Save Your Hood: Μοναδική δράση στους υγροτόπους του Ευβοϊκού

Μια ιδιαίτερη, απαιτητική δράση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, σε Χαλκίδα, Αυλίδα, Ψαχνά και Ωρωπό 59 εθελοντές αφιέρωσαν όλη τη μέρα τους καθαρίζοντας συνεχόμενα μικρούς και πολυπαθείς υγρότοπους του Ευβοϊκού Κόλπου, σημαντικά κομμάτια του Δικτύου Υγροτόπων Νοτίου Ευβοϊκού. Πάνω από 23580 λίτρα απορριμμάτων, που αναλογούν σε πάνω απο 21 συνοικιακούς μεγάλους κάδους, συγκεντρώθηκαν στις […]

Μια ιδιαίτερη, απαιτητική δράση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, σε Χαλκίδα, Αυλίδα, Ψαχνά και Ωρωπό

59 εθελοντές αφιέρωσαν όλη τη μέρα τους καθαρίζοντας συνεχόμενα μικρούς και πολυπαθείς υγρότοπους του Ευβοϊκού Κόλπου, σημαντικά κομμάτια του Δικτύου Υγροτόπων Νοτίου Ευβοϊκού.

Πάνω από 23580 λίτρα απορριμμάτων, που αναλογούν σε πάνω απο 21 συνοικιακούς μεγάλους κάδους, συγκεντρώθηκαν στις Εκβολές του Ασωπού, στον Υγρότοπο Φάρου Αυλίδος, τον Υγρότοπο Ψαχνών και την Αλυκή Κοπανά, σε ένα μοναδικό σερί καθαρισμών από τους ίδιους ανθρώπους.

Πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια καφέ, σακούλες, αλιευτικός εξοπλισμός, νάιλον, καρέκλες, λάστιχα, παλιοί σωλήνες, πολυουρεθάνες και άλλα φερτά είδη απομακρύνθηκαν από τα σημεία αυτά, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε εκατοντάδες διαφορετικά είδη πτηνών, ζώων και εντόμων που φιλοξενεί ο τόπος, να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν.

Ταυτόχρονα με τη δράση, οι εθελοντές ενημερώθηκαν για την ιστορία και την σημαντικότητα των υγροτόπων αυτών και συζήτησαν για ουσιαστικές λύσεις στο διαρκές πρόβλημα της ρύπανσης τους.

Η ομάδα του Save Your Hood, μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φάρου Αυλίδος, τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Καλοχωρίου, το Αγρόκτημα “Σπύρος & Νικολέττα” έγιναν μια όμορφη παρέα με ένα κοινό σκοπό: Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Κάθε προσπάθεια, μικρή ή μεγάλη, μας οδηγεί σε ένα μέλλον λίγο πιο ελπιδοφόρο.

Οι Δήμοι Χαλκίδος και Ωρωπού συνέβαλαν στην έγκαιρη απομάκρυνση των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν.

Οι εθελοντές ευχαριστούν ιδιαίτερα την AVIS για τις απαραίτητες μετακινήσεις, απο υγρότοπο σε υγρότοπο, την ημέρα της δράσης και την Sanitas για την παροχή των σακουλών απορριμμάτων από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Περισσότερα για το Δίκτυο Μικρών Υγροτόπων Νοτίου Ευβοϊκού (κείμενο Plats Lats, Παναγιώτης Λατσούδης, Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος)

Μικροί παράκτιοι υγρότοποι πλαισιώνουν, κατά θέσεις, τον νότιο Ευβοϊκό, ιδιαίτερα προς τον εσωτερικό μυχό του. Εκτός από μικροί σήμερα είναι και συρρικνωμένοι εξαιτίας ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Διακρίνονται από ξεχωριστά και ασυνήθιστα στην ευρύτερη περιοχή γνωρίσματα που είναι άγνωστα στην ενδοχώρα. Ξεχωρίζουν για τα χαρακτηριστικά τους:

– Αλίπεδα με την ανθεκτική στην υψηλή αλατότητα, χαμηλή “αλοφυτική βλάστηση”.

– Μικρές λιμνοθάλασσες άμεσης ή έμμεσης επαφής με τη θάλασσα (“ανοιχτού” και “κλειστού” τύπου αντίστοιχα λιμνοθάλασσες).

– Ιλύπεδα της μεσοπαράλιας ζώνης (που πλημμυρίζουν περιοδικά εξαιτίας της παλίρροιας) με το συνήθως γυμνό από βλάστηση λεπτόκοκκο έδαφος.

– Καλαμιώνες και βουρλώνες, ιδανικά καταφύγια για αρκετά είδη πουλιών.

Οι μικροί παράκτιοι υγρότοποι του νότιου Ευβοϊκού σχηματίζουν ένα ενιαίο δίκτυο:

-Για τη διατήρηση εξειδικευμένων ειδών χλωρίδας και φυτοκοινοτήτων.

-Για τα υδρόβια, καλοβατικά και παρυδάτια πουλιά που μετακινούνται μεταξύ αυτών και τους χρησιμοποιούν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Οι μικροί παράκτιοι υγρότοποι του νότιου Ευβοϊκού είναι σημαντικοί:

– Για την αναπαραγωγή και διατήρηση απειλούμενων με εξαφάνιση αλλά και προστατευόμενων πουλιών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν ο Θαλασσοσφυριχτής Charadrius alexandrinus(τα μοναδικά σημεία της Αττικής και της κεντρικής Εύβοιας όπου αναπαράγεται το είδος), η Μικρογαλιάντρα Calandrella brachydactyla, ο Καλαμοκανάς Himantopus himantopus, η δυτική Κιτρινοσουσουράδα Motacilla flava feldegg, o Κοκκινοσκέλης Tringa totanus.

– Για τη διαχείμαση υδρόβιων πουλιών από τον βορρά της Ευρώπης. Ενδεικτικά: Αργυροπούλια Pluvialis squatarola, Λασποσκαλίδρες Calidris alpina, Τουρλίδες Numenius arquata, Ακτοκελάδες Anthus spinoletta, Σφυριχτάρια Anas(Mareca) penelope.

– Ως σταθμοί ανεφοδιασμού και ξεκούρασης μεταναστευτικών πουλιών που διανύουν τεράστιες αποστάσεις μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής. Η θέση των μικρών υγροτόπων στη νότια Ελλάδα είναι κρίσιμης σημασίας για όσα πουλιά έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο και δύσκολο πέρασμα πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και την έρημο Σαχάρα. Ενδεικτικά: Μαχητές Philomachus pugnax, Νανοσκαλίδρες Calidris minuta, Δρεπανοσκαλίδρες Calidris ferruginea, Σιγλίγουροι Numenius phaeopus.

Οι σημαντικότεροι μικροί παράκτιοι υγρότοποι του νότιου Ευβοϊκού:

– Λιμνοθάλασσα Ωρωπού. Ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής. Από τα καλύτερα μέρη για να παρατηρήσει κάποιος παρυδάτια και καλοβατικά πουλιά (τρύγγες, σκαλίδρες, χαραδριούς, ερωδιούς, φοινικόπτερα κ.λπ.).

– Εκβολές Ασωπού (Χαλκούτσι). Κάποτε ήταν μέρος ενός ενιαίου υγρότοπου μαζί με τη λιμνοθάλασσα Ωρωπού. Υγροτοπικά στοιχεία σώζονται στην ενδιάμεση ζώνη. Πουλιά εξακολουθούν να μετακινούνται τακτικά μεταξύ των δύο σημείων.

– Υγρότοπος Φάρου Αυλίδας. Λιμνοθάλασσα κλειστού τύπου πλαισιωμένη με αλίπεδα. Δύο είδη χαραδριών φωλιάζουν όποτε είναι κατάλληλες οι συνθήκες.

– Υγρότοπος Γλύφας (Χαλκίδας). Λιμνοθάλασσα δίπλα ακριβώς από τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Στη λουρονησίδα της περνά η σιδηροδρομική γραμμή που καταλήγει στη Χαλκίδα, Εκτενής καλαμιώνας αλλά και ανοιχτή έκταση νερού.

– Αλυκή Κοπανά (Νέα Λάμψακος Χαλκίδας). Μία από τις μόλις 14 αλυκές του σύγχρονου ελληνικού κράτους που λειτουργούσαν στα τέλη του 20ου αιώνα. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια του αλατιού αλλά διατηρούνται πολλές από τις υποδομές. Αποτελεί μνημείο φυσικός και πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημαντικός χώρος για απειλούμενα είδη πουλιών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

– Εκβολές Λήλα. Εκβολικό οικοσύστημα, κατακερματισμένο από οικοδομικές κυρίως δραστηριότητες. Κατά θέσεις διατηρούνται αντιπροσωπευτικά παράκτια ενδιαιτήματα. Βρίσκεται στην απέναντι ακτή από τον Υγρότοπο Φάρου Αυλίδας.

– Υγρότοπος Φύλλων. ’Ένας εντυπωσιακός υγρότοπος που προέκυψε από την εκσκαφή του αργιλοχώματος (που χρησιμοποιήθηκε στις περίφημες κεραμοποιίες της περιοχής). Καλαμιώνες και ψηλά, απότομα, χωμάτινα πρανή που χρησιμοποιούνται από ιδιαίτερα πουλιά για να γεννήσουν.

Εκτός από αυτούς, υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι υγρότοποι (όπως της Αυλίδειας Αρτέμιδος, στον όρμο της Τσιμεντοβιομηχανίας Χαλκίδας, οι πηγές και εκβολές Αρέθουσας, το Έλος Αγίων Αποστόλων, το έλος Καλάμι Αλιβερίου) ή απομεινάρια υγροτόπων, σε διάφορα σημεία (όπως η Σουβάλα Δοκού Χαλκίδας), ενώ το δίκτυο επεκτείνεται και στον βόρειο Ευβοϊκό με σημαντικότερο παράκτιο υγρότοπο τον Κολοβρέχτη Ψαχνών.

Οι μικροί παράκτιοι υγρότοποι κινδυνεύουν:

Εξαιτίας της άγνοιας για την αξία τους και της περιφρόνησης που οδηγεί σε ανεξέλεγκτα μπαζώματα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τον Παναγιώτη για τις πολύ σημαντικές πληροφορίες και τον ρόλο τους στην προστασία και αναγνώριση αυτών των πλούσιων οικοσυστημάτων!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top