Γράφει ο Γιώργος Θεοφίλης
«Λαβών απόδος άνθρωπε και λήψη πάλιν», που σημαίνει «να ανταποδίνεις αυτό που παίρνεις, και θα ξαναπάρεις». Αυτή η ρήση του Μενάνδρου που εντοπίζεται στην ανθολόγηση γνωμικών «Μενάνδρου γνώμαι μονόστιχοι» και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αιώνες σαν διδακτικό βιβλίο, αποτελεί την φιλοσοφία της αεικίνητης και πολυπράγμονος ομάδας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος διοργάνωσε μια ημερίδα με θέμα «Πρωτογενής τομέας – Εφαλτήριο ανάπτυξης για την Εύβοια» και παρουσίασε το υπάρχον έργο για τον Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας, επικοινωνώντας παράλληλα και μελλοντικά σχέδια.
Σε μια ημερίδα που προλόγισαν ο Γεώργιος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και η Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Γιώργος Κελαϊδίτης, Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, ο Ευάγγελος Κούκουζας, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Στερεάς Ελλάδας, ο Γιάννης Γεροντίτης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, αναπτύχθηκαν σύγχρονα επιστημονικά ζητήματα που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη με έμφαση εκείνης της Εύβοιας.
Ο Πρωτογενής Τομέας αναδεικνύεται, με βάση τα σύγχρονα οικονομικά δεδομένα, ως ο σημαντικότερος τομέας σε μια οικονομία, πόσο μάλλον την ελληνική. Σε μια εποχή που η επισιτιστική επάρκεια, η κλιματική αλλαγή, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι φυσικές καταστροφές υπονομεύουν την παραγωγική δραστηριότητα, ο πρωτογενής τομέας φαντάζει κομβικός για την αρμονική συνύπαρξη των ατόμων και την κοινωνική συνοχή.
Η σύγχρονη επιστήμη ενσωματώνεται στις πολιτικές και τις δράσεις της ομάδας του Υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου, η οποία δημιουργεί ένα νέο μοντέλο αγρότη και αγροτικής επιχειρηματικότητας με απώτερο στόχο την αναμόρφωση του αγροτικού τομέα. Με άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, την αναγνώριση ονομασίας προέλευσης και την στοχοθέτηση εισόδου σε νέες αγορές όπως αυτής της Σαουδικής Αραβίας, επαναπροσδιορίζουν την έννοια της αγροτικής παραγωγής καθιστώντας τήν ναυαρχίδα στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη.
Το πλαίσιο στο οποίο εστιάζουν οι άνθρωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντοπίζεται στις νέες παγκόσμιες διατροφικές τάσεις και επιτάσσουν τον αγροτικό προσανατολισμό στη βιολογική γεωργία, τη βιολογική πτηνοτροφία και τη βιολογική μελισσοκομία. Παράλληλα ο αλιευτικός τουρισμός προδικάζει μια ολιστική ανάπτυξη της αλιείας και η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πολύπλευρη αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών φυσικών πόρων της θάλασσας και της στεριάς.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, ανέπτυξε το ολλανδικό αγροτικό μοντέλο που υποδεικνύει πρότυπα και στρατηγικές εξέλιξης. Η Ολλανδία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ στην παραγωγή και την εξαγωγή φρούτων και λαχανικών, οι αγρότες της έχουν καταφέρει να μειώσουν κατά 90% την εξάρτησή τους σε παραγωγή τους σε νερό, σχεδόν έχουν καταργήσει τη χρήση εντομοκτόνων στην αγροτική παραγωγή και κατά 60% τη χρήση αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή, ενώ διαθέτουν παγκοσμίως γνωστές υποδομές για έρευνα και ανάπτυξη με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Wageningen. Αυτό όμως που συσχετίζει την ολλανδική και την ελληνική αγροτική παραγωγή είναι η ανάγκη για επένδυση στη μεταποίηση η οποία δίνει αναμφίβολα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο εισόδημα του αγρότη και την εξαγωγική δραστηριότητα.
Η Εύβοια αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αγροτικές περιοχές της ελληνικής επικράτειας και με τα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, όπως το Φράγμα Ψαχνών, έργα τουριστικής ανάπτυξης και υποδομών όπως τα 12 αλιευτικά καταφύγια και έργα πνοής όπως τα Σφαγεία στη Βόρεια Εύβοια, φιλοδόξει να πρωταγωνιστήσει με χαρακτηριστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για τα αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα.
«Όταν ξεκινά το όργωμα, ακολουθούν οι άλλες τέχνες. Οι αγρότες, ως εκ τούτου, είναι οι ιδρυτές του πολιτισμού», μας αποστομώνει ο Masanobu Fukuoka, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε πρώτος τη «φυσική καλλιέργεια». Η ημερίδα για τον πρωτογενή τομέα, ως εφαλτήριο ανάπτυξης της Ελλάδας και επιμέρους της Εύβοιας, κατέδειξε εμφατικά ότι η αγροτική ανάπτυξη είναι η σημαντικότερη πολιτιστική εξέλιξη που μπορεί να επιτευχτεί με άξονα δύο πυλώνες, τη φύση και τον άνθρωπο. Γιατί όπου υπάρχει φύση, εκεί υπάρχει και ο άνθρωπος.