Κουμιώτικο μπακλαβά
Φώτο: Πένη Θεοδοσίου

Πώς θα φτιάξετε τον αυθεντικό Κουμιώτικο μπακλαβά αυτές τις γιορτές

Ο Κουμιώτικος μπακλαβάς (από την Κύμη Ευβοίας) είναι διάσημος για τα 1000 φύλλα του και τη φίνα γέμιση από αμύγδαλα. Υλικά Μερίδες: 30 κομμάτια 2 συσκευασίες Φύλλο Κρούστας για γλυκά, ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ 450 γρ. 350 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο) 250 ml ελαιόλαδο 400 γρ. αμύγδαλο λευκό, αλεσμένο στον πολυκόφτη 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη […]

Ο Κουμιώτικος μπακλαβάς (από την Κύμη Ευβοίας) είναι διάσημος για τα 1000 φύλλα του και τη φίνα γέμιση από αμύγδαλα.

Φώτο: Πένη Θεοδοσίου

Υλικά

Μερίδες: 30 κομμάτια

2 συσκευασίες Φύλλο Κρούστας για γλυκά, ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ 450 γρ.
350 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο)
250 ml ελαιόλαδο
400 γρ. αμύγδαλο λευκό, αλεσμένο στον πολυκόφτη
2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη

Σιρόπι

650 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
80 γρ. γλυκόζη
1 ξύλο κανέλας

Φώτο: Πένη Θεοδοσίου

Διαδικασία

  1. Βγάζουμε τα φύλλα από την κατάψυξη και τα αφήνουμε μέσα στη συσκευασία τους σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσουν καλά. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας σε λεία επιφάνεια και τα κόβουμε στις διαστάσεις του ταψιού μας (περίπου 30 x 40 εκ.).
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αμύγδαλο με τη φρυγανιά.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Βουτυρώνουμε το  ταψί (διαστάσεων 30×40 εκ.) και απλώνουμε μέσα 7 από τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα αμυγδάλου σε όλη την επιφάνεια και καλύπτουμε με άλλο 1 φύλλο βουτυρωμένο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, 1 φύλλο – γέμιση -1 φύλλο γέμιση, μέχρι να μας μείνουν 7 φύλλα κρούστας. Με αυτά καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Πιέζουμε όλη την επιφάνεια με το χέρι μας ώστε να πατηθούν καλά και τα φύλλα και η γέμιση. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο που έμεινε με το ελαιόλαδο. Βγάζουμε τον μπακλαβά από το ψυγείο και τον κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι, σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια, μέχρι κάτω. Περιχύνουμε τον μπακλαβά με το καυτό μείγμα βουτύρου και λαδιού και  ψήνουμε για περίπου 2-2½ ώρες. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  4. Σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και την κανέλα για 3 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.
Φώτο: Πένη Θεοδοσίου

 

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top