|Αφιέρωμα Υγεία 2024|
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Δημήτριος Α. Φλέβας, MD, MSc, PhD και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων, αρθρογραφεί στο ghettomagazine.gr
Ο πόνος στην άρθρωση του γόνατος μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια ανάλογα και με την ηλικία του ασθενούς. Σε νέους δραστήριους ασθενείς, αθλητές ή μη, ο πόνος στο γόνατο συχνά είναι αποτέλεσμα κάποιας κάκωσης του γόνατος και των δομών που το απαρτίζουν (σύνδεσμοι, μηνίσκοι, χόνδρινες επιφάνειες κτλ.). Η λήψη του ιστορικού και η κλινική εξέταση αποτελούν πάντα τα πρώτα βήματα για τη σωστή διάγνωση. Ο απεικονιστικός έλεγχος συμπληρώνει αυτά τα βήματα και οδηγεί στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Η θεραπεία περιλαμβάνει τη συντηρητική αντιμετώπιση (που είναι μη παρεμβατική) και τη χειρουργική. Οι περισσότερες αθλητικές κακώσεις και τραυματισμοί του γόνατος που χρήζουν παρέμβασης γίνεται να αντιμετωπιστούν με την τεχνική της αρθροσκόπησης που αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Συνήθεις παθήσεις του γόνατος που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά είναι η ρήξη του πρόσθιου ή του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, η ρήξη του έσω ή του έξω μηνίσκου, διάφοροι τύποι χόνδρινων βλαβών καθώς και το εξάρθρημα της επιγονατίδας.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες, παρόλο που δεν αποκλείονται οι κακώσεις και τα κατάγματα, κύριο αίτιο πόνου στο γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια εκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει την άρθρωση του γόνατος, όπως και του ισχίου. Επίσης εμφανίζεται και σε άλλες αρθρώσεις όπως του ώμου, αλλά και στα χέρια και τα πόδια, με μικρότερη ωστόσο συχνότητα ανάγκης παρέμβασης.
Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι αποτέλεσμα εκφύλισης της άρθρωσης του γόνατος με αποτέλεσμα να φθείρεται ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά στις επιφάνειες που αυτά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Επειδή ο χόνδρος δεν έχει τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η φθορά, η παρουσία της είναι μη αναστρέψιμη. Η οστεοαρθρίτιδα διακρίνεται από διάφορα στάδια ανάλογα με το βαθμό καταστροφής των χόνδρινων επιφανειών της άρθρωσης.
Η κλινική εξέταση προηγείται πάντα των απεικονιστικών μεθόδων, ενώ συνήθως ένα σετ ακτινογραφιών είναι αρκετό για τη διάγνωση.
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη συντηρητική προσέγγιση (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπείες, ενδαρθρικές εγχύσεις) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. Όταν αυτές οι μέθοδοι πλέον δεν αποδίδουν ή δεν έχουν όφελος για τον ασθενή η λύση είναι η αρθροπλαστική γόνατος.
Σύντομο Βιογραφικό:
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δημήτριος Α. Φλέβας, MD, MSc, PhD είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων και επιμελητής του Τμήματος Αθλητικών Κακώσεων του Metropolitan Hospital. Ειδικεύτηκε στην Ά Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, εκπαιδεύτηκε στις αθλητικές κακώσεις στην ATOS Klinik στη Χαϊδελβέργη, Γερμανία και μετεκπαιδεύτηκε ως fellow στο Hospital for Special Surgery, στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ για 18 μήνες στις αναθεωρήσεις ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος.
Ιατρείο Χαλκίδας
Τηλ.: 22210 79877 – Κιν.: 6989890988
Facebook: Arthroscopy & Orthopaedic Surgery