Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 γυναίκες δήμαρχοι

Ψήφισαν 332 δήμοι και εκλέχτηκαν 22 δημαρχίνες

Η ολοκλήρωση και των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε εκατοντάδες νικητές αλλά έναν χαμένο: τις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές μόνο 22 γυναίκες εξελέγησαν δήμαρχοι σε σύνολο…

Η ολοκλήρωση και των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών είχε εκατοντάδες νικητές αλλά έναν χαμένο: τις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές μόνο 22 γυναίκες εξελέγησαν δήμαρχοι σε σύνολο 332 δήμων στη χώρα, ανάμεσά του και η δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα.

Ειδικότερα, σε σύνολο 332 δήμων, 247 δήμαρχοι εκλέχθηκαν από την πρώτη Κυριακή. Από αυτούς μόλις 13 ήταν γυναίκες, 8 εκ των οποίων επανεξελέγησαν και 5 «βγήκαν» για πρώτη φορά.

Στον δεύτερο γύρο σε σύνολο 84 υποψήφιων δημάρχων που αναμετρήθηκαν, 16 ήταν οι γυναίκες εκ των οποίων 9 εκλέχθηκαν. Από αυτές, οι επτά εκλέγονται για πρώτη φορά και μάλιστα κερδίζοντας απερχόμενους δημάρχους, μία επανεκλέγεται και ακόμα μία επιστρέφει στον δήμο.

Η χώρα μας δεν έχει καμία γυναίκα σε θέση περιφερειάρχη, ενώ πέρσι ήταν μόνο μία, η Ρόδη Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι γυναίκες που από την 1η Ιανουαρίου θα αναλάβουν καθήκοντα δημάρχου κατανέμονται στους δήμους Σερρών, Λαγκαδά, Δέλτα, Σκύδρας, Κασσάνδρας, Λήμνου, Μετσόβου, Αμφίκλειας- Ελάττειας, Χαλκιδέων, Διονύσου, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Ιλίου, Ζωγράφου, Σπετσών, Κέας, Σίφνου, Γαύδου, Τήλου, Καλαμαριάς, Βισάλτιας και Οιχαλίας.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών δημάρχων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 φαίνεται μικρό, οι γυναίκες που έπαιρναν ψήφο εμπιστοσύνης ήταν ακόμη λιγότερες τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, στις εκλογές του 2019 οι γυναίκες δήμαρχοι ήταν συνολικά 19, ενώ το 2010 μόλις 8 σε ολόκληρη τη χώρα. 

Γυναίκες δήμαρχοι στην Ελλάδα από το 2010

Σύνολο γυναικών δημάρχων που εκλέχθηκαν στις δημοτικές εκλογές κάθε χρονιάς

 

Πηγή: kathimerini.gr – Σοφία Χρήστου

Γραφήματα: Παύλος Μεθόδιος

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top