Ψαροφαγία στην Εύβοια: Τα καλύτερα μαγαζιά όλου του νησιού για τον Αύγουστο

Τα 8 επιλεγμένα εστιατόρια, ουζερί, ψαροταβέρνες στην Εύβοια που προσφέρουν μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Στη Εύβοια η ψαροφαγία έχει την τιμητική της. Κάθε παραθαλάσσια περιοχή του νησιού είναι ξακουστό για τα θαλασσινά του και κάποια ξεχωριστή νόστιμη συνταγή.

Χαλαρό και οικείο σκηνικό, ανέμελη ατμόσφαιρα, καλό φαγητό, ευχάριστη παρέα και εύθυμη διάθεση δένουν και δημιουργούν μια απλή αλλά συνάμα μοναδική εμπειρία.

Τα εστιατόρια, τα ουζερί και οι ψαροταβέρνες που επισκεφθήκαμε στο νησί προφέρουν μοναδικό σκηνικό. Ιδανικό είναι να τα συνδυάσεις με το μπανάκι σου σε κάποια από τις κοντινές παραλίες που τα περιτριγυρίζουν και να ξεκινήσεις τις διακοπές σου στην Εύβοια. Χαλαρό και οικείο σκηνικό, ανέμελη ατμόσφαιρα, καλό φαγητό, ευχάριστη παρέα και εύθυμη διάθεση δένουν και δημιουργούν μια απλή αλλά συνάμα μοναδική εμπειρία.

Το GHETTO Magazine οργάνωσε για το μήνα Αύγουστο, το μήνα τα Παναγιάς, το μήνα που οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε τις διακοπές μας, μια λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια, ουζερί και ψαροταβέρνες της Εύβοιας με σκοπό να δημιουργήσει μια συλλογή ανθρώπων πρωτίστως και γαστρονομίας ακολούθως, ώστε να αποκαλύψει τα καλύτερα σημεία για φαγητό στην Εύβοια και τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα ότι ζούμε στο ομορφότερο νησί της Ελλάδας.

 

Αμάρυνθος

 

Gorgona di Stefano

Η φημισμένη ψαροταβέρνα Gorgona di Stefano κοσμεί την ολοκαίνουργια παραλία της Αμαρύνθου και μας υπόσχεται μια κοσμοπολίτικη εμπειρία. Υπό το φως των ντιζαϊνάτων φωτιστικών, τα πανέμορφα γαλάζια τραπεζομάντιλα και την καταπληκτική θέα στο σπινθηροβόλο ηλιοβασίλεμα η Gorgona d Stefano εκφράζει τον πολιτισμό ενός τόπου με αυθεντικούς ανθρώπους και αυθεντικά προϊόντα. Μια εκρηκτική πανδαισία γεύσεων, που συνομιλεί με την παραδοσιακή κουζίνα από τη μια και συνδιαλέγεται με τις πινελιές του μοντέρνου από την άλλη, είναι σίγουρο ότι θα σας συναρπάσει.  

Στα πλουμιστά τραπέζια του Gorgona di Stefano ένα πλούσιο μενού, που μυρίζει το ατόφιο της θάλασσας, μας υπόσχεται μια γαστρονομική απόλαυση που θα μας χαρακτηρίσει. Η ποικιλία των πιάτων του περιλαμβάνει μοναδικούς μεζέδες από όστρακα, θαλασσινά και ψάρια ημέρας, τα οποία απολαμβάνουμε μαγειρεμένα με τέχνη, αγάπη και μεράκι, με μια φιλοσοφία άμεσα συνδεδεμένη με τη θάλασσα του Ευβοϊκού. Ολόφρεσκες προτάσεις με ολόφρεσκα εδέσματα συνθέτουν έναν ειλικρινή χαρακτήρα γαστρονομικής πρότασης, τον οποίο αυτή η εκλεπτυσμένη ψαροταβέρνα έχει εμφυσήσει στην εστίαση της Αμαρύνθου.

Κωνσταντίνου Καραμανλή 2, Αμάρυνθος – Τηλ.697 288 0505

 

Το Λιμανάκι της Αμαρύνθου

Στην Αμάρυνθο στο μικρό, παλιό Λιμανάκι, με τις χαρακτηριστικές ψαρόβαρκες και τη θαλασσινή αύρα, στήνεται ένα φαντασμαγορικό σκηνικό από την ψαροταβέρνα «το Λιμανάκι της Αμαρύνθου». Αυτή η αυθεντική ψαροταβέρνα στέκεται κυριολεκτικά στο σημείο που σκάει το κύμα, αντιπροσωπεύοντας την κουλτούρα και τη διάθεση της θάλασσας. Η ιστορία της είναι πολύ όμορφη, λειτουργεί με ευγένεια από το 1986 και σήμερα έχει περάσει στα δοκιμασμένα χέρια της δεύτερης γενιάς. Ξεκίνησε σαν ένα μικρό ουζερί, στο οποίο σύχναζαν κυρίως ψαράδες από το κοντινό λιμάνι, και σήμερα έχει μετατραπεί στην πιο δημοφιλή ψαροταβέρνα της περιοχής. 

Τα καΐκια του παλιού λιμανιού της Αμαρύνθου προμηθεύουν την κουζίνα της γραφικής αυτής ψαροταβέρνας με ολόφρεσκα ψάρια όπως σφυρίδα, στείρα, συναγρίδα που μετατρέπονται στο γεύμα ή το δείπνο μας. Τα ολόφρεσκα και ζωντανά όστρακα, συμπληρώνουν το βίωμα μιας γαστρονομικής κουλτούρας που αποπνέει τη θαλασσινή ζωή. Κάποια από τα ψάρια ψήνονται στα κάρβουνα, χωρίς βιασύνη, παίρνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να υπάρξει το τέλειο μαγειρικό αποτέλεσμα. Άλλα ψάρια  μαγειρεύονται ωμά με εξευγενισμένες τεχνικές και γίνονται σασίμι, ταρτάρ, σεβίτσε ή carpaccio, ενώ στο Λιμανάκι της Αμαρύνθου υπερτονίζουν ότι κάνουν σασίμι με ό,τι βγαίνει από τη θάλασσα, αρκεί να είναι αποκλειστικά φρέσκο. 

Λιμάνι Αμαρύνθου – Τηλ.: 2229036609

 

Ερέτρια

 

Ρεμέτζο

Το γνωστό εστιατόριο Ρεμέτζο στην Ερέτρια είναι το δημιούργημα της οικογένειας Μυτακίδη, που μαζί με μια υπέροχη ομάδα, έχουν δημιουργήσει έναν μοναδικό χώρο με εξαιρετική γαστρονομία. Αγναντεύοντας τα πλοιάρια στο Λιμάνι της Ερέτριας και το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα στον πορφυρό ορίζοντα, η κουζίνα του Ρεμέτζο με τις προτάσεις της αποζημιώνει τον κάθε ταξιδιώτη, γευσιγνώστη και καλοφαγά.

Στο Ρεμέτζο ξεχωρίζει η ποικίλα Λίστα του, η οποία περιλαμβάνει 195 ετικέτες σε κρασί, 35 ετικέτες ελληνικών αποσταγμάτων και 10 μπίρες από ελληνικές Μικροζυθοποιίες, ακόμα και επιλογές σε Sake, η οποία μας βοηθά να συνοδέψουμε με τον καλύτερο τρόπο τα πιάτα του. Η επιλογή της ετικέτας της αρεσκείας μας γίνεται με τη βοήθεια sommelier που μας παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική. Παράλληλα υπάρχει και μια μεγάλη γκάμα σε επιλογές σε ποτήρι κρασιού όπως και Λίστα Coravin.

Στην κουζίνα του Ρεμέτζο οι προτάσεις του chef ξεκινούν από μια μεγάλη ποικιλία από ολόφρεσκα ψάρια που φτιάχνονται στο κάρβουνο και μοσχοβολούν θάλασσα. Το Θράψαλο ψητό γεμιστό με ντομάτα και φέτα αναδύει μυρωδιές Ελλάδας, ενώ η μακαρονάδα με φρέσκα μύδια μας γεμίζει με gourmet πινελιές. Ακόμα και τα ορεκτικά του όπως το Σκουμπρί καπνιστό και ο Γαύρος ξiδάτος εκφράζουν την προσοχή στη λεπτομέρεια της μοναδικής μαγειρικής τέχνης του Ρεμέτζο.

Αρχαίου Θεάτρου 42, Ερέτρια – Τηλ. 2229061446

 

Μαρμάρι

 

ΤΟ 50ΡΑΚΙ ΤΟΥ ΞΕΝΙΑ

Στο Μαρμάρι, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με θέα τόσο τη γαλάζια θάλασσα, όσο και απέναντι τους εξωτικούς Πεταλιούς, βρίσκεται μια ολοκαίνουργια ταβέρνα η οποία θα συζητηθεί, καθώς εκφράζει το γαστρονομικό πνεύμα της περιοχής. Δύο αδέρφια, ο Ανδρέας και ο Ξενίας, δυο chef που αγαπούν τον τόπο τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια μαγειρική πρόταση που απευθύνεται σε όσους αναζητούν το αυθεντικό, το γνήσιο και το ατόφιο, μαγειρεύοντας με προϊόντα της περιοχής. Οι πρώτες ύλες διαλέγονται με προσοχή, τα κρέατα είναι από κτηνοτρόφους της περιοχής και τα ψάρια από τα καΐκια στο Λιμάνι. 

Απώτερος σκοπός τους το εξαιρετικό αποτέλεσμα που μεταφράζεται στο να φάμε ένα πολύ καλό φαγητό χωρίς πολλές φανφάρες. Για  αυτό το λόγο επεξεργάζονται μεθοδικά τα υλικά και ό,τι πιάτο μας βγάζουν είναι καμωμένο με την αγάπη και το μεράκι που αρμόζει στην κουζίνα του τόπου τους. Ξεκινάμε με το τσίπουρο που θα μας το βγάλουν με ποικιλία κρεατικών και θαλασσινών, για να ευθυμήσει η παρέα και να χαρεί ο ουρανίσκος μας. Το κριθαρότο γαρίδας το φτιάχνουν με μια συνταγή με δικό του ζωμό από κεφάλια καραβίδας και ίσως είναι το πιο νόστιμο πιάτο που δοκιμάσαμε. Τα σιουφιχτά μακαρόνια με ντόπιο μοσχαράκι κοκκινιστό μυρίζουν παράδοση και πρωτοτυπία μαζί, ενώ τα μαμαδίσια μαγειρευτά σε μπαμπάτσικες μερίδες συνομιλούν με ό,τι καλύτερο θα τρώγαμε στο σπίτι μας.

Μαρμάρι – Τηλ. 694 305 6861

 

Νέα Στύρα

 

Coralli

Στα Νέα Στύρα λίγο πιο πέρα από το πολύβουο λιμάνι, στο γραφικό όρμο με το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, το Coralli αποτελεί τη συνισταμένη του ρομαντισμού και της γαστρονομίας. Με ιστορία 6 χρόνων έχει κατακτήσει τις καρδιές μας καθώς προσδιορίζεται ως μια αυθεντική ψαροταβέρνα που ακρογωνιαίος της λίθος είναι το ψάρι και η θάλασσα. Βγαλμένο σαν από όνειρο, μας προσφέρει μια ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζεται από τη γαλήνη, την ηρεμία καθώς βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που αγναντεύει τη θαλάσσια όαση του Ευβοϊκού. 

Το Coralli αναδεικνύει το μεγαλείο των θαλασσινών, των ψαριών και των θαλασσινών μεζέδων με πιάτα που μιλούν στον ουρανίσκο και την ψυχή μας. Δίνοντας πνοή στις φιλεταρισμένες σαρδέλες και στο πλοκάμι χταπόδι, ψημένα με τέχνη στο κάρβουνο, μας γεμίζει γεύσεις και αρώματα της θάλασσας που βρίσκεται μπροστά μας. Ένα πιάτο, ίσως χειμερινό, με αδάμαστη όμως γοητεία, είναι η ψαρόσουπα και την οποία το Coralli την αποδίδει με περισσή μαεστρία. Ναυαρχίδα στο Coralli εξακολουθεί να παραμένει  η γαριδομακαρονάδα για την οποία έχει αποκτήσει τόση φήμη, ενώ περιζήτητα είναι και τα αχνιστά μύδια με τη σάλτσα μουστάρδας.

Νέα Στύρα – Τηλ. 2224 041206

 

Ροβιές

 

Anemoia Evia Restaurant

Κρυμμένο σε μια από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες αυλές της Βόρειας Εύβοιας στις Ροβιές, το “Anemoia” επανέρχεται δυναμικά στην τρίτη χρονιά λειτουργίας του. Ο πλάτανος και οι ελιές συνεχίζουν να προσφέρουν απλόχερα τη σκιά τους, καθώς γέρνουν προς την παραλία, ενώ η προσθήκη του ολοκαίνουργιου deck και η ύπαρξη βιβλίων και επιτραπέζιων υπόσχονται μια αναβαθμισμένη εμπειρία.  Η φιλοσοφία της κουζίνας στο “Anemoia” πηγάζει από την προσήλωση στην εντοπιότητα και την 0-km στρατηγική που είναι άρρηκτα συνυφασμένες με το DNA του μαγαζιού και αποδίδονται στα πιάτα.

Στα ορεκτικά είναι must η χωριάτικη σαλάτα που νοστιμίζει με τουρσί κρεμμύδι και με παξιμάδι χαρουπιού και το χειροποίητο τυροπιτάρι που φτιάχνεται κάθε πρωί. Από τα ορεκτικά, ακόμα ξεχωρίζει το χταπόδι με τη φάβα Φενεού, οι τραγανές μπάλες τυρί- σαγανάκι και τα τηγανητά καλαμαράκια με σως λαδολέμενο και μαύρο ταραμά. Στα κυρίως, αξίζει να δοκιμάσετε και τη ζουμερή μοσχαρίσια μπριζόλα (ταλιάτα), τη γαριδομακαροναδα ένα signature dish από την πρώτη χρονιά, που φέτος παίζει σε ακόμα υψηλότερα standards, καθώς και το τραχανώτο με κοτόπουλο.

Μας άρεσαν και οι πιο απλές και οικείες επιλογές, κατάλληλες και για οικογένειες, όπως μακαρούνες με αφράτα κεφτεδάκια, με πρώτη ύλη από ντόπιο χασάπη, και η σαλάτα με χόρτα εποχής, ένα άκρως οικονομικό υγιεινό μεσημεριανό dish, καθώς και ημερήσια μαγειρευτά όπως μουσακάς. Παράλληλα, μας δίνουν τη δυνατότητα με ειδοποίηση 24 ωρών να γίνεται και παραγγελία φρέσκου μεγάλου ψαριού. Τα γλυκά ξεχωρίζουν εκτός από τη γεύση και για την παρασκευή και τις πρώτες ύλες. Η αγαπημένη lemon tart έχει gel δυόσμου και κρέμα λεμονιών από τον κήπο, ενώ μέχρι και η ελαφριά μους σοκολάτα είναι στο χέρι. Στα συν, οι γρανίτες με πουρέ κανονικών φρούτων, τα cocktails και τα κρασιά από Ευβοϊκούς αμπελώνες για τα απογεύματα στην παραλία ή με το φαγητό.

Ροβιές Ευβοίας – Τηλ.: 6987061301

 

Χαλκίδα

 

Απάνεμο

Το Απάνεμο εμπνέεται από τον Ευβοϊκό κόλπο και αυτή η έμπνευση εμπεριέχεται στη φιλοσοφία της κουζίνας του, αποδίδοντας τη μοναδική αυτή θάλασσα με δημιουργικότητα και ταυτόχρονα με σεβασμό. Η πρώτη του ύλη είναι τα ψάρια ημέρας και τα θαλασσινά, τα οποία μας σερβίρει με γνώμονα το φρέσκο. Στο Απάνεμο θα γευτούμε μια γαστρονομία που ξεκινάει από την δημιουργική επεξεργασία των θαλασσινών προϊόντων, που μαγειρεύονται με ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Βρίσκεται στο γνωστό σημείο μεταξύ της Παραλίας Κουρέντι και του δασυλλίου του Φάρου Χαλκίδας σε έναν μαγευτικό όρμο με καταπληκτική θέα στο γαλάζιο του Ευβοϊκού αποζημιώνοντας τους επισκέπτες. Το ψάρι το μαγειρεύουν με παραδοσιακές μεθόδους δηλαδή το κάνουν στα κάρβουνα και το τηγανίζουν, ενώ τα ψαρεμένα όστρακα από την Εύβοια τα σερβίρουν με πυλώνα τη φρεσκάδα. Το πιάτο που εκφράζει το Απάνεμο ίσως να είναι το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς που μοσχοβολάει θαλασσινή αύρα, ενώ η καραβιδομακαρονάδα μας επισημαίνει ότι στο Απάνεμο η μαγειρική είναι η μοναδική τέχνη.

Εθνικής Συμφιλίωσης 78, Χαλκίδα – Τηλ. 6909589437

 

Βράχος

Το εστιατόριο «Βράχος» φέρει με τιμή το βραβείο ποιότητας και γεύσης, κάτι που καταδεικνύει τη γαστρονομική του ταυτότητα. Ο «Βράχος» κουβαλάει στα τραπέζια του μια μεγάλη παράδοση και ιστορία 34 ετών, συνιστώντας την επιτομή των εστιατορίων στη Χαλκίδα. Σε μία μαγική τοποθεσία με θέα προς τη θάλασσα, την παραλία της Χαλκίδας αλλά και το στενό του Ευρίπου, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση φροντίζει σε αυτό το μαγευτικό σκηνικό, με μεράκι και πολύ αγάπη, το κάθε πιάτο που θα γευτείτε. Το εστιατόριο Βράχος προσφέρει ανώτερες και ποιοτικές γεύσεις με βάση κυρίως την ελληνική θάλασσα. Μαζί με τα πεντανόστιμα πιάτα ο επισκέπτης θα έχει στη διάθεση του επιλεγμένες ετικέτες κρασιών, μπύρας και αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς και όχι μόνο. Η βαθιά σύνδεση του εστιατορίου με τη θάλασσα αποτυπώνεται στο ίδιο το όνομά του, στην τοποθεσία του αλλά και στο ζεστό και φιλικό design του.

Η κουζίνα του Βράχου βρίσκεται σε συνεχή επαναπροσδιορισμό, εξελίσσεται αδιαλείπτως και ανανεώνεται για να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, μεγάλη ποικιλία από ελληνικά φρέσκα ψάρια, νόστιμους ψαρομεζέδες κι εκλεκτά πιάτα ζυμαρικών αποτελούν μερικές από τις επιλογές του εστιατορίου θαλασσινών, με έμφαση στην αδιαπραγμάτευτη άριστη ποιότητα των πρώτων υλών.

Λ. Μακαρίου 13, Χαλκίδα – Τηλ. 2221087618

GHETTO Magazine

Το www.ghettomagazine.gr καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στη Χαλκίδα την Εύβοια και τη Βοιωτία. Οι άνθρωποι, οι τέχνες, ο πολιτισμός, ένας οδηγός πόλης και προορισμών, η διασκέδαση, όλα σε ένα GHETTO.
To No.1 και μοναδικό online περιοδικό της Εύβοιας και της Βοιωτίας.

Best of GHETTO

Κύλιση στην κορυφή