χιόνι Εύβοια κακοκαιρία

“Πολικό ποτάμι” φέρνει πυκνό χιόνι – Προειδοποίηση και για την Εύβοια

Με ανάρτησή του στα social media, ο μετεωρολόγος ενημερώνει πως η κακοκαιρία μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια. Το πρώτο θα είναι σχετικά ήπιο μέχρι μέτριας έντασης και που θα αφορά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο ισχυρής έως πολύ ισχυρής έντασης, ικανό να φέρει και προβλήματα και αφορά το διάστημα μεσημέρι/απόγευμα Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου μέχρι και […]

Με ανάρτησή του στα social media, ο μετεωρολόγος ενημερώνει πως η κακοκαιρία μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια. Το πρώτο θα είναι σχετικά ήπιο μέχρι μέτριας έντασης και που θα αφορά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο ισχυρής έως πολύ ισχυρής έντασης, ικανό να φέρει και προβλήματα και αφορά το διάστημα μεσημέρι/απόγευμα Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου μέχρι και τη Δευτέρα με Τρίτη 6-7 Φεβρουαρίου.

Για το δεύτερο αυτό «κύμα» κακοκαιρίας προειδοποιεί για πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Από την Παρασκευή το πρώτο «κύμα» της κακοκαιρίας

Αναλυτικότερα, μία ψυχρή αέρια μάζα από τα βόρεια Βαλκάνια αναμένεται καθώς θα κινηθεί νοτιότερα να σχηματίσει βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα διασχίσει σχετικά γρήγορα τη χώρα μας από βορρά προς νότο την Παρασκευή προκαλώντας επιδείνωση στον καιρό μικρής γενικά διάρκειας.

Μέσα στην Παρασκευή σε αρκετές περιοχές θα συναντήσουμε σύντομες βροχοπτώσεις, ενώ χιόνι θα πέσει και χαμηλά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, όπως γράφει. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέσα στο Αιγαίο με τον βορειοδυτικό άνεμο, όμως, να λειτουργεί ως νεφοδιαλύτης και να περιορίζει σχετικά γρήγορα τα ποσά υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Μέχρι το βράδυ στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα έχει βελτιωθεί με το κρύο όμως έντονο.

Πυκνό χιόνι από το Σάββατο

Όσον αφορά στο δεύτερο στάδιο της κακοκαιρίας, ο κ. Μαρουσάκης επεσήμανε πως κοντά στο μεσημέρι του Σαββάτου θα έχουμε μία αρκετά οργανωμένη και σαφώς πιο έντονη επιδείνωση του καιρού.

Αιτία, εξήγησε, αυτής της επιδείνωσης είναι ο σχηματισμός ενός νέου βαρομετρικού χαμηλού όπου σε αντίθεση με το πρώτο στάδιο υποστηρίζεται από πολύ πιο ψυχρή αέρια μάζα και σε συνδυασμό με τα νερά του Αιγαίου θα δώσει «πλούσια» και συνάμα επικίνδυνα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές.

Οι βροχές και τα χιόνια, ακόμη και σε πεδινές περιοχές, θα ξεκινήσουν από τα βόρεια και γρήγορα θα επεκταθούν νοτιότερα. Ο κύριος όγκος, όμως, των φαινομένων θα αφορά τα ανατολικά και νότια και θα περιλαμβάνουν βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια τμήματα, πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και πολύ χαμηλά, επικίνδυνους βοριάδες, τσουχτερό κρύο και ισχυρό παγετό ιδίως προς τα βόρεια τμήματα όπου ο καιρός θα ανοίξει σχετικά γρήγορα.

Το φαινόμενο «Aegean lake effect»

Ακόμα, ο μετεωρολόγος παρουσιάζει τις θερμοκρασίες των αερίων μαζών κοντά στα 1500 μέτρα από τη μέση στάθμη της θάλασσας.

Όπως αναφέρει, θα είναι ιδιαίτερα ψυχρές (-10° με -12°) και καθώς θα αλληλεπιδράσουν με τη θερμότερη θάλασσα του Αιγαίου (14° με 16° μια ενδεικτική θερμοκρασία) θα εμπλουτιστούν με μεγάλα ποσά υγρασίας για να δώσουν «πλούσιες» χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό – κεντρικό Αιγαίο. Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει και η πολύ ψυχρή αέρια μάζα πιο ψηλά κοντά στα 5.500 μέτρα με θερμοκρασίες κοντά στους -36° με -38° κάνοντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα ασταθή.

 

Πηγή: lifo.gr

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Best of GHETTO

Scroll to Top