Χαλκίδα του 1970

Σπάνιο φιλμ με μια βόλτα στη Χαλκίδα του 1970 (video)

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου στη Χαλκίδα του Νομού Ευβοίας. Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν το 1963 σε σχεδίαση του Ευθ. Μαλάκη, με την αρωγή του Θ. Τάσιου. Στο βάθος μέσα από πυκνή βλάστηση προβάλει το κτίριο του Ο.Σ.Ε εγκαινιασμένο στις 6 Μαρτίου του 1904. Το κτίριο είναι πετρόκτιστο […]

Το φιλμ ανοίγει με πλάνα από την συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου στη Χαλκίδα του Νομού Ευβοίας.

Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν το 1963 σε σχεδίαση του Ευθ. Μαλάκη, με την αρωγή του Θ. Τάσιου. Στο βάθος μέσα από πυκνή βλάστηση προβάλει το κτίριο του Ο.Σ.Ε εγκαινιασμένο στις 6 Μαρτίου του 1904. Το κτίριο είναι πετρόκτιστο με έντονα στοιχεία νεοκλασικισμού, και σε ειδική προσθήκη το ρολόι που κοσμεί την κύρια πρόσοψη.

Στη συνέχεια του φιλμ ο φακός ακολουθεί επισκέπτες και ντόπιους καθώς απολαμβάνουν τον περίπατο τους στην πόλη, και ακολούθως περνάει από την ιχθυόσκαλα καταγράφοντας τα κτίρια στον λόφο της Κανήθου συναντώντας την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου και ζουμάρει πάνω της.

Ο φακός συνεχίζει την περιπλάνηση του στον Ευβοϊκό κόλπο, συναντά την πλατεία Μάλλιου και το κόκκινο αρχοντικό, ιδιοκτησίας πλέον του Δήμου Χαλκιδέων, περνώντας στην πορεία από το Μέγαρο Κότσικα ένα κτίριο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία μπαρόκ, έργο του Ποθητού Καμάρα. Το 1984 αγοράστηκε επί δημαρχίας Γιάννη Σπανού με σκοπό την ανακαίνιση και χρήση του ως δημαρχιακό μέγαρο, και το 1994 εγκαινιάζεται από τον τότε δήμαρχο Στέλιο Μαργαρίτη.

Πίσω από το δημαρχείο η χιονισμένη κορυφή του Μεγάλου βουνού. Στον Ευβοϊκό βαρκάδα, ο Αθανάσιος Σίμος που πουλά «Ελληνικά και Αγγλικά κασμίρια», και στον παραλιακό δρόμο η βοή μιας σύγχρονης πόλης όπου αμάξια και λεωφορεία κινούνται στον ίδιο δρόμο με τους τροχούς μιας άμαξας, για όποιον ζητά να ταξιδέψει στη Χαλκίδα και στον ρομαντισμό μια άλλης εποχής.

Δείτε το βίντεο:

Δημιουργός / Συλλογέας: Φιλίππου Μιχαήλ

Πηγή: Aylon Film Archives

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top