και που ύμνησε στις περίφημες ωδές του τους νικητές των μεγάλων πανελλήνιων αγώνων. Την ποιήτρια Κόριννα, που η παράδοση αναφέρει ως ανταγωνίστρια του Πινδάρου. Επίσης, το μεγάλο βιογράφο και φιλόσοφο Πλούταρχο (46-120 μ.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που στα πιο γνωστά έργα του, τα «Ηθικά» και τους «Βίους Παραλλήλους», παρουσιάζει ως πρότυπα τις μεγάλες μορφές της αρχαιότητας.

Φωτογραφία: Πένη Θεοδοσίου / GHETTO_Mag

Παράλληλα με την Ιστορία που συναρπάζει, το GHETTO Magazine δοκίμασε τοπικά πιάτα, επισκέφτηκε χώρους εστίασης και συγκέντρωσε 10 top επιλογές για food tourism στη μυθική και ιστορική Θήβα.

 

Γιατί… ΕΠΡΕΠΕ

Το ολοκαίνουργιο μεζεδοπωλείο τσιπουράδικο «Γιατί… ΕΠΡΕΠΕ» μας ταξιδεύει γαστρονομικά, καθώς μεταφέρει γεύσεις από την Κρήτη, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τις συνοδεύει με κρασί από την Ήπειρο. Το φιλέτο προβατίνα είναι μια εκδοχή που απαραίτητα πρέπει να ζητήσετε, οι γίγαντες με καβουρμά εβρίτικο εντυπωσιάζουν τον ουρανίσκο, ενώ το κριθαρότο θαλασσινών και τα αυγά με πατάτες τηγανίτες και στάκα κρητική αποζημιώνουν τον ταξιδευτή της Θήβας. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους πολλά τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας μεγαλειώδη αποτελέσματα.

Σκουρτανιώτου 5, Θήβα – Τηλ. 2262 080550

 

Το Δημοτικόν

Το Δημοτικόν βρίσκεται στο χώρο της εστίασης 22 χρόνια και συνεχίζει να εκπέμπει την ίδια φιλοσοφία, δηλαδή πιάτα απλά και λιτά που αποπνέουν το μεγαλείο της απλότητας.  Η υπέροχη αρχιτεκτονική του νεοκλασικού κτηρίου με τις απόλυτες γραμμές χαρακτηρίζει το Δημοτικόν. Όλα φτιάχνονται και ψήνονται στα κάρβουνα, με τα premium κρέατα με τόμαχοκ, βουβαλίσιες μπριζόλες και T-Bone να απογειώνουν το μενού, το πραγματικά χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι και τη σαλάτα «το Δημοτικόν» με τα πολλά μυστικά να συμπληρώνουν τις επιλογές μας. Φυσικά αξεπέραστο παραμένει το παϊδάκι προβατίνα, σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, από ντόπια κρέατα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για αυτήν την προβατίνα που λιώνει στο στόμα.

Αντιγόνης 22, Θήβα – Τηλ. 2262 303480

 

Η Λαδόκολλα

Από το 2010 η Λαδόκολλα ξεχωρίζει στη Θήβα με θαλασσινούς μεζέδες, φρέσκα ψάρια και κρεατικά. Αφεθείτε στις προτάσεις της Λαδόκολλας από τις οποίες περίοπτη θέση στο μενού έχουν η καπνιστή πέστροφα, οι ουρές πεσκανδρίτσας που γίνονται ένα ευφάνταστο σαγανάκι και η μακαρονάδα του ψαρά, ενώ θα σας σαγηνέψουν οι γαστρονομικές επιλογές με τη γαρίδα που τη φτιάχνουν σαγανάκι με ντομάτα και φέτα, αλλά και σε μακαρονάδα. Στα κρεατικά θα απολαύσετε παϊδάκι αρνί, κοντοσούβλι μοσχάρι και μοναδικές ποικιλίες κρεατικών.

Επαμεινώνδα 105, Θήβα – Τηλ. 2262 028400

 

Μεζεδοπωλείο Το Μεράκι 

«Το Μεράκι» είναι ένα αληθινό μεζεδοπωλείο με εκλεκτά πιάτα που συνεπαίρνουν και events με live μουσική για να διασκεδάσουμε. Μας σερβίρει με αστείρευτο μεράκι, ευγένεια και γλυκό χαμόγελο παραδοσιακούς μεζέδες, συνομιλώντας με την αυθεντικότητα του παλιού και παρουσιάζοντάς το στη μοντέρνα εκδοχή του. Στην κουζίνα του ετοιμάζονται αυθεντικά, ζυμωμένα την ίδια στιγμή, παστουρμαδοπιτάκια, κεμπάπ γιαουρτλού με κιμά χειροποίητο που μυρίζει Ανατολή και ντάκος με αυθεντική φέτα, κάππαρη και ελιά. Συνιστά έναν γαστρονομικό προορισμό που έχει καταξιωθεί στην κουζίνα της Θήβας και χρειάζεται δίχως άλλο να μπει στην ατζέντα του ταξιδιού σας.

Επαμεινώνδα 51, Θήβα – Τηλ. 2262 303870

 

Ψαροταβέρνα Μπαρσάκης


Με ιστορία από το 2002, η ψαροταβέρνα Μπαρσάκης βρίσκεται στον καινούργιο της χώρο στη Θήβα. Σας περιμένει για όστρακα και φρέσκα ψάρια, ψημένα με μαεστρία στη σχάρα. Οπωσδήποτε χρειάζεται να δοκιμάσετε το λιαστό χταπόδι ψητό, τον πεντανόστιμο τσίρο λαδολέμονο και τη μυρωδάτη αυθεντική φάβα που φτιάχνεται με ντόπια φάβα της περιοχής. Η ψαροταβέρνα Μπαρσάκης στην κεντρική πλατεία της Θήβας αποτελεί μια σίγουρη επιλογή για ψαρομεζέδες και θαλασσινά.

Επαμεινώνδα, Μπελου Λουκα 103 – Τηλ. 2262 024796

 

Ψητοπωλείο – Ταβέρνα Μύλος 

Ο Μύλος είναι ένα από τα ιστορικότερα μαγαζιά της Θήβας και εκεί θα συναντήσετε τον Νίκο που αποτελεί την τέταρτη γενιά της οικογένειας. Ο Μύλος είναι ο απόλυτος προορισμός για αυθεντικό κρέας με ψητά, όπως το κοντοσούβλι χοιρινό και το κοτόπουλο σούβλας να πιστοποιούν την ανώτερη γεύση που υπόσχεται. Προκαλεί τους ουρανίσκους μας επίσης με το παϊδάκι προβατίνα και το αρνί παϊδάκι και τα πολλά ψητά της ώρας, ενώ υπάρχει με delivery από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 το βράδυ.

Αυλίδος 30, Θήβα – Τηλ. 2262 080066
 

 

Avantage

Το Avantage δεν είναι μόνο είναι το αυθεντικό γυράδικο της Θήβας με αληθινό χορταστικό παραδοσιακό γύρο που φτιάχνεται στο χέρι από τα καλύτερα ντόπια κρέατα της περιοχής, αλλά και το μαγαζί με καινούργια πιάτα όπως τα burgers και το κεμπάπ. Τα πάντα φτιάχνονται και ψήνονται απολύτως χειροποίητα με ιστορία από το 1980 και μια φιλοσοφία που παραμένει απαράλλακτη, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο γεύσης και  τοπικές πρώτες ύλες. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένας όμορφα διαμορφωμένος εσωτερικός χώρος που μπορεί κάποιος να καθίσει και να απολαύσει τα δείπνο του στο Avantage. Το Avantage είναι ιστορικά το πρώτο φαστφουντάδικο της Θήβας και διατηρεί τη φήμη του, πιστό στις αξίες του παραδοσιακού και του γευστικά προσεγμένου.

Πινδάρου 44, Θήβα – Τηλ. 2262 027456

 

Barbeque

Το Barbeque είναι ένα chic εστιατόριο με μια εσωτερική διακόσμηση στην οποία κυριαρχεί το μοτίβο του ξύλου και του πυρότουβλου στον τοίχο, τα μοντέρνα πολύφωτα και μια οροφή αληθινό γλυπτό, που όλα μαζί δημιουργούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Ανάμεσα σε burger, ζυμαρικά και μαγειρευτά μας προτείνουν τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα και το T-bone ωρίμανσης, το αυστραλέζικο burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, cheddar, bacon και σως piri piri, την καρμπονάρα με ολόφρεσκη κρέμα γάλακτος, μπέικον και μανιτάρια, αλλά και ένα μοσχαράκι κοκκινιστό που θυμίζει κουζίνα της μαμάς.

Μπελου Λουκα 86, Θήβα – Τηλ. 2262 089098

 

Déjà Vu

Το Déjà Vu είναι ένας πολύ όμορφος χώρος με vintage στοιχεία και παλαιά αντικείμενα, τα οποία διακοσμούν τον τοίχο και δημιουργεί ένα περιβάλλον που χτίζει έναν διακοσμητικό διάλογο μεταξύ του μοντέρνου και του κλασικού. Με μια κουζίνα με έντονες ιταλικές αναφορές στην οποία δεσπόζουν πίτσες, ζυμαρικά και σαλάτες, έχει σκοπό να ξεχωρίσει στη Θήβα. Αξίζει να δοκιμάσετε το φιλέτο ψαρονέφρι, τις πένες με σολομό, την πίτσα Déjà vu, το risotto με μανιτάρια, τα απίθανα burger και την ανάμεικτη ομώνυμη σαλάτα με κοτόπουλο και χουρμάδες, τα οποία κάνει και delivery. Στο κάτω μέρος υπάρχει ξεχωριστή αίθουσα για παιδικά πάρτυ και TV για ποδοσφαιρικά παιχνίδια.

Κύπρου, Θήβα – Τηλ. 2262 025211

 

Yam Yam The Food Spot

Yam Yam, σημαίνει χειροποίητο street food με τα αγνότερα και αυθεντικότερα υλικά. Η pizza γίνεται με ιταλική φιλοσοφία με ζύμη από ζυμάρι ωρίμανσης, η κρέπα είναι σπιτική και τα sandwiches φτιαγμένα παραδοσιακά στο χέρι. Είναι ένα street food μαγαζί με αναφορές σε εστιατόριο, που βασίζεται στη χειροποίητη παρασκευή από τα ψωμιά και τις σάλτσες μέχρι και το μπιφτέκι. Το απόλυτο πιάτο του Yam Yam είναι τα ζουμερό burger, με κρέατα που ψήνονται σε φούρνο με ξυλοκάρβουνα και φέρνουν γεύσεις που σε ταξιδεύουν. Τα burger που απογείωσαν τον ουρανίσκο μας και τα οποία συστήνουμε ανεπιφύλακτα είναι το φουρνιστό ταρτουφάτα με σάλτσα πατέ μανιταριών και λάδι τρούφας και το κλασικό αμερικάνικο New York cheeseburger με πίκλα, cheddar και ζουμερό μοσχαρίσιο μπιφτέκι.

Οιδίποδος 21, Θήβα – Τηλ. 2262 028773

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top