Σκύλος ανακοπή βαρελότα Ανάσταση

Σκύλος πέθανε από ανακοπή λόγω βαρελότων, το βράδυ της Ανάστασης

Τα βαρελότα που πέφτουν παραδοσιακά στην Ελλάδα κάθε Πάσχα και Πρωτοχρονιά είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνει μια θηλυκή σκυλίτσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, που τρομοκρατήθηκε από τον κρότο. Όπως αναφέρει σε…

Τα βαρελότα που πέφτουν παραδοσιακά στην Ελλάδα κάθε Πάσχα και Πρωτοχρονιά είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνει μια θηλυκή σκυλίτσα στη Νέα Φιλαδέλφεια, που τρομοκρατήθηκε από τον κρότο.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας, η καρδιά της τετράποδης Χαράς, όπως ήταν το όνομα του σκύλου, δεν άντεξε με αποτέλεσμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου να φύγει από τη ζωή τρομοκρατημένη από τα πυροτεχνήματα και τα βεγγαλικά.

Σύμφωνα με την σχετική ανάρτηση, η Χαρά είχε ζήσει ως αδέσποτο για κάποια χρόνια, στη συνέχεια όμως υιοθετήθηκε από οικογένεια, που της είχε δώσει όλη την αγάπη της.

Το συγκινητικό μήνυμα του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας για την Χαρά:

Κάθε χρόνο χάνονται δεκάδες ζώα από φόβο

«Το βράδυ μετά την Ανάσταση αρκετοί ήταν αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας προκειμένου να αναζητήσουν ζώα που χάθηκαν και δεν μπορούσαν να τα βρουν. Και αρκετοί από τους εθελοντές μας, εντόπισαν τρομοκρατημένα σκυλιά που δεν είχαν ξαναδεί στην περιοχή μας. Υπολογίζω πως επρόκειτο για σκυλιά που έφυγαν πανικόβλητα από τον τόπο που ζουν με άγνωστη κατεύθυνση», ανέφερε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, Κική Καραθανάση στο GRTimes.

«Παλιότερα θυμάμαι που είχαμε περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους, κάθε Πρωτοχρονιά και Ανάσταση αναγκαζόμασταν να τους κρεμάμε ταμπελάκια με τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να τα μαζέψουμε εάν χαθούν από τον θόρυβο των βαρελότων. Ακόμη πιο δύσκολα μάλιστα είναι για τα αδέσποτα που έχουν βρει οικογένειες, αλλά έχουν ζήσει αρκετά έξω για να θεωρήσουν ότι κάτι άσχημο μπορεί να τους συμβεί», προσθέτει.

Να σημειωθεί πως τα ζώα δεν ανταποκρίνονται όπως οι άνθρωποι σε έντονους κρότους και θορύβους, σαν αυτούς που προκαλούν τα βεγγαλικά.

Σύμφωνα με έρευνα, τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά συλλαμβάνουν ήχους μέχρι και 60.000 hz. To αντίστοιχο νούμερο για τους ανθρώπους φτάνει μόλις τα 20.000 hz, κάτι που εξηγεί σε απόλυτο βαθμό τον λόγο που τρομοκρατούνται πολλά ζώα το βράδυ της Ανάστασης.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί σχεδόν σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας το βράδυ της Ανάστασης. «Κάθε χρόνο, δεχόμαστε αιτήματα από οικογένειες που έχουν χάσει το κατοικίδιό τους, εξαιτίας του θορύβου που προκαλείται», λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας του Φιλοζωικού Σωματείου Πυλαίας Θεσσαλονίκης «Αγάπη», Ιζαμπέλα Μποτονάκη.

«Εμείς ως Σωματεία και Οργανώσεις προσπαθούμε να ενημερώσουμε εγκαίρως όσους διαθέτουν κατοικίδια, για το τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες καταστάσεις. Δυστυχώς όμως κάθε χρόνο δεχόμαστε τηλεφωνήματα για να αναζητήσουμε χαμένα σκυλάκια», συμπληρώνει.

Προκαλείται μετατραυματικό σοκ

Η Όλγα Λιάρα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, περιγράφει την κατάσταση ως «μετατραυματικό στρες».

«Τα ζώα περιέρχονται σε κατάσταση σοκ, νιώθουν σαν να βομβαρδίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις άλλα αφοδεύουν από τον τρόμο τους και άλλα αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητα. Και αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο για κατοικίδια. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα αδέσποτα που τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους και υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν από αυτοκίνητα. Σκεφτείτε τι συμβαίνει στα άγρια ζώα ή στα πτηνά που φτιάχνουν τις φωλιές τους στα δέντρα. Μιλάμε για καταστροφή», σημειώνει.

Σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, αναφέρει πως «μόνη λύση είναι να σταματήσει το έθιμο. Να σταματήσει και η Πολιτεία σε κάποιες περιπτώσεις να προμηθεύεται βεγγαλικά γι’ αυτούς τους σκοπούς. Να σταματήσουν και τα έθιμα στην επαρχία, όπου σημειώνονται ακόμη και πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτή τη γη. Υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που πρέπει να επιβιώσουν από ένα έθιμο που μόνο αρνητικές επιπτώσεις προκαλεί».

 

Πηγή: lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top