Ρομποτική μικρά παιδιά Χαλκίδα

Ρομποτική για μικρά παιδιά στη Χαλκίδα – Πώς, γιατί και πού;

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε τι επάγγελμα θα έκαναν τα παιδιά μας στο μέλλον, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί συνεχώς νέες εργασίες, που σήμερα μας είναι άγνωστες; Όπως προκύπτει και από την έκθεση του 2016 του World Economic Forum, το 65% των παιδιών που φοιτούν τώρα στο δημοτικό θα ασχοληθεί με ένα επάγγελμα που ακόμα …

Ρομποτική για μικρά παιδιά στη Χαλκίδα – Πώς, γιατί και πού; Διαβάστε Περισσότερα »

Μπορούμε άραγε να φανταστούμε τι επάγγελμα θα έκαναν τα παιδιά μας στο μέλλον, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί συνεχώς νέες εργασίες, που σήμερα μας είναι άγνωστες;

Όπως προκύπτει και από την έκθεση του 2016 του World Economic Forum, το 65% των παιδιών που φοιτούν τώρα στο δημοτικό θα ασχοληθεί με ένα επάγγελμα που ακόμα δεν υπάρχει! Ζούμε στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και τα παιδιά χρειάζονται ερεθίσματα που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν δεξιότητες τις οποίες θα χρειαστούν στο μέλλον, όπως η ανάλυση σύνθετων προβλημάτων, η προγραμματιστική λογική και η επίλυση προβλημάτων με χρήση της τεχνολογίας.

Τι εννοούμε όταν λέμε ρομποτική για παιδιά και ποιά τα πλεονεκτήματα;

Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια δραστηριότητα κατά την οποία τα παιδιά χρησιμοποιούν τεχνολογικά εκπαιδευτικά εργαλεία και προγραμματίζουν ένα ρομπότ να εκτελεί μια εργασία, βάσει ενός συγκεκριμένου σεναρίου βγαλμένου από τη πραγματική ζωή. Ανάλογα με την ηλικία τους, τα ίδια τα παιδιά μπορεί να κατασκευάσουν ή ακόμη και να σχεδιάσουν την κάθε ρομποτική εφαρμογή. Μέσα από παιγνιώδη μορφή και μεθόδους απόλυτα προσαρμοσμένες σε κάθε ηλικία, τα παιδιά καλλιεργούν την αγάπη για τα μαθηματικά, τη φυσική και τις άλλες θετικές επιστήμες, καθώς παρακολουθούν στην πράξη και στην καθημερινή ζωή την εφαρμογή τους.

Πέρα από το καθαρά γνωστικό πεδίο, η εκπαιδευτική ρομποτική βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για τη προσέγγιση και επίλυση προβλημάτων, τη λεγόμενη υπολογιστική σκέψη (computational thinking). Η υπολογιστική σκέψη είναι μία ολόκληρη διαδικασία, μία σειρά από βήματα που οδηγούν στην επίλυση ενός προβλήματος με το βέλτιστο τρόπο. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλύουν ένα πρόβλημα ή ένα ζητούμενο, αναπτύσσοντας έτσι δομημένη και αναλυτική σκέψη, να συλλέγουν δεδομένα και να αποφασίζουν ποια λύση θα ακολουθήσουν. Η υπολογιστική σκέψη θεωρείται πολύ σημαντική δεξιότητα για τη σημερινή εποχή γιατί οδηγεί στην καινοτομία. Εκείνο, όμως, που μετρά περισσότερο είναι η ανάπτυξη ικανοτήτων, όπως η περιέργεια, τα εσωτερικά κίνητρα μάθησης, η συνεργασία και η ανάλυση προβλημάτων που δημιουργούνται μέσα από τη βιωματική μάθηση. Αυτές είναι και οι δεξιότητες που στο μέλλον θα χρειαστούν τα παιδιά για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις μιας αγοράς εργασίας που εξελίσσεται συνεχώς, και αυτές τις δεξιότητες μπορούν να αποκτήσουν μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα σπουδών του GARAGE.

Είναι εύκολο για ένα παιδί 5 χρονών να μπει σε τέτοιες διαδικασίες σκέψης;

Το θέμα δεν είναι το τι, αλλά το πως! Ο τρόπος με τον οποίο θα οδηγήσεις τα παιδιά σε τέτοιες διαδικασίες σκέψης είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Τα προγράμματα στο GARAGE έχουν σχεδιαστεί αυστηρά βάσει των ηλικιών. H ύλη αλλά και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε σε κάθε πρόγραμμα είναι για τη συγκεκριμένη ηλικία στην οποία απευθύνονται. Επίσης, επειδή τα μαθήματα γίνονται υπό τη μορφή πειραματισμού και ανακάλυψης, η γνώση μεταδίδεται μέσα από το βίωμα. Είναι αλλιώς τα παιδιά να κάνουν θεωρία φυσικής στο πίνακα και να πρέπει μετά να τη διαβάσουν από το βιβλίο και να τη μάθουν απ᾽ έξω και αλλιώς να τη κάνουν στο πίνακα και αμέσως μετά να την εφαρμόσουν στο ρομποτάκι ή τη κατασκευή τους και να τη δουν στη πράξη.

Τι αντιδράσεις έχουν τα παιδιά όταν έρχονται σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική για πρώτη φορά;

Πραγματικά ενθουσιάζονται!!! Βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία μέσα από τα πολλά και διαφορετικά εργαλεία που διαθέτει το GARAGE με αποτέλεσμα η μάθηση να γίνεται παιχνίδι. Δείγμα του ενθουσιασμού που επικρατεί κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος είναι ότι πολλά παιδιά μετά το πέρας του μαθήματος έχουν την αγωνία να δείξουν στους γονείς τους τι έκαναν κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή να παίξουν περισσότερο με το αγαπημένο τους ρομποτ. Το πιο συγκινητικό είναι όταν ακούς παιδιά να θέλουν να φτιάξουν και στο σπίτι το δικό τους ρομποτ ή κάποια περίεργη κατασκευή που σημαίνει ότι πέρα από γνώση τα παιδιά αποκτούν έναν δημιουργικό στόχο και το παιχνίδι γίνεται πλέον μάθηση.

Χριστούγεννα με το GARAGE

Αυτά τα Χριστούγεννα τα ρομπότ του GARAGE κατέλαβαν το εργαστήριο του Άι Βασίλη και ετοίμασαν δώρα για όλα τα παιδιά.

Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τον συναρπαστικό κόσμο του GARAGE το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου στον πεζόδρομο της Αβάντων από τις 10:00 έως τις 13:00.

Θα προγραμματίσετε τον Dash, θα εκτυπώσετε τα δικά σας στολίδια στον 3d printer και θα λύσετε τον κύβο του Rubik παρέα με ένα ρομποτ!

Μπορείτε να εγγραφείτε για τα μαθήματα του Ιανουαρίου με έκπτωση 50% στα δίδακτρα ή  να κλείσετε ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα.

Επικοινωνία
Στοά Περικλέους Σταύρου 19, 1ος όροφος
Τ: +30 22211 81588
E: chalkida@garage.edu.gr
W: garage.edu.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top