Απόκριες στην Εύβοια και την Σκύρο

Πως γιορτάζονται οι απόκριες στα χωριά της Εύβοιας και στη Σκύρο;

Η Εύβοια και η Σκύρος είναι γεμάτα παράδοση και οι απόκριες έχουν την δική τους τιμητική. Τα τελευταία χρόνια, το Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας έχει κλέψει τις εντυπώσεις και κόσμος…

Η Εύβοια και η Σκύρος είναι γεμάτα παράδοση και οι απόκριες έχουν την δική τους τιμητική.

Τα τελευταία χρόνια, το Θαλασσινό Καρναβάλι της Χαλκίδας έχει κλέψει τις εντυπώσεις και κόσμος από όλη την Ελλάδα επισκέπτεται την πόλη μας για τις ξεχωριστές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περίοδο των αποκριών.

Τα χωριά της Εύβοιας όμως, έχουν μια ωραία αποκριάτικη παράδοση και αξίζει τον κόπο -μόλις τελειώσουμε με την πανδημία- να επισκεφθεί κανείς κάποιο από αυτά και να δει από κοντά έθιμα του παρελθόντος που αναβιώνονται, να γλεντήσει παραδοσιακά το καρναβάλι και να στηρίξει τις προσπάθειες των πολιτιστικών συλλόγων και των κατοίκων!

Αρκετά γνωστό είναι το καρναβάλι της Αγίας Άννας, βασισμένο στα αρχαία Διονυσιακά και παγανιστικά τελετουργικά. Κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, κορυφώνονται οι εορτασμοί και όλο το χωριό συμμετέχει σε ένα τεράστιο γλέντι με βωμολοχικά τραγούδια, πολύ κρασί και διάφορα εδέσματα, μασκαρέματα στα οποία κυριαρχεί το φαλλικό σύμβολο και μουτζουρώματα. Οι ντροπές δεν χωρούν στο καρναβάλι της Αγίας Άννας, οπότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι!

-Στο Αλιβέρι, ο Εμπορικός Σύλλογος της περιοχής, διοργανώνει διήμερους εορτασμούς για το καρναβάλι και τις απόκριες.

-Το Μαρμάρι έχει πάνω από 30 χρόνια παράδοση στο καρναβάλι. Κάθε χρόνο γίνεται η αποκριάτικη παρέλαση με άρματα και καρναβαλιστές και ακολουθεί γλέντι με Καβοντορίτικους χορούς μέχρι τελικής πτώσης!

-Ο Εμπορικός Σύλλογος της Κύμης, με την  στήριξη του Δήμου, διοργανώνει το παραδοσιακό καρναβάλι της περιοχής, το οποίο είναι αρκετά αγαπητό, αφού κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολύ κόσμο! Καρναβαλικές ομάδες και άρματα, παραδοσιακοί χοροί και κάψιμο του καρνάβαλου είναι κάποια από τα δρώμενα που συμβαίνουν στην Κύμη.

-Στην Ιστιαία και στην Αιδηψό, τα δρώμενα περιλαμβάνουν αποκριάτικη παρέλαση με τη στήριξη του Δήμου και τον φορέων της περιοχής, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, γαϊτανάκια, κάψιμο του καρνάβαλου και φυσικά μεγάλο γλέντι.

-Το καρναβάλι Ερέτριας – Αμαρύνθου μετράει πολλά χρόνια και γιορτάζεται με καρναβαλιστές και άρματα, διάφορα παιχνίδια, γαϊτανάκια, κάψιμο του καρνάβαλου και πολλά πυροτεχήματα που κλείνουν εντυπωσιακά τους εορτασμούς!

-Φυσικά το καρναβάλι που ξεχωρίζει, είναι αυτό της Σκύρου με μια μεγάλη παράδοση και πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Τα έθιμα είναι πολλά και γνωστά! Οι “Γέροι” με τις κουδούνες, τις τσοπάνικες κάπες και μασκοφορεμένοι, οι “Κορέλες” με τις παραδοσιακές σκυριανές φορεσιές και οι “Φράγκοι”με μάσκες γιδιού και κουδούνες, γυρίζουν όλο το νησί και το ξεσηκώνουν με κουδουνίσματα και σατυρικά τραγούδια και ποιήματα!

Το νησί μας είναι γεμάτο όμορφα μέρη και σε όλα οι άνθρωποι είναι ζεστοί και φιλόξενοι!

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top