Ρήξη μηνίσκου Γεώργιος Ροντογιάννης

Ρήξη μηνίσκου: Ένας από τους πιο συχνούς τραυματισμούς του γόνατος

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Γεώργιος Ροντογιάννης αρθρογραφεί και αναλύει στο ghettomagazine.gr Τι είναι ο μηνίσκος; Ο μηνίσκος είναι μια σκληρή αλλά και ταυτόχρονα ελαστική ινοχόνδρινη δομή που αποτελείται κυρίως από νερό…

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Γεώργιος Ροντογιάννης αρθρογραφεί και αναλύει στο ghettomagazine.gr

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι μια σκληρή αλλά και ταυτόχρονα ελαστική ινοχόνδρινη δομή που αποτελείται κυρίως από νερό και ίνες κολλαγόνου και βρίσκεται ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη. Κάθε γόνατο, έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους με τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Οι μηνίσκοι έχουν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του γόνατος αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής μεταξύ των δύο οστών, ενώ παράλληλα σταθεροποιούν το γόνατο και ταυτόχρονα απορροφούν τους κραδασμούς κατά τη φόρτιση, κάνοντας την κίνηση της άρθρωσης πιο ομαλή.

Η ρήξη μηνίσκου είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του γόνατος. Οι κακώσεις του έσω μηνίσκου είναι συχνότερες γιατί βρίσκεται σταθερά προσκολλημένος στις έσω δομές του γόνατος. Αντίθετα ο έξω μηνίσκος είναι λιγότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς, καθώς είναι μικρότερος σε μέγεθος και ευκίνητος.

Πώς συμβαίνει μια ρήξη μηνίσκου;

Οι ρήξεις του μηνίσκου ταξινομούνται σε οξείες και οι εκφυλιστικές.

Οι οξείες βλάβες συμβαίνουν συνήθως σε νεαρούς ασθενείς, κυρίως αθλητές, μέσω συμπιεστικών και ταυτόχρονα στροφικών φορτίων που επιδρούν στην άρθρωση του γόνατος (το πόδι μένει “κολλημένο” στο έδαφος και το σώμα στρίβει). Συνήθως αυτοί οι ασθενείς εμφανίζουν οξύ άλγος με οίδημα του γόνατος και ενδεχομένως “κλείδωμα” της άρθρωσης.

Οι εκφυλιστικές ρήξεις αφορούν μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς, λόγω της “γήρανσης” του ιστού με απώλεια της ελαστικότητας του. Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν έναν ήπιο μηχανισμό κάκωσης (απλή έγερση ή βαθύ κάθισμα), ενώ δεν σπανίζουν οι ασθενείς με επαναλαμβανόμενα επεισόδια οιδήματος του γόνατος (πρήξιμο) με σχετικά ήπιο πόνο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια αξιοσημείωτη κάκωση.

Διάγνωση

Η διάγνωση του τραυματισμού στηρίζεται κυρίως στη λήψη του ιστορικού καθώς και σε μια λεπτομερή κλινική εξέταση. Σε περίπτωση κλινικής υποψίας ρήξεως του μηνίσκου είναι απαραίτητη η διενέργεια μιας μαγνητικής τομογραφίας του γόνατος, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, να αποκλειστούν συνοδές βλάβες αλλά και να εκτιμηθεί ακριβώς η μορφολογία και η θέση της βλάβης, με σκοπό την επιλογή της ιδανικής θεραπευτικής προσέγγισης από τον ορθοπαιδικό.

Αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου

Μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή χειρουργικά, αναλόγως εάν είναι οξείας ή εκφυλιστικής αιτιολογίας.

Κατά κανόνα οι μικρές ρήξεις εκφυλιστικής αιτιολογίας, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά για ένα χρονικό διάστημα περίπου 2-3 μηνών. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, βραχυχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενή, κρυοθεραπεία και αποκατάσταση με φυσικοθεραπεία και μυϊκή ενδυνάμωση. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος και την κατάλληλη αποθεραπεία ένας μεγάλος αριθμός των ασθενών γίνονται ασυμπτωματικοί (η ρήξη συνεχίζει να υφίσταται, αλλά ο ασθενής σταματάει να πονάει). Ωστόσο ένα ποσοστό των ασθενών συνεχίζει να έχει συμπτώματα παρά την συντηρητική θεραπεία. Εάν ο πόνος ή το οίδημα επιμένει και δυσκολεύει την καθημερινότητα του ασθενούς τότε ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι οξείες ρήξεις σε νεαρούς ασθενείς απαιτούν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, χειρουργική αντιμετώπιση με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης. Η αρθροσκόπηση είναι μια σύγχρονη χειρουργική επέμβαση, με την οποία ο ορθοπαιδικός, από μια μικρή τομή περίπου 5 χιλιοστών, εισάγει μια κάμερα που συνδέεται με ένα φακό οπτικών ινών (αρθροσκόπιο) και βλέπει σε μεγέθυνση κάθε ενδοαρθρική βλάβη με εξαιρετική ακρίβεια. Στη συνέχεια, από μια ή περισσότερες επιπλέον τομές ίδιου μήκους, με την βοήθεια ειδικών ανάλογα με την περίσταση χειρουργικών εργαλείων και με εξαιρετική ακρίβεια κινήσεων, επεμβαίνει για να την διορθώσει. Κατά το χειρουργείο είτε γίνεται προσπάθεια διάσωσης του μηνίσκου (Save the meniscus!) μέσω συρραφής της βλάβης, είτε αφαιρείται το τραυματισμένο κομμάτι του μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή). Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από την θέση και κατά συνέπεια την αιμάτωση του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου, αλλά και την μορφολογία και την ηλικία της βλάβης.

Έπειτα από μια μερική μηνισκεκτομή, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει άμεσα με πλήρη φόρτιση του άκρου. Σε περίπτωση συρραφής του μηνίσκου το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι πολυπλοκότερο και διαρκεί περίπου 2 μήνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος με πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή σε σύγκριση με τις ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις:

  • Οι τομές που γίνονται είναι της τάξεως των 5mm με αποτέλεσμα να μειώνεται το τραύμα των μαλακών μορίων και να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες κάποιας επιπλοκής.
  • Αναίμακτη επέμβαση.
  • Ο ορθοπεδικός έχει καλύτερη ορατότητα ακόμα και σε περιοχές της άρθρωσης με δύσκολη πρόσβαση.
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι εξαιρετικό.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
  • Κατά κανόνα ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί, αλλά φεύγει από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά από την επέμβαση.
  • Η ανάρρωση είναι πιο γρήγορη και η επιστροφή στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες είναι ταχύτερη, πάντα βέβαια σε συνάρτηση με το είδος της επέμβασης και το απαιτούμενο είδος αποθεραπείας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ορθοπεδικό ιατρείο του χειρουργού ορθοπαιδικού Γεωργίου Ροντογιάννη στη Χαλκίδα.

Σύντομο βιογραφικό του ιατρού

Ο χειρουργός ορθοπαιδικός Ροντογιάννης Γεώργιος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Γερμανία από το 2012 μέχρι και το 2021. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε επιμελητής της Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του νοσοκομείου Metropolitan Hospital, ενώ παράλληλα διατηρεί ορθοπαιδικό ιατρείο στο κέντρο της Χαλκίδας.

Ροντογιάννης Γεώργιος Χειρουργός Ορθοπεδικός – Επιμελητής του νοσοκομείου Metropolitan Hospital
Στοιχεία επικοινωνίας:

Ροντογιάννης Γεώργιος
Χειρουργός Ορθοπεδικός – Επιμελητής του νοσοκομείου Metropolitan Hospital
Διεύθυνση ιδιωτικού ιατρείου: Φαβιέρου 13, Χαλκίδα
Τηλ. 2221021010
Κιν. 6986740252
Email: info@georgiosrontogiannis.gr
Website: https://georgiosrontogiannis.gr 

Facebook: Ορθοπαιδικό Ιατρείο – Ροντογιάννης Γεώργιος
Instagram: rontogiannisgeorgios

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top