Χαλκίδα θρυλικό υποβρύχιο «Γλαύκος ΙΙΙ»

Στη Χαλκίδα το θρυλικό υποβρύχιο «Γλαύκος ΙΙΙ»

Ήταν το πρώτο παγκοσμίως συμβατικό υποβρύχιο τύπου 209/1100, και ήταν το πρώτο και ομώνυμο στη σειρά των τεσσάρων υποβρυχίων που διέθετε το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Στο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας έφθασε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024, ο πυργίσκος του θρυλικού υποβρυχίου «Γλαύκος ΙΙΙ», το μοναδικό διασωθέν μέρος του υποβρυχίου.

Το πλάτος του είναι 22 μέτρα, το ύψος του 8μ. και το βάρος του είναι 80 τόνων. Τα έξοδα της μεταφοράς του κατά το μεγαλύτερο μέρος καλύπτονται από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Θα τοποθετηθεί και θα παραμείνει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Το Γλαύκος ΙΙΙ το οποίο ταξίδεψε το 1974 μαζί με το «Νηρεύς», μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η απόβαση των Τούρκων στις ακτές της Κερύνειας, ανακλήθηκαν δύο φορές.

Λόγοι που δεν έχουν διευκρινισθεί μέχρι σήμερα, υποχρέωσαν τον κυβερνήτη του να διατάξει δυο φορές «κράτει» στις μηχανές του και να αντιστρέψει την πορεία του, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να πραγματοποιήσει σχεδόν ανενόχλητη την απόβαση και την κατάληψη μέρους της Κύπρου.

Παρ όλα αυτά υπήρξε ένα ηρωικό πολεμικό πλοίο που πήρε εντολή να υπερασπισθεί την τιμή, τα δίκαια και την αξιοπρέπεια τους Έθνους και η θέση του δικαιωματικά, ήταν για πάντα μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, δίπλα στο Θ/Κ «Αβέρωφ» και το Α/Τ «Βέλος».

Ήταν το πρώτο παγκοσμίως συμβατικό υποβρύχιο τύπου 209/1100, ήταν το πρώτο και ομώνυμο στη σειρά των τεσσάρων υποβρυχίων που διέθετε το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό. Παραγγέλθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση στα ναυπηγεία HDW του Κίελου της δυτικής Γερμανίας το Νοέμβριο του 1967. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1971 παρελήφθη στο Κίελο. Στις 6 Δεκεμβρίου 1971 κατέπλευσε στο ναύσταθμο Σαλαμίνας. Από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Αύγουστο του 1998 έλαβαν χώρα εργασίες εκσυγχρονισμού του στις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου Σαλαμίνος για την επιχειρησιακή και τεχνολογική του αναβάθμιση στις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου. Eίχε ύψος (άνευ ιστών) 11,38 μέτρα. Το Γλαύκος ΙΙΙ είναι το δεύτερο υποβρύχιο στην ιστορία του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού με αυτό το όνομα. Το Γλαύκος ΙΙ ήταν το πρώτο υποβρύχιο με χαρακτηριστικό αριθμό Υ-6 το οποίο έδρασε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Να σημειωθεί ότι ο πυργίσκος του υποβρυχίου που τοποθετήθηκε στη Χαλκίδα είναι το μόνο διασωθέν μέρος του. Το υπόλοιπο υποβρύχιο είχε την τύχη να περάσει από την πρέσα κάποιου διαλυτηρίου.

Εκ μέρους του Δήμου Χαλκιδέων, στην παραλαβή του υποβρυχίου παρευρέθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμητρα Σακελλαράκη.

«Είναι τιμή για τον Δήμο Χαλκιδέων που απέκτησε αυτό το ηρωικό πολεμικό πλοίο στο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας, ένα Μουσείο που σε 1 μόνο χρόνο λειτουργίας του έχει δεχτεί δεκάδες χιλιάδων επισκεπτών. Είμαστε περήφανοι που το όραμα της προηγούμενης Διοίκησης και η υλοποίηση από τη νέα Διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου έγινε πραγματικότητα, συμβάλλοντας στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας. Συγχαρητήρια σε όλους, όσοι συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.», ανέφερε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα.

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Scroll to Top