Πλημμύρες Β. Εύβοια
Φωτογραφία: EUROKINISSI

Πλημμύρες Β. Εύβοια: Στο 10% τα αντιδιαβρωτικά – Πριν 2 εβδομάδες ξεκίνησαν έργα στο βουνό

Εικόνες απόλυτης καταστροφής έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Βόρεια Εύβοια η οποία λίγες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές μετρά ξανά τις πληγές της. Σπίτια, δρόμοι, επιχειρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί. Χαρακτηριστική εικόνα του μεγέθους της καταστροφής είναι η παραλία στο Αχλάδι, όπου το έδαφος έχει υποχωρήσει αρκετά και η παραλία έχει γεμίσει με τόνους λάσπης […]

Εικόνες απόλυτης καταστροφής έφερε η κακοκαιρία «Αθηνά» στη Βόρεια Εύβοια η οποία λίγες εβδομάδες μετά τις πυρκαγιές μετρά ξανά τις πληγές της. Σπίτια, δρόμοι, επιχειρήσεις και άλλες εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί. Χαρακτηριστική εικόνα του μεγέθους της καταστροφής είναι η παραλία στο Αχλάδι, όπου το έδαφος έχει υποχωρήσει αρκετά και η παραλία έχει γεμίσει με τόνους λάσπης και με άλλα φερτά υλικά που έφεραν μαζί οι ορμητικοί χείμαρροι.

Η εικόνα είναι δραματική στις περιοχές όπου σημειώθηκαν πλημμύρες. Εκατοντάδες σπίτια γέμισαν νερό και μάλιστα μεταφέρθηκαν και ενισχύσεις της πυροσβεστικής στην περιοχή από την Στερεά Ελλάδα για να βοηθήσουν στην άντληση των υδάτων. Στο παραλιακό μέτωπο στην Αχλαδιά η καταστροφή είναι τεράστια, όπως επίσης και στην Αγία Άννα.

Καταστροφές σηκώθηκαν από τις βροχοπτώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στον οικισμό του Ρήγα Φερραίου, το Μεσολόγγι αλλά και την Αχαΐα. Έντονο «μπουρίνι» ξέσπαε το βράδυ στην Πάτρα με αποτέλεσμα δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια και αρκετά δέντρα να σπάσουν σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης. Προβλήματα με τις βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως στην Ηλεία και στη Μεσσηνία.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
Εύβοια: Τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει, αλλά είναι μόλις στο 10%

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Εύβοια μίλησε στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο οποίος σημείωσε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που ξεκίνησαν πριν από ένα μήνα και έχουν φτάσει περίπου στο 10%. «Εκεί που έγινε η πλημμύρα χθες δεν είχαν ξεκινήσει τα κορμοδέματα», τόνισε .

«Έχουν ξεκινήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα αλλά η καμένη έκταση είναι τεράστια. Τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, αλλά είναι μόλις στο 10%» σημείωσε.«Έχουν έρθει συναιτερισμοί από όλη τη χώρα και δουλεύουν 250 άτομα μέσα στα δάση, αλλά η έκταση είναι τεράστια» δήλωσε.

Μιλώντας για τις πλημμύρες τόνισε ότι «το νερό που κατέβασαν οι ορεινοί όγκοι ήταν απίστευτο». «Δεν ξέρω κατά πόσο θα λειτουργήσουν τα κορμοδέματα γιατί η έκταση είναι πολύ μεγάλη. Γίνονται κορμοδέματα γύρω από τους οικισμούς αλλά ψηλά, όπυ υπάρχουν κλίσεις είναι απαγορευτικό να δημιουργηθούν σύμφωνα με την επιστήμη», τόνισε.

Φωτογραφία: SOOC
Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος: Η δουλεία στο βουνό ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες γιατί γίνονταν οι μελέτες

Για τα αντιπλημμυρικά εργα μίλησε στο OPEN και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος δήλωσε ότι τα ρέματα είχαν καθαριστεί. «Η δουλειά πάνω στο βουνό είμαστε πιο πίσω, είναι ακόμα στην αρχή της, δεν μπορώ να πω αν είναι στο 5%, στο 10% ή στο 15%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι από τη φύση τους τα αντιπλημμυρικά χρειάζονται περισσότερο χρόνο γιατί πρέπει να κάνουν πρώτα τη μελέτη τα δασαρχεία και μετά τοποθετούν τα κορμοδέματα και τα κορμοφράγματα. Οι μελέτες ξεκίνησαν αμέσως μετά τη φωτιά και η δουλεία πριν από δύο εβδομάδες».

Σε ερώτηση γιατί διήρκησαν 1,5 μήνα οι μελέτες, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι τόσο χρόνο χρειάστηκαν τα δασαρχεία. «Αυτή τη στιγμή γίνονται οι άμεσες ενέργειες και από δασαρχεία και από δήμους και από περιφέρεια».

 

Πηγή: ethnos.gr

Φωτογραφία εξωφύλλου: EUROKINISSI

GHETTO Magazine

Το Ghetto Magazine καλύπτει ό,τι είναι νέο και σημαντικό στην πόλη της Χαλκίδας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια. Την κοινωνία, τους ανθρώπους της, τις τέχνες και την διασκέδαση, με πρωτοποριακό πάντα τρόπο. Όλη η πόλη σε ένα …GHETTO. Γιατί στο δικό μας ghetto χωράνε όλοι!

Scroll to Top