Σαρακοστή σημαίνει όχι μόνο νηστεία, αλλά και μια περίοδο διατροφής με πολλαπλές επιλογές αληθινού φαγητού. Τα σαρακοστιανά πιάτα μαγειρεύονται σε κατσαρόλες και ταψιά, εμπεριέχουν το μεράκι του μάγειρα και της μαγείρισσας, ενώ φτιάχνονται με αιωνόβιες και πατροπαράδοτες συνταγές.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία. Στην έναρξη της καθιέρωσής της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλεπόταν μάλιστα κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία, με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.
Η Σαρακοστή χαρακτηρίζεται από μια μοναδική γαστρονομία που η ελληνική παράδοση συντηρεί και μας γεμίζει με ανεπανάληπτες γεύσεις που ξεπερνούν την έννοια της χορτοφαγικής και νηστίσιμης κουζίνας και αποτυπώνονται σε πιάτα μεγαλειώδη.
Η θάλασσα βγάζει θράψαλα, χταπόδι και καλαμάρια, σουπιές, γαρίδες και μύδια στα οποία προστίθενται κριθαράκι ή κοφτό μακαρονάκι και πολτός ντομάτας για να γίνουν γιαχνί ή γιουβέτσι και να μιλήσουν σε κάθε ουρανίσκο. Μανιτάρια, μαυρομάτικα φασόλια, λάχανο και σπανάκι, μελιτζάνες, μπάμιες, αγκινάρες και αρακάς δημιουργούν την ολόφρεσκη πρώτη ύλη για να προκύψουν πιάτα, που από τη μια σέβονται τη χριστιανική παράδοση, και από την άλλη συνθέτουν ευφάνταστες συνταγές που μετατρέπουν τη νηστεία σε απόλαυση.
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνιστά μια παύση και ένα διάλειμμα, καθώς πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Το έθιμο προστάζει παστό μπακαλιάρο σκορδαλιά, φαγητό που αντανακλούσε στο παρελθόν την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθευθούν φρέσκο ψάρι.
Το GHETTO Magazine, ο απόλυτος οδηγός της πόλης, είχε τη φαεινή ιδέα να αναδείξει τα σαρακοστιανά μαγειρευτά και επισκέφθηκε 5 μαγειρεία στη Χαλκίδα και τα πέριξ, δοκίμασε σαρακοστιανές συνταγές και τις παρουσιάζει σε ένα αφιέρωμα που ξεχειλίζει από γεύση και νοστιμιά.
Mamγειρευτά
Στο Βασιλικό, στο δρόμο προς Λευκαντί, όλοι μας έχουμε κάνει μία στάση στο Mamγειρευτά για αληθινό φαγητό με μυρωδιές και γεύσεις που παραπέμπουν στην κουζίνα της μαμάς. Τα φαγητά στο Mamγειρευτά μαγειρεύονται στην open kitchen μπροστά στα μάτια μας, τη στιγμή που ο σεβασμός στην πρώτη ύλη είναι εμφανής από την πρώτη μπουκιά. Τη Σαρακοστή την τιμούν με πιάτα που συνομιλούν με την ελληνική παράδοση, όπως σουπιά με σπανάκι, θράψαλο κοκκινιστό, χταπόδι κοκκινιστό, φασολάκια, μπάμιες, αγκινάρες αλά πολίτα, λαχανόρυζο, σπανακόρυζο, μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα, φακή, αχνιστή φασολάδα, γεμιστά ορφανά, ρεβίθια σούπα, αρακάς. Επίσης μας προτείνουν και μια μοντέρνα εκδοχή της νηστείας με γιουβέτσι γαρίδα και φρικασέ μανιταριών. Στο Mamγειρευτά γιορτάζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου με τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά, αλλά και μπακαλιάρο πλακί που το συνδυάζουν με σαλάτα χόρτα και σαλάτα παντζάρια.
Αγγελέτου, Βασιλικό – Τηλ. 2221050055
Η Ελιά – Μαγειρείο
Ο chef Κώστας Μαμτζαδέριας δημιουργεί σαρακοστιανά πιάτα με βάση την Ευβοϊκή θάλασσα και τα φρέσκα θαλασσινά, χταπόδια και σουπιές. Στα νηστίσιμα μαγειρέματά του βάζει εκείνη την πινελιά που χρειάζεται ώστε να βγουν μεγαλειώδη πιάτα που κάνουν τη συγκεκριμένη διατροφή ξεχωριστή και πεντανόστιμη. Οι συνταγές του μένουν πιστές στο γνήσιο και το ατόφιο της παράδοσης. Στην Ελιά, στη Νέα Αρτάκη, θα μας μαγέψουν με μανιτάρια φρικασέ, γιουβέτσι χταπόδι, σαλάτα φασόλια μαυρομάτικα, φρέσκια σουπιά κοκκινιστή με ρυζάκι, μελιτζάνες ιμάμ, γεμιστά ορφανά και παπουτσάκια νηστίσιμα με γέμιση μελιτζάνας. Το πιάτο, όμως, στην Ελιά που συνομιλεί με την κρητική γαστρονομική κουλτούρα και αποθεώνει τη σαρακοστιανή νηστεία είναι οι χοχλιοί στιφάδο και οι χοχλιοί με πλιγούρι τους οποίους αξίζει να ζητήσετε. Τέλος, στη γιορτή του Ευαγγελισμού θα μας φτιάξει αυθεντικό φιλέτο μπακαλιάρου με σκορδαλιά.
Λεωφ. Βουδούρη, Νέα Αρτάκη – Τηλ. 2221402752
Μάχη Σπιτικό Φαγητό
Στο πλακόστρωτο της Σαλονικιού, μια οικογενειακή επιχείρηση μας μαγειρεύει νόστιμα σαρακοστιανά με έμφαση στην πρώτη ύλη και τις προσεγμένες συνταγές. Η Μάχη συνιστά ένα από τα παλιότερα μαγειρεία της Χαλκίδας, καθώς έχει ιστορία 19 χρόνων, ενώ τώρα έχει αναλάβει η δεύτερη γενιά. Τα υλικά τους διαλεγμένα με φροντίδα, το ελαιόλαδο είναι παρθένο, τα οπωρολαχανικά είναι φρέσκα από ντόπιους παραγωγούς, ενώ εστιάζουν με προσοχή στην υγιεινή και την καθαριότητα. Η κουζίνα της Μάχης είναι εντελώς ανοιχτή και λέει μόνο αλήθειες, ενώ η όμορφη, απλή και παραδοσιακή αίθουσά της φιλοξενεί τον κόσμο που θέλει να γευματίσει το μεσημέρι. Η λίστα με τα σαρακοστιανά εδέσματα ποικίλη, με πιάτα που αντιπροσωπεύουν την ταυτότητα της περιόδου και από την οποία ξεχωρίζουν τα σπαγγέτι με φρέσκες γαρίδες, τα γεμιστά, οι μελιτζάνες ιμάμ, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, οι σουπιές με σπανάκι. Επίσης με σεβασμό στη χορτοφαγία παρουσιάζουν vegan προτάσεις όπως λαζάνια με κιμά μανιταριών και κριθαρότο με μανιτάρια. Επίσης στη γιορτή της 25ης Μαρτίου μας επιφυλάσσουν μπακαλιάρο σκορδαλιά από ατόφιο φιλέτο μπακαλιάρου Ισλανδίας χωρίς κόκκαλο.
Σαλονικιού 11, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 79030
Το Τσουκάλι
Στο Τσουκάλι ο μάγειρας Γιάννης Μαρλάσης μαγειρεύει νόστιμες σαρακοστιανές συνταγές με πυλώνα την πολύχρονη εμπειρία του στη μαγειρική. Οι πρώτες ύλες του απολύτως καθαρές και φρέσκες από προσεγμένους παραγωγούς. Τα σαρακοστιανά πιάτα αποδίδουν το μεγαλείο του μαγειρείου και αξίζει να δοκιμάσετε τις γαρίδες γιουβέτσι, τους κολοκυθοκεφτέδες, τους γίγαντες πλακί, το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, τις αγιορείτικες πατάτες με λαχανικά, τα γεμιστά με ρύζι, το ιμάμ μπαϊλντί και το μυδοπίλαφο. Η φιλοσοφία του Γιάννη είναι να μαγειρεύει με ηρεμία, μεράκι και αγάπη για το καλό φαγητό, ενώ την ημέρα της 25ης Μαρτίου μας φτιάχνει με φρέσκο μπακαλιάρο, τηγανητό μπακαλιάρο σκορδαλιά και μπακαλιάρο πλακί.
Λεοφώρος Χαϊνά 60, Χαλκίδα – Τηλ. 694 693 1523
Μαγειρείο της Φλώρας
Στο Μαγειρείο της Φλώρας μια ολόκληρη οικογένεια μας μαγειρεύει παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και σπιτικά εδέσματα. Βρίσκεται στο καθημερινό μας τραπέζι για δύο συναπτά έτη, ωστόσο η μητέρα της οικογένειας είναι μαγείρισσα με προϋπηρεσία και εμπειρία στη μαγειρική 12 χρόνων που μεταφράζεται σε τέχνη στην κουζίνα του Μαγειρείου της Φλώρας. Το σαρακοστιανό μενού συναρπάζει κάθε ουρανίσκο με μοναδικές νοστιμιές όπως σουπιά σπανάκι, καλαμάρια γιαχνί, γεμιστά ορφανά, αγκινάρες με αρακά, φρικασέ μανιταριών, πέννες με μανιτάρια, χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρόνι και την εντυπωσιακή γαριδομακαρονάδα. Μια πιο gourmet πρόταση αποτελούν τα σπαγγέτι με κιμά μανιταριών, αλλά και το γιουβέτσι με ποικιλία θαλασσινών, δηλαδή καλαμαράκια, μύδια και γαρίδες. Στη μέρα της 25ης Μαρτίου θα μας ετοιμάσουν γαλέο και μπακαλιάρο παραδοσιακό με σκορδαλιά, ενώ ξεχωρίζει ένα πιάτο με μεσογειακές αναφορές, ο ξιφίας με γαρνιτούρα.
Τσιριγώτη 31, Χαλκίδα – Τηλ. 22210 25787